Cătălin Fercu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cătălin Fercu

Cătălin Fercu jucând pentru Timișoara Saracens
Date personale
Născut (37 de ani)
Brașov
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiejucător de rugby în XV[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Înălțime1.80 m
Greutate75 kg
Sportrugby
ClubRomânia Timișoara Saracens
EchipaRomânia România
Pozițiefundaș

Cătălin Fercu (n. 5 septembrie 1986, Brașov) este un jucător de rugby în XV profesionist român. Evoluează ca fundaș (fullback).

Carieră[modificare | modificare sursă]

S-a apucat de rugby la vârsta de 8 ani în orașul natal Brașov.[1] Și-a început cariera de seniori la Metrorex de aici s-a transferat la Contor Zenner Arad apoi a urmat Steaua București. A jucat multă vreme pentru RCM Timișoara, câștigând titlul național în 2012 și 2013. A fost numit cel mai bun jucător de rugby din România în 2013.[2] În sezonul 2013-2014 a fost remarcat în timpul unui meci amical dintre Timișoara și clubul englez Saracens, când a marcat patru eseuri. În sfârșitul sezonului a semnat cu acest club.[3] Astfel a devenit singurul jucător de rugby român care evoluează în Premiership, liga engleză de elită.[4]

A fost căpitanul lotului național de juniori în 2005.[1] În același an, și-a făcut debutul la lotul de seniori la vârsta de 19 ani, într-un meci amical cu Canadei în noiembrie 2005. A participat la Cupa Mondială de Rugby din 2007, fiind titular în trei din patru meciuri de faza grupelor. Nu a vrut să plece la ediția din 2011 în Noua-Zeelandă și Australia din cauza temei de zbor.[5] După acest refuz a fost suspendat până la finalul anului de Federația Română de Rugby și a fost interzis la lotul național. A fost convocat din nou în mai 2012 pentru Cupa Națiunilor IRB, unde a jucat un rol de prim plan, ajutând echipa să-și păstreze titlul.

De-a lungul carierei a strâns 82 de selecții pentru „Stejarii”. A marcat 143 de puncte, inclusiv 28 de eseuri, egalând recordul României deținut de Gabriel Brezoianu.[5]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Cătălin Fercu, cu o zi înainte de a împlini 21 de ani: „Putem face un meci mare cu Italia". Rugby.ro. . 
  2. ^ „Cătălin Fercu de la RCM Timișoara, desemnat cel mai bun rugbist din România”. Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș. . 
  3. ^ „Rugby Union: Saracens have signed Timisoara Saracens star Catalin Fercu” (în engleză). Sky Sports. . 
  4. ^ Jean-François Fournel (). „Catalin Fercu, le Roumain du championnat d'Angleterre”. La Croix (în franceză). 
  5. ^ a b Nicolas Espitalier (). „Catalin Fercu, son record d'essai, sa phobie de l'avion”. Sud Ouest (în franceză). 

Legături externe[modificare | modificare sursă]