Turneul celor Șase Națiuni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Participanții la turneul celor șase națiuni

Turneul celor șase națiuni este o competiție de rugby disputată anual între echipele de rugby ale Angliei, Franței, Irlandei, Italiei, Scoției și a Țării Galilor. Este urmașul Turneului celor cinci națiuni, la care nu a participat Italia, acesta la rândul lui fiind urmașul Turneului celor patru națiuni care începând din 1882-1883 opunea echipele britanice. Franța s-a alăturat turneului în 1910 iar Italia s-a alăturat în anul 2000[1].

Turneul este competiția dintre cele mai puternice echipe europene. Restul națiunilor europene se întrec în Cupa Europeană a Națiunilor, competiție ce se dispută într-un sistem de divizii. Echipa națională de rugby a României participă în prima divizie a întrecerii iar Echipa națională de rugby a Moldovei participă în a doua divizie a acesteia.

Cele șase națiuni[modificare | modificare sursă]

 • Flag of Italy.svg Italia
  • Culori : Tricou albastru deschis, șort alb, șosete albastru deschis
  • Stadion : Stadionul Flaminio din Roma
  • Simbol : tricolorul verde, alb, roșu (cu o coroană de lauri deasupra logo-ului FIR)
  • Imn : Fratelli d'Italia

Echipa de rugby a Irlandei este o selecție de jucători din Republica Irlanda și din Irlanda de Nord. Este alcătuită din cei mai buni jucători din cele patru provincii ale rugby-ului irlandez: Connacht, Leinster, Munster și Ulster. Această participare irlandeză la turneu a reușit să supraviețuiască de-a lungul anilor, inclusiv în perioada conflictului din Irlanda de Nord. Din motive de neutralitate, echipa este reprezentată în mod tradițional prin simbolul Irlandei, foaia de trifoi iar imnul intonat la începerea meciurilor este un imn compus special pentru echipă.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prima competiție internațională de rugby s-a disputat pe data de 27 martie 1871 între echipele Angliei și Scoției.[2]

Meciul s-a desfășurat la Raeburn Place din Edinburgh, un stadion de Cricket deoarece federația scoțiană de rugby nu dispunea de un stadion potrivit [3]. S-a disputat între două echipe de câte 20 de jucători, în două reprize de câte 50 minute. Scoțienii au câștigat meciul cu un eseu și un gol marcat contra unui eseu pentru englezi.

Echipa de rugby a Irlandei a desfășurat primul său meci internațional în 1875 împotriva Angliei iar Țara Galilor a jucat primul său meci internațional în 1881 contra Angliei, în 1882 contra Irlandei și în 1883 contra Scoției. Prima ediție completă a turneului are loc în 1884 când pentru pria dată cele patru echipe britanice joacă fiecare cu fiecare în cadrul aceluiași sezon.[4]. Edițiile din 1885, 1887 și 1888 nu sunt complete, datorită neînțelegerilor dintre federații[5].

Englezii sunt excluși din turneu în 1888 și 1889 datorită refuzului acestora de a se alătura International Rugby Board[6]. Galezii au fost excluși la rândul lor din turneu în 1897 și 1898, deoarece căpitanul acestora, Arthur Gould, a fost recompensat pentru prestațiile sale, fapt ce a fost interpretat ca o încălcare a regulii amatorismului, în vigoare în acea perioadă în rugby[7]. Odată cu retragerea lui Gould din activitatea sportivă chestiunea a fost rezolvată iar Țara Galilor a putut participa la edițiile următoare.

În aceeași perioadă, prima "echipă a Franței" (o echipă de jucători parizieni) a jucat primele meciuri în Anglia, în februarie 1893[8]. Doar în 1906 Echipa națională de rugby a Franței a disputat primul său meci internațional oficial împotriva Angliei. În anii următori aceasta a disputat meciuri contra celorlalte echipe din turneu: Țara Galilor și Irlanda în 1909 și Scoția în 1910. În același an, Franța este admisă în întrecere, aceasta devenind Turneul celor cinci națiuni, prima ediție fiind câștigată de Anglia.

La 1 ianuarie 1913 în timpul meciului Franța-Scoția, spectatorii atacă arbitrul întâlnirii pentru a-și exprima nemulțumirea. Poliția este nevoită să intervină iar în urma incidentului Scoția declară că refuză pe viitor să mai joace contra Franței în condițiile în care meciurile trebuie să se desfășoare sub protecția poliției[9]. Scoția refuză să joace contra Franței în 1914[8], astfel că aceasta este implicit exclusă din turneu. Primul război mondial nu permite aplicarea acestei excluderi, astfel că din 1918, întâlnirile continuă între cele cinci națiuni, în numele fraternității din timpul războiului.

Perioada anilor 1910 și 1920 a fost dominată de echipa Scoției ce a câștigat nouă ediții ale turneului, realizând Marele Șlem în 1925.

În 1931, Franța este exclusă pentru practici profesionale (plata jucătorilor și schimburi de jucători între cluburi) și datorită jocului violent practicat la anumite meciuri[10]. Meciul Franța-Țara Galilor din 1930 este de o brutalitate extremă atât pe teren cât și în tribune și în afara stadionului[11]. Franța este readmisă în turneu în 1939 în urma ajungerii la un acord între federația franceză și cluburile dizidente acuzate de practici profesionale. Izbucnirea celui de al doilea război mondial întrerupe desfășurarea turneului astfel că Franța revine în turneu doar cu ocazia primului turneu desfășurat după încheierea războiului, în 1947.

Echipa Irlandei domină perioada postbelică câștigând consecutiv edițiile dintre 1948 și 1951. Această perioadă este în continuare perturbată de acuzațiile de practici profesionale la adresa Franței, aceasta reușind în 1952 să evite o nouă excludere din turneu.

Franța reușește să obțină o primă victorie în turneu în 1954, victorie partajată însă între trei echipe. În perioada 1959 - 1962, aceasta reușește să se impună în patru ediții consecutive câștigându-și astfel statutul de mare echipă.

Perioada 1964 - 1979 este dominată de Țara Galilor care câștigă turneul de zece ori. Este perioada de glorie a rugby-ului galez, această echipa reușind în următorii ani prestații modeste și câștigând turneul doar de trei ori.

În 1972, turneul este perturbat de conflictul din Irlanda de Nord, echipele Țării Galilor și Scoției nejucând meciurile contra Irlandei din rațiuni de securitate. Ediția este declarată fără câștigător, iar în anii următori imnul englez, God Save the Queen, nu mai este intonat la începutul meciurilor. Din motive de echilibrare a situației nici imnurile franceze și irlandeze nu mai sunt intonate. Această interdicție ia sfârșit în 1997.

Anii 1980 sunt dominați de Franța, care obține 6 victorii din care 2 Mari Șlemuri. În 1993 are loc o schimbare importantă de regulamet, fiind luată în considerare și diferența de punctaveraj pentru clasament. De asemenea a fost introdus un trofeu ce este decernat câștigătorului turneului.

în 1996, turneul, păstrându-și numele, devine Cupa Europei a Națiunilor la rugby în XV, Anglia fiind prima echipă națională campioană a Europei[12]. Cu acest titlu Anglia marchează o perioadă de succese consecutive de la începutul anilor 1990.

Italia se alătură turneului în anul 2000, Turneul celor șase națiuni succedând astfel Turneului celor cinci națiuni.

Anglia-Țara Galilor la întâlnirea din 2004

Actualmente nu sunt planuri de modificare a numărului de națiuni participante, în ciuda apelurilor repetate ale Argentinei care dorește să participe la turneu[13].

La începutul anilor 2000 Anglia a fost echipa care a dominat competiția, marcatorul acesteia, Jonny Wilkinson devenind cel mai bun marcator din istoria turneului. În ultimii ani Franța a câștigat cele mai multe ediții (cele din 2002, 2004, 2006 și 2007).

Stadioanele turneului[modificare | modificare sursă]

Meciurile se desfășoară de obicei pe următoarele stadioane::

În 2007, echipa Irlandei a disputat meciurile pe stadionul Croke Park unde de obicei au loc meciuri de fotbal gaelic. Stadionul obișnuit, Lansdowne Road este în reconstrucție în perioada 2007 - 2008. A fost găsit un acord cu Gaelic Athletic Association pentru ca meciurile să se dispute pe acest stadion. Acordul a necesitat discuții importante datorită reticenței Gaelic Athletic Association de a sprijinii sporturile cu altă origine decât cea irlandeză (rugby-ul este considerat un sport englez). Acordul a fost prelungit în anul 2008 iar din 2009 meciurile se vor disputa din nou pe stadionul Lansdowne Road.

