Romeo Gontineac

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Romeo Gontineac
Date personale
Născut (44 de ani)
Hlipiceni, județul Botoșani
Cetățenie Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupație jucător de rugby în XV[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Înălțime 1.75 m
Greutate 88 kg
Sport rugby
Echipa România România
Poziție centru

Romeo Ștefan Gontineac (n. 18 decembrie 1973, Hlipiceni, Botoșani) este un fost rugbist român, acum antrenor. El a jucat în centru.

Carieră[modificare | modificare sursă]

S-a apucat de rugby la vârsta de șase ani, pentru a-l urma pe fratele cel sau mai mare. S-a format la Colegiul tehnic de căi ferate "Unirea" din Pașcani.[1] Și-a început carierei de jucător la CS Universitatea Cluj în anul 1993.

A debutat în echipa națională a României în aprilie 1995, la un meci amical cu Franța și a fost inclus în selecția la Cupa Mondială de Rugby din 1995, fiind titular în toate cele patru meciuri din faza grupelor. Acolo a întâlnit-o pe viitoarea sa soție, Lucinde. În anul 1996 a semnat cu clubul sudafrican SWD Eagles, din provincia Western Cape, și s-a căsătorit.[1] După un sezon a plecat în Franța, unde s-a legitimat la clubul Grenoble, apoi la Section Paloise. În anul 1998 s-a stabilit la Stade Aurillacois Cantal Auvergne, cu care a devenit campion Franței în 2006. La Aurillac s-au născut cei doi copii ai cuplul, Taylor (1999) și Olivia Rose (2003).[1]

A participat și la Cupa Mondială din 1999, cea din 2003 și cea din 2007, fiind numit căpitan în 2002 de antrenorul francez Bernard Charreyre.[2] De-a lungul carierei a adunat 76 de selecții pentru „Stejarii” și a marcat 68 de puncte, înscriind 13 eseuri.

În anul 2008 s-a retras din cariera de jucător și a devenit antrenor. În mai 2010 a fost numit antrenor liniei de treisferturi a naționalei, neozeelandezul Steve McDowall fiind antrenorul de pachetul de înaintare.[3] Sub conducerea sa, România s-a calificat la Cupa Mondială de Rugby din 2011. Totuși, „Stejarii” nu au putut câștiga nici un meci. Și-a dat demisia după competiția.[4] Acum antrenează la centrul de pregatire din Aurillac.[5]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]