Wikipedia:Wikidata

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Comenzi rapide:
WP:WD
WP:WDATA

Wikidata este un proiect al fundației Wikimedia care are ca scop crearea unei baze de date deschise și scrisă în colaborare. Din martie 2013, proiectul Wikidata a mutat legăturile interwiki de la articolele individuale în baza de date centrală pentru a ușura mentenanța acestora.

Wikipedia în română folosește legăturile interwiki depozitate în Wikidata și, treptat, include alte feluri de date în infocasete.

Legături interwiki (prima fază)[modificare sursă]

Wikidata, faza numărul 1: Legături interwiki ale tuturor limbilor înspre un punct central (baza de date Wikidata)
Vechiul sistem: Legăturile interwiki între toate limbile

Fiecare pagina din Wikipedia cu o apariție în Wikidata folosește legăturile interwiki depozitate acolo pentru a-și popula cu legături interwiki coloana din stânga. Legăturile interwiki tradiționale din textul paginii încă sunt recunoscute, precum și suprascrie pur și simplu informațiile, pentru acea limbă (dacă este cazul), din Wikidata.

Dacă articolul are o înregistrare în Wikidata, va afișa toate legăturile listate acolo, în plus față de oricare legături situate în interiorul textului. În cazul unui conflict sau a unei diferențe între o legătură locală și una din Wikidata pentru o anumită limbă, se va afișa link-ul local; în schimb pentru toate celelalte legături se vor afișa cele din baza Wikidata.

Dacă un articol nu are o apariție în Wikidata, va continua să afișeze legăturile aflate în interiorul textului ca înainte. În anumite cazuri, poate exista o intrare în Wikidata care să-i corespundă unui anumit articol, dar articolul respectiv din Wikipedia în română încă nu a fost legat. Aceste cazuri vor fi rezolvate în timpul mantenanței bazei Wikidata.

Link-ul „modifică”(„Edit links”) înspre o pagină Wikidata, în gri - exemplu din Wikipedia în limba engleză.

Pentru a modifica legăturile, va trebui să se dea click pe link-ul „modifică” situat la sfârșitul legăturilor interwiki și să se modifice direct pagina din Wikidata.

Gestionarea legăturilor interwiki cu Wikidata[modificare sursă]

Migrarea legăturilor interwiki[modificare sursă]

Informații conexe[modificare sursă]

Schimbari recente[modificare sursă]

Schimbările de pe Wikidata care se referă la articole de pe această Wikipedie vor apărea doar în cazul în care opțiunea este activată de către utilizator. Vezi Special:Preferences#mw-prefsection-rc. (Funcționalitate încă doar în engleză)

Infocasete (faza a doua)[modificare sursă]

Obiectivul proiectului Wikidata este să dețină în cât mai multe limbi informații care să fie eventual refolosite în Wikipedii, în special în infocasete. Decizia de a folosi această informație este lăsată în întregime comunității Wikipedia - schimbări viitoare ale software-ului wiki vor permite opțiunea de a prelua informație din Wikidata doar dacă se dorește acest lucru. (De exemplu, anumit text ar cere numărul atomic al unui element chimic sau numărul locuitorilor unei țări.) Wikidata va sprijini cu citate toate datele. Această fază a proiectului Wikidata este foarte amplă și este încă în dezvoltare.

Liste (faza a treia)[modificare sursă]

Faza a treia va permite depozitul de liste în Wikidata. Ea este încă în dezvoltare.

Lucrul cu Wikidata[modificare sursă]

Funcții parser[modificare sursă]

Cea mai simplă cale este de a utiliza funcția parser property. De exemplu, pentru a prelua data nașterii cântăreței Madonna trebuie să cunoașteți numărul proprietății "date of birth" de la Wikidata, care este P569.

  • Plasând codul {{#property:P569}} în articolul despre Madonna, va apărea data nașterii ei, 16 august 1958.

Pentru a obține date din itemi diferiți, trebuie să cunoașteți numărul itemului respectiv. De exemplu, pentru a afișa capitala (P36) Germaniei (Q183):

  • {{#property:P36|from=Q183}} va returna "Berlin".

Modul LUA[modificare sursă]

Formate[modificare sursă]

Unelte[modificare sursă]

Legături externe[modificare sursă]