Prezența la stadion[modificare | modificare sursă]

Murrayfield

Ediția din 2006 a turneului, a fost, cu o medie de 56.084 spectatori pe meci, competiția sportivă dintre națiuni ce a atras cel mai mare număr de spectatori. Turneul celor șase națiuni devansează astfel Campionatul Mondial de Fotbal a cărui ediție din 2006 a fost urmărită de 52.401 spectatori/meci și Turneul celor trei națiuni cu o medie de 45.211 spectatori în 2006.

Recordul de spectatori este de 104.000 și a fost stabilit la 1 martie 1975 la Murrayfield (Scoția) pentru un meci Scoția-Țara Galilor[15]. De la această dată capacitatea stadionului a fost redusă pentru a ameliora securitatea spectatorilor.

Trofee[modificare | modificare sursă]

Pe lângă victoria în turneu, o serie de trofee oficiale și neoficiale sunt atribuite:

 • Tripla Coroană, trofeu neoficial, este decernat de jurnaliștii britanici formației britanice care câștigă toate întâlnirile cu celelalte echipe britanice. A fost decernat pentru prima dată în 1883
 • Calcutta Cup este trofeul pus în joc la meciurile dintre Anglia și Scoția. Trofeul a fost creat în 1878 și a fost disputat pentru prima dată pe 10 martie 1879[16].
 • Millennium Trophy recompensează câștigătorul meciurilor dintre Anglia și Irlanda.
 • Trofeul Eurostar recompensează câștigătorul meciului dintre Franța și Anglia.
 • Centenary Quaich recompensează câștigătorul meciului dintre Scoția și Irlanda.
 • Trofeul Giuseppe Garibaldi a fost introdus la ediția din 2007 și recompensează câștigătoarea derby-ului latin, Franța-Italia.
 • Marele Șlem (engleză Grand Slam, franceză Grand Chelem) este un bonus pentru câștigătorul turneului și desemnează victorii în fața tuturor celorlalte echipe. Termenul a fost introdus pentru prima dată de către un jurnalist englez în 1957 cu ocazia primului Mare Șlem al echipei Angliei[17].

Palmares[modificare | modificare sursă]

Anglia este în prima poziție a palmaresului, cu 25 victorii din care 12 Mari Șlemuri. Perioadele de mare succes ale echipei au fost în anii 1920 și la începutul anilor 1990.

Turnee disputate Mari Șlemuri Victorii Victorii partajate[18]
Flag of England.svg Anglia 105[19] 12 25 10
Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor 107 9[20] 23 11
Flag of France.svg Franța 77 8 16 8
Flag of Scotland.svg Scoția 107 3 14 8
Flag of Ireland rugby.svg Irlanda 107 1 10 8
Flag of Italy.svg Italia 8 0 0 0

Începând din 1954, când Franța a câștigat pentru prima dată turneul, aceasta este echipa cu cel mai bun palmares, reușind 22 victorii din care 8 Mari Șlemuri, devansând Anglia (14 victorii și 6 Mari Șlemuri), Țara Galilor (13 victorii și 4 Mari Șlemuri), Scoția (6 victorii și 2 Mari Șlemuri), Irlanda (5 victorii) și Italia care nu a câștigat deocamdată turneul.

Patru Națiuni 1883–1909[modificare | modificare sursă]

