Moni Bordeianu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Moni Bordeianu
Date personale
Nume la naștereFlorin Bordeianu
Născut (76 de ani)
Dudeștii Noi, Timiș, România Modificați la Wikidata
Decedat6 februarie 2024
Germania[1][2] Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiemuzician · cântăreț · compozitor · textier
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeMony Bordeianu · B. Florinel
Gen muzicalrock psihedelic · beat · pop · folk rock · hard rock
Instrument(e)solist vocal · chitară · baterie
Ani de activitate1962 – prezent
Case de discuriElectrecord · Phoenix Records · Night Records
Interpretare cuSfinții / Phoenix · Erlend Krauser

Florin Bordeianu (n. 26 februarie 1948, Beșenova Nouă, județul Timiș6 februarie 2024, Germania), mai cunoscut ca Moni (Mony) Bordeianu, a fost un cântăreț și compozitor român de muzică rock. S-a remarcat în anii '60, în perioada în care a fost solistul vocal al binecunoscutei formații Phoenix.

Activitate muzicală[modificare | modificare sursă]

Moni Bordeianu este unul dintre primii vocaliști din România care a abordat „muzica tânără”, așa cum a fost denumită începând cu 1961–62, de fapt muzică beat, de proveniență occidentală, influențată de formații din invazia britanică, precum The Shadows, The Beatles sau The Rolling Stones. Una dintre primele trupe autohtone care avea un repertoriu format din piese de acest stil este grupul Sfinții din Timișoara, ce și-a schimbat numele, după primii ani de activitate, în Phoenix. Bordeianu s-a alăturat formației timișorene, chiar de la înființarea acesteia, în 1962. După o foarte scurtă perioadă în care a cântat la tobe, a devenit principalul solist al grupului, rol pe care îl va avea până în 1970, când emigrează în Statele Unite ale Americii.[3] Aparițiile scenice ale lui Moni alături de Phoenix au fost influențate de Mick Jagger de la The Rolling Stones, solistul român declarându-se un mare admirator al acestuia.[4] Florin Bordeianu și Nicolae Covaci sunt compozitorii tuturor pieselor originale din primii ani ai Phoenix-ului, cunoscuți și ca „perioada beat”. De asemenea, Moni a scris texte pentru câteva cântece. Prima compoziție a tandemului Covaci/Bordeianu a fost „Știu că mă iubești (și tu)”, înregistrată în 1964 în studiourile Radio România.[5] Primele două materiale discografice Phoenix, discurile EP Vremuri din 1968 și Totuși sînt ca voi (sau Floarea stîncilor), apărut în anul următor, au fost înregistrare cu Moni Bordeianu la voce și conțin șase compoziții semnate de același tandem Covaci/Bordeianu.[6][7] Textul melodiei „Nebunul cu ochii închiși” (de pe al doilea EP) a fost scris de Bordeianu, fiind inspirat de „The Fool on the Hill” din repertoriul The Beatles. Spre deosebire de piesa formației engleze, nu se invocă figura unui nebun vizionar, ci este o referire la adresa lui Nicolae Ceaușescu.[8] Tot în această perioadă, Moni a realizat, împreună cu Phoenix, poemul rock Omul 36/80, cu care a avut câteva reprezentații.[9] Plecarea sa din formație, în 1970, marchează sfârșitul primei perioade Phoenix.

Bordeianu a revenit în Phoenix în 1977, în Germania de Vest, trupa având o altă componență (Nicu Covaci fiind singurul membru rămas din anii '60). A cântat cu Phoenix doar până în 1978, an în care grupul s-a destrămat.[10] Pe parcursul anilor '80 a avut câteva colaborări cu foști membri Phoenix. A realizat în nume propriu un disc single cu titlul She Is an Angel (from Outer Space). Materialul a apărut la casa de discuri Night Records, în 1984, în Germania Federală și Franța. Conține două piese compuse de solist, cu aportul lui Josef Kappl.[11] Imediat după Revoluția din 1989, Bordeianu a înregistrat împreună cu Erlend Krauser melodia „Păsări albe”, dedicată Revoluției și românilor ce au participat la înfăptuirea acesteia. După 1990, a colaborat din nou cu Phoenix, însă sporadic. În 1998 a fost lansat albumul de restituiri Vremuri, anii 60..., ce conține vechi piese Phoenix înregistrate cu Moni, o parte dintre acestea publicate în premieră cu această ocazie.[12] Cântecele publicate în premieră au constituit materialul unui EP apărut doi ani mai târziu, doar pe suport disc de vinil de 7" (17 cm) și în ediție limitată (103 exemplare).[13] În noiembrie 2008 a apărut albumul Back to the Future..., un material cu înregistrări noi, editat sub titulatura Phoenix & Mony Bordeianu.[14] Solistul a fost invitat în spectacolele formației prilejuite de aniversările de 40, 45, 50 și 55 de ani. În 2016, la Editura Integral din București, a fost publicată cartea biografică Nebunul cu ochii închiși. Mony Bordeianu în dialog cu Doru Ionescu.[15]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Solo:

  • She Is an Angel (from Outer Space) (single, 1984)

Cu Phoenix:

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.rockfm.ro/articol/17160/a-murit-moni-bordeianu-nicu-covaci-iti-multumim-moni-pentru-ca-ceea-ce-avem-acum-tu-ai-inceput  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://newsweek.ro/actualitate/moni-bordeianu-unul-dintre-fondatorii-trupei-phoenix-a-decedat-a-avut-o-operatie-grea  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Mony Bordeianu - Nebunul cu ochii închiși. Mony Bordeianu în dialog cu Doru Ionescu, Ed. Integral, București, 2016 (pag. 14)
  4. ^ Alex Revenco, Jurnalul Național, 6 ianuarie 2011 - „Mony vrea să-i împace pe Phoenix”
  5. ^ Béla Kamocsa - Blues de Timișoara, o autobiografie, Ed. Brumar, Timișoara, 2010 (pag. 61)
  6. ^ „Mihai Plămădeală, Muzici și faze, 22 martie 2007 - Recenzia albumului Vremuri (1968)”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „Mihai Plămădeală, Muzici și faze, 29 martie 2007 - Recenzia albumului Totuși sînt ca voi (1969)”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Béla Kamocsa - Blues de Timișoara, o autobiografie, Ed. Brumar, Timișoara, 2010 (pag. 52)
  9. ^ Nicolae Covaci - Phoenix, însă eu..., Ed. Nemira, București, 1994 (pag. 156)
  10. ^ Nicolae Covaci - Phoenix: Giudecata înțelepților, Ed. Integral, București, 2014 (pag. 355)
  11. ^ Discogs.com - Pagina albumului She Is An Angel (From Outer Space) (1984)
  12. ^ Discogs.com - Pagina albumului Vremuri, anii 60... (1998)
  13. ^ Discogs.com - Pagina albumului Phoenix vinil EP (2000)
  14. ^ Discogs.com - Pagina albumului Back to the Future... (2008)
  15. ^ DooMeeKus, 11 august 2017 - „Nebunul cu ochii închiși”

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Bordeianu, Mony. Nebunul cu ochii închiși. Mony Bordeianu în dialog cu Doru Ionescu, Editura Integral, București, 2016. ISBN 978-606-8782-36-2

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri