Dextrometorfan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Dextrometorfan
Dextromethorphan.svg
Identificare
Număr CAS125-71-3[1]  Modificați la Wikidata
PubChem5360696[2]  Modificați la Wikidata
DrugBank00514[3]  Modificați la Wikidata
ChemSpider13109865[4]  Modificați la Wikidata
UNII7355X3ROTS[1]  Modificați la Wikidata
KEGGD03742  Modificați la Wikidata
ChEMBLCHEMBL52440[5]  Modificați la Wikidata
SMILES
InChI
Date chimice
FormulăC₁₈H₂₅NO[2]  Modificați la Wikidata
Masă molară271,193614 u.a.m.[6]  Modificați la Wikidata

Dextrometorfanul (sau DXM cum este cunoscut în rândul consumatorilor de droguri) este o substanță sintetică derivată din tebaină, fiind folosit ca antitusiv pe piața medicală. Când este depășită doza normală (supradozare), dextrometorfanul acționează asupra receptorilor NMDA ca un disociativ halucinogen și parțial analgezic. Deși are "rădăcini" opioide (tebaina fiind un alcaloid natural al plantei de mac, pe lângă morfină sau codeină), dextrometorfanul în sine nu este un opioid, acționând asupra altor receptori nervoși decât celor folosiți în cazul consumului de opioide.

Alte note, adăugate în interesul științei, cercetării și educației:

Dextrometorfanul a fost folosit în experimente ale CIA, pe soldați ai Armatei SUA, pentru crearea de "super-humans", de asemenea Dextrometorphan, a fost folosit în spălarea creierului, sub forma de voci sintetice / afirmații ce erau rulate prin intermediul unei boxe audio, asupra unui subiect sau sau cobai uman.

Dextrometorfanul, sub formă de capsule gelationoase sau sirop, se comercializează la liber și fără rețetă în Statele Unite ale Americii și Canada, el fiind comercializat chiar și în supermarketuri din SUA sau Canada.

Efectul consumului de Dextrometorfan este asemănător cu consumul de amfetamină, opiacee, LSD (Acid Lisergic Dietilamid 25), Ketamină, DMT și ecstasy - toate concomitent, având astfel efecte psihedelice, disociative, anestezice, crescând timpul de reacție și nivelul de melatonină cât și serotonină la nivelul creierului uman. Efectul se obține după consumul de aproximativ 200 - 800 mg de Dextrometorfan, într-un interval de 1-6 ore.

În România, Dextrometorfanul, abreviat DXM, se găsește în formă pură doar în mărcile farmaceutice:

  • (1.) Tussin Forte.
  • (2.) Rofedex.

_______________

În alte documente neoficiale, se susține că, mărcile farmaceutice ce conțin Dextrometorfanul consumat în combinații cu Paracetamol sau alte substanțe, creează neplăceri și reacții adverse

_____________

Alte referințe:

  • Psihotronica și controlul minții. [www.seruah.com]
  • "'MK-Ultra și odioasele experimente pe cobai umani'".

_____________

Dextrometorfanul este cunoscut în rândul consumatorilor de droguri ca un drog disociativ și psihedelic.

Consumul îndelungat de dextrometorfan (în doze care depășesc de cel puțin 5 ori indicațiile farmaceutice) duce în multe din cazuri la pierderi de memorie, instabilitate emoțională, dificultăți în concentrare, insuficiență hepatică (fiind metabolizat renal). Anumite experimente pe cobai izolate din SUA asupra disociativelor certifică prezența unor așa-numite leziuni ale lui Olney ("Olney's lesions") care apar după consumul oral de disociative, leziunile constând în vacuole ireversibile în anumite leziuni ale creierului. Deși aceste experimente nu dovedesc clar prezența aceluiași risc și la oameni, experții sunt de părere că acest scenariu e destul de probabil, explicând, eventual, anumite componente din comportamentul și fondul psihologic din observarea subiecților care au avut o istorie de folosire a dextrometorfanului. Cele trei disociative principale cunoscute și folosite și în cadrul acestor experimente sunt ketamina, dextrometorfanul și PCP-ul, dintre care primul, folosit în scopuri recreaționale, este cel mai inofensiv, dextrometorfanul situându-se undeva pe la mijloc.

În România, se găsește în mărci precum Tussin Forte, Rofedex, Bioflu si se eliberează pe baza unei prescripții medicale.

- Conform datelor din iunie 2018, Republica Moldova: Diacol, Therasil-D.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Unique Ingredient Identifier[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  2. ^ a b c d e f g h i j k l „Dextrometorfan”, dextromethorphan (în engleză), PubChem, accesat în  
  3. ^ a b Dextromethorphan (în engleză), DrugBank, accesat în  
  4. ^ a b Dextromethorphan (în engleză), ChemSpider, accesat în  
  5. ^ a b DEXTROMETHORPHAN (în engleză), ChEMBL, accesat în  
  6. ^ a b „Dextrometorfan”, dextromethorphan (în engleză), PubChem, accesat în  


Opiacee  editează

Alfentanil Buprenorfină Carfentanil Codeină Codeinonă Dextropropoxifen Dextrometorfan Heroină Dihidrocodeină Fentanil Hidrocodonă Hidromorfonă Metadonă Morfină Morfinonă Oxicodonă Oximorfonă Petidină Remifentanil Sufentanil Tramadol