Ordinul Ospitalierilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Cross of the Knights Hospitaller.svg

Ordinul Ospitalierilor, cunoscut și ca Ospitalieri, Cavalerii Ospitalieri, Cavalerii Sfântului Ioan și Ordinul Sfântului Ioan, a fost unul dintre cele mai renumite ordine militare creștine occidentale din timpul Evului Mediu. În secolul al XVI –lea, Ordinul Ospitalierilor a devenit Ordinul Cavalerilor de Malta.[1]

Creat de calugarul benedictin Gerardo de Sasso,s-au ocupat la inceput de ingrijirea bolnavilor din zona Ierusalimului.

Odata cu venirea la conducerea ordinului in anul 1120 a lui Raymond de Puy(1083-1160),devin un ordin cu caracter militar ce isi atribuie protejarea pelerinilor sositi in Regatul Latin al Ierusalimului.Totodata,incep sa fie cunoscuti sub denumirea de "Ordinul Sfantului Ioan de Ierusalim".

In 1113, Papa Pascal II emite o bulă papală prin care ordinul devine independent de orice autoritate statala cunoscuta,devenind astfel o structura supra nationala.

Asemenea Templierilor, Ioanitii sunt alungati de catre musulmani in 1187 din Ierusalim, refugiindu-se in prima instanta la Accra.

Alungati si de aici in 1291,se retrag provizoriu in Cipru,pentru a ajunge apoi in insula Rhodos.

In 1523 sunt expulzati din Rhodos de catre sultanul otoman Suleiman,iar 7 ani mai tarziu,cu aprobarea Papei Clement al VII lea,imparatul Carol Quintul le acorda spre stapanire Insula Malta.

Astfel incepe o noua etapa in istoria Ordinului Ospitalierilor,cunoscuti dupa aceasta data ca Ordinul Cavalerilor de Malta

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]