1883 Flag of England.svg Anglia (Tripla Coroană)
1884 Flag of England.svg Anglia (Tripla Coroană)
1885 Nu s-a desfășurat
1886 Flag of England.svg Anglia și Flag of Scotland.svg Scoția
1887 Flag of Scotland.svg Scoția
1888 Nu s-a desfășurat
1889 Nu s-a desfășurat
1890 Flag of England.svg Anglia și Flag of Scotland.svg Scoția
1891 Flag of Scotland.svg Scoția (Tripla Coroană)
1892 Flag of England.svg Anglia (Tripla Coroană)
1893 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor (Tripla Coroană)
1894 Flag of Ireland rugby.svg Irlanda (Tripla Coroană)
1895 Flag of Scotland.svg Scoția (Tripla Coroană)
1896 Flag of Ireland rugby.svg Irlanda
1897 Nu s-a desfășurat
1898 Nu s-a desfășurat
1899 Flag of Ireland rugby.svg Irlanda (Tripla Coroană)
1900 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor (Tripla Coroană)
1901 Flag of Scotland.svg Scoția (Tripla Coroană)
1902 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor (Tripla Coroană)
1903 Flag of Scotland.svg Scoția (Tripla Coroană)
1904 Flag of Scotland.svg Scoția
1905 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor (Tripla Coroană)
1906 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor și Flag of Ireland rugby.svg Irlanda
1907 Flag of Scotland.svg Scoția (Tripla Coroană)
1908 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor (Mare Șlem)[21]
1909 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor (Mare Șlem)[21]
Sursă: Roll of Honour at BBC

Cinci Națiuni 1910–1931[modificare | modificare sursă]

1910 Flag of England.svg Anglia
1911 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor (Mare Șlem)
1912 Flag of England.svg Anglia și Flag of Ireland rugby.svg Irlanda
1913 Flag of England.svg Anglia (Mare Șlem)
1914 Flag of England.svg Anglia (Mare Șlem)
1915-19 Nu s-a desfășurat datorită Primului război mondial
1920 Flag of England.svg Anglia, Flag of Scotland.svg Scoția și Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor
1921 Flag of England.svg Anglia (Mare Șlem)
1922 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor
1923 Flag of England.svg Anglia (Mare Șlem)
1924 Flag of England.svg Anglia (Mare Șlem)
1925 Flag of Scotland.svg Scoția (Mare Șlem)
1926 Flag of Ireland rugby.svg Irlanda și Flag of Scotland.svg Scoția
1927 Flag of Ireland rugby.svg Irlanda și Flag of Scotland.svg Scoția
1928 Flag of England.svg Anglia (Mare Șlem)
1929 Flag of Scotland.svg Scoția
1930 Flag of England.svg Anglia
1931 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor
Sursă: Roll of Honour at BBC

Patru Națiuni 1932–1939[modificare | modificare sursă]

1932 Flag of England.svg Anglia, Flag of Ireland rugby.svg Irlanda și Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor
1933 Flag of Scotland.svg Scoția (Tripla Coroană)
1934 Flag of England.svg Anglia (Tripla Coroană)
1935 Flag of Ireland rugby.svg Irlanda
1936 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor
1937 Flag of England.svg Anglia (Tripla Coroană)
1938 1938 Flag of Scotland.svg Scoția (Tripla Coroană)
1939 Flag of England.svg Anglia, Flag of Ireland rugby.svg Irlanda și Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor
Sursă: Roll of Honour at BBC

Cinci Națiuni 1940–1999[modificare | modificare sursă]

