Aosta

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Aosta
—  Oraș  —
Città di Aosta
Ville d'Aoste
Aosta.jpg
Stemă
Stemă

Țară Italia Italia
Regiune Valle d'Aosta

Fus orar CET (UTC+2)
 - Ora de vară (DST) CEST (UTC)

Poziția localității Aosta

Aosta, în franceză Aoste, este cel mai mare oraș din Valle d'Aosta în Alpii italieni, Alpii Walliser. Se află la începutul părții italiene a Tunelului Mont Blanc. Localitatea se află la distanța de 200 km de Milano, 200 km de Lyon (Franța) și la numai 180 km de Geneva (Elveția).

Aosta este o comună cu 34.270 de locuitori, capitală a regiunii Valle d'Aosta.

Capitala[modificare | modificare sursă]

Aosta este singura capitală dintre regiunile Italiei care nu este în același timp și capitală de provincie, deoarece statutul special pentru Valle d'Aosta prevede ca funcțiile provinciei să fie împlinite în parte de organele regionale și în parte direct de comune.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Era locuită deja din timpurile preistorice de o o populație de cultură megalitică a fost leagănul triburilor Celto-Ligure a Salassilor. Odată sosit în această zonă împăratul August cu legionarii săi echipați pentru atacuri montane, î-a încins în anul 20 î.e.c. și a fondat cetatea cu numele de Augusta Praetoria, după anul 11 î.e.c. a devenit capitala provinciei Alpes Graies (Alpii Gri). După stăpânirea multiseculară a imperiului și după încreștinarea ei, cetatea - grație Alpilor și zidurilor sale - a reușit să evite în cea mai mare parte invaziile. Francii lui Pippin cel Scurt au venit pe aici să izgonească pe longobarzi din Italia Septemtrională. Imperiul lui Carol cel Mare a făcut să treacă pe aici Via Francigena care lega Roma cu Aachen. După anul 1888 e.c. s-a ridicat Regatul Italiei sub stăpânirea lui Arduino d'Ivrea și a lui Berengariu. Nașterea feudei Conților de Savoia cu capitala la Chambery a hotărît soarta cetății Aosta: avea să urmeze evenimentele Conteiei de Savoia până la unitatea Italiei.

Demografie[modificare | modificare sursă]

Evoluția demografică[1]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Statistiche I.Stat - ISTAT;  URL consultato in data 28-12-2012.