Erlend Krauser

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Erlend Krauser

Erlend Krauser la lansarea albumului
Last Discoveries la Timișoara
Date personale
NăscutRomânia 19 iulie 1958, Timișoara
Timișoara, România Modificați la Wikidata
Frați și suroriDietrich Krauser
Cetățenie România
 Germania Modificați la Wikidata
Etnieșvabi bănățeni Modificați la Wikidata
Ocupațiemuzician, compozitor, interpret, chitarist, violonist
Limbi vorbitelimba română
limba germană
limba engleză Modificați la Wikidata
Activitate
OrigineȘvab bănățean
Gen muzicalrock
Instrument(e)chitară, vioară
Ani de activitateîncepând cu anii '70
Case de discuriAntagon Musik GmbH, RCA Records, Erdenklang, NNK Records
Interpretare cuPhoenix, Pro Musica, Madhouse, Lake, Goombay Dance Band, Taco, Ricky Shane, Putting On The Ritz, Roter Mund, James Last Orchestra
Prezență online

Erlend Krauser (poreclă: Erly Krauser, n. 19 iulie 1958, Timișoara) este un muzician român de etnie germană (mai precis șvab bănățean), fost membru al formației Phoenix între 1976 și 1978 precum și în 1988. Ulterior, a mai colaborat și în cadrul formației Madhouse cu basistul Ioji Kappl care a fost, de asemenea, membru marcant al formației Phoenix.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Erlend Krauser s-a născut într-o familie muzicală, tatăl fiind muzician profesionist, angajat al Filarmonicii Banatul și profesor la liceul de muzică. Mama obișnuia să cânte la pian. Are un frate mai mic, basistul Dietrich Krauser. Bunica a fost vară cu actorul Johnny Weissmüller, interpretul personajului Tarzan.[1]

Elend Krauser a început de la vârsta de 5 ani să cânte la vioară.

A devenit chitarist al formației Phoenix.

În 1977, a părăsit România clandestin, împreună cu membri formației, fiind ascuns într-una din boxele Marshall ale lui Nicolae Covaci. Liderul formației nu le-a permis să își contacteze familia înainte de plecare, pentru a nu periclita planul.

Ajunși în Germania, la început au locuit la Osnabrück, într-o casă închiriată.

Formația era divizată asupra direcției muzicale pe care să o urmeze și din cauza problemelor financiare, astfel că Phoenix (care în Germania s-au numit Transsylvania Phoenix, din cauză că altă formație deja folosea numele Phoenix) s-a dizolvat și Krauser a continuat să cânte cu Josef Kappl și Ovidiu Lipan, în formația Madhouse.

Tot împreună cu Josef Kappl, s-a alăturat formației Lake. În 1980, a început să lucreze la Hamburg, unde s-a și mutat în următorul an.

A mai cântat pentru perioade mai scurte sau mai lungi cu formațiile Goombay Dance Band, Taco, Ricky Shane și Putting On The Ritz.

Din 1982 până în 1984, a cântat cu formația hamburgheză Roter Mund.

În 1986, Erlend Krauser a conlucrat din nou cu Nicolae Covaci, cei doi înscenând opereta Evita a lui Andrew Lloyd Webber la teatrul din Osnabrück. Conform paginii oficiale a formației, efortul lor a fost încununat de un succes neașteptat de mare.[2]

În 1991, Krauser a lansat albumul Flight of the Phoenix, la casa de discuri. Pe lângă compozițiile lui Krauser, albumul conținea și două cover-uri, după Strawberry Fields Forever (The Beatles) și Riders on the Storm (The Doors). Recenzentul Alex Ferguson de la AllMusic a lăudat tehnica interpretativă a lui Krauser, descriindu-l a fi la confluența unor Pat Metheny, Wes Montgomery și George Benson, în ciuda producției rigide, mecanice și reci, care era dezavantajată de lipsa unei formații de studio. În afară de toboșarul Stephan „Stoppel” Eggert, acompaniamentele au fost înregistrate de Krauser, care a folosit cu precădere sintetizatoare, în încercarea de a da albumului un aer New Age.[3]

Este membru al formației James Last Orchestra din 1992.

Discografie[modificare | modificare sursă]

  • Ambrosia (1984)
  • Erlend Krauser (1986)
  • Talkin Guitar (1990)
  • Flight of the Phoenix (1991, reeditat în 1994)[4][5]
  • Pioneers and Heroes (1996)
  • Now (2002)
  • It (2010, CD+DVD)
  • Last Discoveries (2017)
  • The Stand (2020, EP)
  • No Limits (2021)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Dietrich (Dixie) Krauser: Când am renunțat la alcool, mi-a fost frică să nu pățesc precum Clapton”, Cotidianul, , accesat în  
  2. ^ Phoenix (nedatat), „Vremurii: Anii 80”, Pagina oficială Transsylvania Phoenix, accesat în 3 decembrie 2014  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  3. ^ Alex Ferguson (nedatat), „Flight of the Phoenix - Erlend Krauser”, AllMusic, accesat în 3 decembrie 2014  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  4. ^ Erlend Krauser (nedatat), „Flight of the Phoenix”, Pagină oficială de internet, arhivat din original la 2016-02-10, accesat în 3 decembrie 2014  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  5. ^ „Flight of the Phoenix by Erlend Krauser”, MTV Artists, nedatat, accesat în 3 decembrie 2014  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]