1940–46 Nu s-a desfășurat datorită celui de al doilea război mondial
1947 Flag of England.svg Anglia și Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor
1948 Flag of Ireland rugby.svg Irlanda (Mare Șlem)
1949 Flag of Ireland rugby.svg Irlanda (Tripla Coroană)
1950 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor (Mare Șlem)
1951 Flag of Ireland rugby.svg Irlanda
1952 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor (Mare Șlem)
1953 Flag of England.svg Anglia
1954 Flag of England.svg Anglia (Tripla Coroană), Flag of France.svg Franța și Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor
1955 Flag of France.svg Franța și Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor
1956 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor
1957 Flag of England.svg Anglia (Mare Șlem)
1958 Flag of England.svg Anglia
1959 Flag of France.svg Franța
1960 Flag of England.svg Anglia (Tripla Coroană) și Flag of France.svg Franța
1961 Flag of France.svg Franța
1962 Flag of France.svg Franța
1963 Flag of England.svg Anglia
1964 Flag of Scotland.svg Scoția și Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor
1965 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor
1966 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor
1967 Flag of France.svg Franța
1968 Flag of France.svg Franța (Mare Șlem)
1969 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor (Tripla Coroană)
1970 Flag of France.svg Franța și Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor
1971 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor (Mare Șlem)
1972 Nu s-a desfășurat
1973 Flag of England.svg Anglia, Flag of France.svg Franța, Flag of Ireland rugby.svg Irlanda, Flag of Scotland.svg Scoția și Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor
1974 Flag of Ireland rugby.svg Irlanda
1975 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor
1976 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor (Mare Șlem)
1977 Flag of France.svg Franța (Mare Șlem)
1978 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor (Mare Șlem)
1979 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor (Tripla Coroană)
1980 Flag of England.svg Anglia (Mare Șlem)
1981 Flag of France.svg Franța (Mare Șlem)
1982 Flag of Ireland rugby.svg Irlanda (Tripla Coroană)
1983 Flag of France.svg Franța și Flag of Ireland rugby.svg Irlanda
1984 Flag of Scotland.svg Scoția (Mare Șlem)
1985 Flag of Ireland rugby.svg Irlanda (Tripla Coroană)
1986 Flag of France.svg Franța și Flag of Scotland.svg Scoția
1987 Flag of France.svg Franța (Mare Șlem)
1988 Flag of France.svg Franța și Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor (Tripla Coroană)
1989 Flag of France.svg Franța
1990 Flag of Scotland.svg Scoția (Mare Șlem)
1991 Flag of England.svg Anglia (Mare Șlem)
1992 Flag of England.svg Anglia (Mare Șlem)
1993 Flag of France.svg Franța
1994 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor[22]
1995 Flag of England.svg Anglia (Mare Șlem)
1996 Flag of England.svg Anglia[22] (Tripla Coroană)
1997 Flag of France.svg Franța (Mare Șlem)
1998 Flag of France.svg Franța (Mare Șlem)
1999 Flag of Scotland.svg Scoția[22]
Sursă: Roll of Honour at BBC

Șase Națiuni 2000–prezent[modificare | modificare sursă]

2000 Flag of England.svg Anglia
2001 Flag of England.svg Anglia[22]
2002 Flag of France.svg Franța (Mare Șlem)
2003 Flag of England.svg Anglia (Mare Șlem)
2004 Flag of France.svg Franța (Mare Șlem)
2005 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor (Mare Șlem)
2006 Flag of France.svg Franța[22]
2007 Flag of France.svg Franța[22]
2008 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor (Mare Șlem)
2009 Flag of Ireland rugby.svg Irlanda (Mare Șlem)
2010 Flag of France.svg Franța (Mare Șlem)
2011 Flag of England.svg Anglia
2012 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor (Mare Șlem)
2013 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor
2014 Flag of Ireland rugby.svg Irlanda
2015 Flag of Ireland rugby.svg Irlanda
2016 Flag of England.svg Anglia (Mare Șlem)
2017 Flag of England.svg Anglia
2018 Flag of Ireland rugby.svg Irlanda
2019 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor
2020 Flag of England.svg Anglia
2021 Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor
2022 Flag of France.svg Franța (Mare Șlem)
Sursă: Roll of Honour at BBC

Clasamentul Turneului celor Șase Națiuni (2000 - 2016)[modificare | modificare sursă]

J V E Î PP PC DP Pct Victorii MS TC LL
Flag of England.svg Anglia 85 6 1 24 2350 1327 +1023 245 121 5 2 4
Flag of Ireland rugby.svg Irlanda 85 55 3 27 2080 1536 +544 211 113 3 1 4
Flag of France.svg Franța 85 54 2 29 2084 1534 +550 200 110 5 3 N/A
Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor 85 47 3 35 1984 1811 +173 183 97 4 3 3
Flag of Scotland.svg Scoția 85 21 2 62 1378 2115 −737 102 44 0 0 0
Flag of Italy.svg Italia 85 12 1 72 1239 2792 −1553 105 25 0 0 N/A

Cel mai mare interval de timp fără victorie[modificare | modificare sursă]

Echipa Turnee Ani Sezoane
Flag of France.svg Franța 24 44 1910-1954
Flag of Ireland rugby.svg Irlanda 24 24 1985-2009
Flag of Italy.svg Italia 21 21 2000-prezent
Flag of Scotland.svg Scoția 19 26 1938-1964
Flag of England.svg Anglia 16 18 1892-1910
Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor 11 11 1994-2005

Lingura de lemn[modificare | modificare sursă]

Lingura de lemn este un „anti-trofeu”, decernat echipei care a pierdut toate meciurile dintr-o ediție a turneului.

