Rumelia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Hartă a Rumeliei la 1801.

Rumelia sau Rumeli (turcă Rumeli („Țara romanilor” de la termenul Rum: „Grec” [înainte „Roman”] și El: „Țară, tărâm”); greacă Ρούμελη, Roúmeli; bulgară Румелия, Rumelia) este un nume utilizat începând din Secolul al XV-lea pentru a desemna regiunea din sudul Balcanilor aparținând Imperiului Otoman. „Rumeli” înseamnă „țara Romanilor”, o referire la Imperiul Roman de Răsărit, fosta putere dominantă din regiune înainte de expansiunea otomană. În Secolul al XI-lea și al XII-lea, termenul a fost folosit în mod curent pentru Anatolia în timp ce era cucerită treptat.

Rumelia includea provinciile antice Constantinopol, Salonic, Tracia, Macedonia, Moesia, Grecia Centrală și partea europeană a Turciei actuale. În urma unor reforme administrative dintre 1870 și 1875, numele a încetat să mai reprezinte o regiune politică. Rumelia Orientală a fost organizată ca provincie autonomă a Imperiului Otoman prin Tratatul de la Berlin, dar începând din 6 septembrie 1885 a fost unită cu Bulgaria.

Actualmente, în Turcia, cuvântul Trakya a înlocuit în mare parte termenul Rumelia pentru a denumi teritoriul Turciei situat în Europa (provinciile Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, și vestul Provinciei Istanbul), dar termenul este în continuare utilizat în context istoric.