Coloanele de la Limpedea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Coloanele de la Limpedea
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Harta locului unde se află Coloanele de la Limpedea
Harta locului unde se află Coloanele de la Limpedea
Localizarea rezervației pe harta țării
(punctul marchează aproximativ centrul rezervației)
PozițiaJudețul Maramureș
 România
Cel mai apropiat orașBaia Mare
Coordonate47°42′01″N 23°37′44″E () / 47.70028°N 23.62889°E[1]
Suprafață3 ha
Înființare1994, declarat în 2000

Coloanele de la Limpedea (monument al naturii) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic), situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al municipiului Baia Mare.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea nord-vestică a județului Maramureș și cea vestică a municipiului Baia Mare, în cartierul Ferneziu, la intersecția străzilor Barajului și Limpedea[2]

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[3] (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și ocupă o suprafață de 3 hectare[4].

Aria protejată reprezintă o suprafață de interes geologic aflată la confluența văii Firiza cu râul Săsar, în arealul căreia se află roci metamorfice de andezite și dacite constituite din feldspat[5] (minerale de silicați de potasiu, sodiu și calciu) de tip dom de lavă, în care, in partea centrală, apar coloane cu înălțimi de până la 15 metri[6].

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

Centrul istoric și Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]