Echipa Număr de linguri de lemn Ani
Flag of Scotland.svg Scoția 16 1902, 1911, 1914, 1947, 1952, 1953, 1954, 1968, 1978, 1980, 1985, 1994, 2004, 2007, 2012, 2015
Flag of Italy.svg Italia[23] 16 2000, 2001, 2002, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2014, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021
Flag of Ireland rugby.svg Irlanda 13 1884, 1885, 1886, 1891, 1895, 1909, 1960, 1977, 1981, 1984, 1986, 1992, 1998
Flag of France.svg Franța[24] 9 1910, 1912, 1913, 1914, 1920, 1925, 1929, 1957, 2013
Flag of England.svg Anglia 7 1899, 1901, 1903, 1905, 1907, 1972, 1976
Flag of Wales (1959).svg Țara Galilor 5 1889, 1892, 1990, 1995, 2003

Fapte și anecdote[modificare | modificare sursă]

 • Ediția din 1973 a turneului este unică deoarece toate cele cinci echipele au terminat la egalitate, fiecare echipă câștigând toate meciurile de pe teren propriu
 • Imnul oficial al turneului este Te Deum compus de Marc-Antoine Charpentier din 1957.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ en 6-Nations history, pe rugbyfootballhistory.com
 2. ^ en Rugby Chronology, pe rfu.com
 3. ^ en From Raeburn Place to Murrayfield Arhivat în , la Wayback Machine., pe scottishrugby.org
 4. ^ fr «Le Tournoi international» Arhivat în , la Wayback Machine., pe rfu.com
 5. ^ en Six nations history, pe bbc.co.uk
 6. ^ en Rugby history 1886, pe rfu.com
 7. ^ en Six nations History, pe scrum.com
 8. ^ a b fr «The tournament» Arhivat în , la Wayback Machine., pe rugby-nomades.qc.ca
 9. ^ Jean-Pierre Bodis, «Histoire mondiale du rugby», Bibliothèque historique Privat, 1987, ISBN 2-7089-5329-X
 10. ^ fr «Histoire tournament» Arhivat în , la Wayback Machine., pe rugby-nomades.qc.ca
 11. ^ fr «Match France - Pays de Galles de 1930», pe flickr.com
 12. ^ fr 16 mars Le Tournoi des Cinq Nations officiellement coupe d'Europe des Nations Arhivat în , la Wayback Machine., pe linternaute.com
 13. ^ en Cererea de participare a Argentinei[nefuncțională] pe rugbyworld.com
 14. ^ en Stadio Flaminio, pe 6-nations-rugby.com
 15. ^ en Murrayfield stadium Arhivat în , la Wayback Machine., pe rbs6nations.com
 16. ^ en Rugby chronology, pe rfu.com
 17. ^ en Rugby history, vezi 1957, pe rfu.com
 18. ^ Victorii partajate înseamnă faptul că mai multe echipe au terminat la egalitate de puncte în clasament și au partajat victoria în turneu. Ultima victorie partajată a fost în 1988. În 1994, victoria a fost acordată pentru prima dată pe baza diferenței de pucncte marcate și încasate.
 19. ^ Anglia are două participări în minus, în 1888 și 1889, ea nu a fost oficial exclusă dar a fost boicotată de celelalte trei echipe.
 20. ^ Prin convenție, Țara Galilor este creditată cu 9 mari șlemuri și nu 7, deoarece sunt considerate și victoriile din 1908 si 1909 când, chiar dacă Franța nu a fost încă admisă în turneu, această a întâlnit Tara Galilor care au dublat victoria din turneu cu victorii contra francezilor.
 21. ^ a b Cu toate că a fost doar turneu al celor trei națiuni, Țara Galilor a învins și Franța în 1908 și 1909 și ambele sunt considerate Mari Șlemuri.
 22. ^ a b c d e f Asterisk * indică victorie datorită diferenței de puncte
 23. ^ Italia dispută turneul doar din 2000.
 24. ^ Franța dispută turneul doar din 1910.

Legături externe[modificare | modificare sursă]