Rumelia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Hartă a Rumeliei la 1801.
Hartă din 1827

Rumelia (turca otomană: روم ايلى ; turcă otomană Ansiklopedisi: Rūm-ili, Rūm-ėli, turcă Rumeli despre „Țara romanilor” de la termenul Rum: „Grec”, înainte „Roman”) a descris turcii încă din secolul al XV-lea, din Peninsula Balcanică, parte a Imperiului Otoman.

„Rumeli” înseamnă „țara Romanilor”, o referire la Imperiul Roman de Răsărit, fosta putere dominantă din regiune înainte de expansiunea otomană. În Secolul al XI-lea și al XII-lea, termenul a fost folosit în mod curent pentru Anatolia în timp ce era cucerită treptat.

Rumelia includea provinciile antice Constantinopol, Salonic, Tracia, Macedonia, Moesia, Grecia Centrală și partea europeană a Turciei actuale. În urma unor reforme administrative dintre 1870 și 1875, numele a încetat să mai reprezinte o regiune politică. Rumelia Orientală a fost organizată ca provincie autonomă a Imperiului Otoman prin Tratatul de la Berlin, dar începând din 6 septembrie 1885 a fost unită cu Bulgaria.

Actualmente, în Turcia, cuvântul Trakya a înlocuit în mare parte termenul Rumelia pentru a denumi teritoriul Turciei situat în Europa (provinciile Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, și vestul Provinciei Istanbul), dar termenul este în continuare utilizat în context istoric.