Valentin Ursache

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte persoane cu numele de familie respectiv, vedeți Ursache.
Valentin Ursache

Valentin Ursache în 2014
Date personale
Născut (38 de ani)
Valea Seaca, Bălțătești, județul Neamț
Frați și suroriAndrei Ursache Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiejucător de rugby în XV[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Înălțime1.94 m
Greutate110 kg
Sportrugby
Club2005–2010: CSA Steaua
2010–2012: Pays d'Aix RC
2012–: US Oyonnax
EchipaRomânia România
Pozițielinia a II/III-a

Valentin Niculae Ursache (n. 12 august 1985, Valea Seaca, Bălțătești, județul Neamț) este un jucător de rugby în XV profesionist român. Evoluează ca linia a II (lock) sau ca aripa de grămadă în linia III-a (flanker). Este fratele cel mai mic lui Andrei Ursache, și el un jucător de rugby.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Ursache (cu mingea) jucând pentru USO Rugby în Top 14

S-a născut în Valea Seacă, Neamț, într-o familie de ciobani. S-a apucat de rugby din întâmplare. Când avea 15 ani, Valentin și fratele său cel mai tare, Andrei, au asistat la un antrenament echipei de juniori din Ciorogârla, care era într-un cantonament la Bălțătești.[1] Valentin fost remarcat de antrenorul Ștefan „Nea Fane” Popescu pentru fizicul său impresionant: obișnuit să-și ajute tatăl la tăiatul lemnelor, avea deja 1,90 m și 115 kg.[2] Popescu a mers imediat la părintii său pentru a semna un contract.[3] În momentul respectiv, Ursache nu cunoștea deloc rugbyul, dar a profitat de ocazia să scape de viață și muncă de la țară.[1]

La vârsta de 18 ani s-a alăturat lui CS Universitatea AV Arad, care evolua în prima ligă, și a disputat primul său meci ca profesionist.[4] În momentul respectiv, câștiga 60 de euro pe lună. Un ani mai târziu, și-a făcut debutul în echipa națională a României într-un meci amical împotrivă Italiei.[2] „Stejarii” au câștigat la limită, scorul fiind de 25-24, ceea ce reprezintă singura victorie recentă împotriva unei echipe participante la Turneul celor 6 Națiuni.

Apoi a plecat la CSA Steaua București, și ulterior la CSM Știința Baia Mare, formație la care a devenit dublu campion național.[1] În anul 2010, Serge Laïrle, fostul antrenor „Stejarilor”, i-a adus la clubul Pays d'Aix RC, care evolua în Pro D2, al doilea eșalon valoric din Franța.[4] Două sezoanele mai târziu, a semnat cu Union Sportive Oyonnax, cu care a promovat în Top 14, campionatul francez de elită, și unde joacă până în prezent.[4]

A participat la trei ediții ale Cupei Mondiale de Rugby: Franța 2007, Australia/Noua Zeelandă 2011 și Anglia 2015. În această competiție, a marcat singurul eseu român în cadrul meciului cu Franței în grupele.[5] Totuși, a primit o săptămână de suspendare pentru un placaj periculos în timpul acestui meci.[6] După reîncadrarea sa, a fost numit căpitan Stejarilor pentru meciul cu Irlanda, căpitanul în titre Mihai Macovei fiind suspendat.[7]

Până în octombrie 2015, a strâns 63 de selecții în națională și a marcat 20 de puncte, înscriind patru eseuri.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Marian Ursescu (). „Urșii din pădurea Neamțului » Povestea primilor frați care ajung să joace împreună în naționala Românei”. Gazeta Sporturilor. 
  2. ^ a b Mirela Basescu (). „Uriașul din Valea Seacă! Valentin Ursache se pregătește pentru a doua Cupă Mondială”. ProSport. 
  3. ^ Răzvan Luțac (30 septembrie). „Antrenorul care l-a descoperit pe marcatorul primului nostru eseu la CM îi transmite un mesaj mișcător: "Un eseu pentru Nea Fane!". Gazeta Sporturilor.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  4. ^ a b c Bruno Vigoureux (). „Ursache sauvé par le rugby”. L'Équipe (în franceză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Andrei Călin (). „RUGBY. România - Franța, 11-38. „Stejarii" au pierdut primul meci de la Cupa Mondială, Valentin Ursache a marcat eseul „tricolorilor". EVZ. 
  6. ^ „Vali Ursache a primit o etapă de suspendare și va fi înlocuit în echipa de start a meciului de duminică, cu Irlanda”. Digi Sport. . 
  7. ^ „Valentin Ursache, căpitanul „Stejarilor" în meciul cu Italia: Voi face tot ce îmi stă în putere”. Mediafax. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Valentin Ursache