Ovidiu Tonița

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ovidiu Tonița

Ovidiu Tonița în 2015
Date personale
Poreclă„Autobuzul din Carpați”
Născut (43 de ani)
Bârlad, județul Vaslui
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiejucător de rugby în XV[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Poreclă„Autobuzul din Carpați”
Înălțime1.95 m
Greutate109 kg
Sportrugby
ClubFranța La Salanque Côte Radieuse
EchipaRomânia România
Pozițieînchizător

Ovidiu Tonița (n. 6 august 1980, Bârlad, județul Vaslui) este un jucător de rugby în XV profesionist român. Evoluează ca linia a II-a (lock) sau ca închizător (nr. 8). Este cel mai titrat rugbist român.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Născut într-o familie cu venituri mici, a lucrat din copilărie. La vârsta de 17 ani statura i-a fost remarcată de antrenorul Luca Abutoaie pe o stradă din Bârlad.[1] Astfel s-a apucat de rugby la Clubul Școlar Sportiv, apoi s-a alăturat lotului de seniori CS Rulmentul Bârlad.[2] La vârsta de 19 ani, a fost convocat ca rezervă la echipa națională a României la Cupa Mondială de Rugby din 1999. Nu a jucat, dar și-a făcut debutul efectiv într-un meci amical împotriva Marocului în februarie 2000. Remarcat de un agent în timpul unui meci de pregătire la Cupa Mondială, a semnat la clubul francez FC Grenoble.[3] Apoi a evoluat la Biarritz (2002-2004), Perpignan (2004-2012) – cu care a devenit campion național în 2009 – Carcassonne (2012-2014) și Provence Rugby (din 2015).[3]

Convocat la Cupa Mondială de Rugby din 2015, a devenit unul dintre cei trei jucători care a participat la cinci ediții a Cupei Mondiale.[3] Și-a rupt degetul în timpul meciului împotriva Irlandei, în care a marcat un eseu, și a fost înlocuit de Vlad Nistor pentru tot restul turneului.[4] După competiție a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Bârlad.[5] Câteva zile mai târziu, a decis să se retragă din rugbyul profesionist[6] și a semnat cu clubul La Salanque Côte Radieuse, care evoluează în Fédérale 2, al doilea eșalon valoric din rugby amator în Franța.[7] Totuși, a revenit asupra deciziei și a acceptat un contract ca joker medical cu US Carcassonne, unul dintre fostele cluburi,[8] unde s-a alăturat lui Andrei Ursache.

De-a lungul carierei a strâns 72 de selecții cu „Stejarii”, marcând 70 de puncte, inclusiv 14 eseuri. A jucat 14 meciuri la Cupa Mondială.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Marian Valentin Burlacu. „Ovidiu Tonita se retrage! In 1997, un tanar din Barlad a descoperit intamplator rugby-ul, sport in care a făcut mai apoi cariera”. Federația Română de Rugby.  Parametru necunoscut |dă= ignorat (ajutor)
  2. ^ Sabina Ghiorghe (). „„Autobuzul din Carpați" – traseul unui rugbist de aur”. Adevărul. 
  3. ^ a b c „Mondial de rugby : et de cinq pour "TNT" Ovidiu Tonita” (în franceză). AFP. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Rugby: CM 2015 - România: Ovidiu Tonița, accidentat și înlocuit de Vlad Nistor”. Agerpres. .  Text "http://www.agerpres.ro/sport/2015/09/29/rugby-cm-2015-romania-ovidiu-tonita-accidentat-si-inlocuit-de-vlad-nistor-18-09-03" ignorat (ajutor)
  5. ^ Theodor Istrate (). „Rugbistul Ovidiu Tonița, declarat cetățean de onoare al municipiului Bârlad”. ProSport. 
  6. ^ Marius Țone (). „Ovidiu Tonița s-a retras din rugbiul profesionist”. Mediafax. 
  7. ^ „Ovidiu Tonita signe en Fédérale 2 !”. actu-rugby.fr (în franceză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „Ovidiu Tonița a semnat cu Carcassonne ca joker medical și își amână retragerea din rugby”. Digisport. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]