Tăul lui Dumitru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tăul lui Dumitru
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Tăul lui Dumitru
Harta locului unde se află Tăul lui Dumitru
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Maramureș
 România
Cel mai apropiat orașBaia Mare
Coordonate47°49′28″N 23°41′52″E () / 47.82444°N 23.69778°E[1]
Suprafață3 ha
Înființare2000, declarat în 1977

Tăul lui Dumitru este o arie protejată (zonă umedă) de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic), situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al orașului Baia Mare.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea central-nordică a județului Maramureș, în Munții Igniș (grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali) în sud-vestul rezervației naturale Mlaștina Poiana Brazilor, la o altitudine ce nu depășește 1.100 m, în apropierea drumului județean DJ183[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală suprapusă sitului Natura 2000 - Igniș[3], a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[4] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 3 hectare[5].

Aria protejată reprezintă o zonă umedă cu mlaștini oligotrofe) aflată în cresta principală a Munților Igniș, cu o bogată floră de turbărie, cu specii de: ruginare (Andromeda polifolia), rogoz (Carex acutiformis), afin (Vaccinium uliginosum), merișor (Vaccinium oxycoccus), bumbăcăriță (Eriophorum vaginatum), vuietoare (Empetrum nigrum), iarbă albastră (Molinia coerulea), țăpoșică (Nardus stricta), sclipeți (Potentilla erecta) sau mușchi din specia Sphagnum pylaisia[6].

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaj

Note[modificare | modificare sursă]