Teddy Kollek

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Teddy Kollek
Teddy Kollek during a Christmas eve cocktail party.jpg
Date personale
Născut [1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Nagyvázsony, Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (95 de ani)[5][1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Ierusalim, Statul Palestina[*] Modificați la Wikidata
Înmormântat Muntele Herzl Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Israel.svg Israel Modificați la Wikidata
Ocupație om politic Modificați la Wikidata
Primar al Ierusalimului Modificați la Wikidata

Premii Premiul Israel[*] ()
Bavarian Order of Merit[*]
Ring of Honour of the city[*]
Marea Cruce a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania[*]
Four Freedoms Award[*]
Moses-Mendelssohn-Preis[*] ()
Honorary doctor of the Brown University[*]
Premiul pentru Pace al Librăriilor Germane[*]
Honorary doctor of the Harvard University[*]
...mai multe...

Theodor (Teddy) Kollek (27 mai 1911 Nagyvázsony, Ungaria, Austro-Ungaria - 2 ianuarie 2007 Ierusalim) a fost un om politic social-democrat israelian, născut în Austro-Ungaria, primarul Ierusalimului între anii 1965-1993

Biografie[modificare | modificare sursă]

Theodor Kollek s-a născut într-o familie de evrei austro-ungari ,Alfred Kollek, și Margaret născută Fleischer, primindu-și numele în amintirea întemeietorului sionismului, Theodor Herzl. El a crescut la Viena, fiind educat în limba germană. În anul 1935 s-a stabilit cu familia în Palestina, unde s-a numărat în anul 1937 printre fondatorii kibuțului Ein Gev de pe malul lacului Tiberiada (Kineret). În acelaș an el s-a căsătorit cu Tamar (Anna Helena) Schwarz, fiica rabinului și codicologului Arthur Zacharias Schwarz.

În anul 1938 a fost trimis de mișcarea de pionierat sionist „Hehalutz” în Anglia și a izbutit să obțină eliberarea a 3,000 de tineri evrei care se aflau în lagăre de concentrare în Germania nazistă și transferarea lor în Anglia. În cursul celui de al Doilea Război Mondial Kollek a îndeplinit funcții însemnate în departamentul politic al Agenției Evreiești, inclusiv stabilirea de legături cu unii funcționari importanți din aparatul administrativ nazist pentru a salva evrei și a încerca aducerea lor în Palestina. El a devenit unul din colaboratorii apropiați ai lui David Ben Gurion și a activat in cadrul guvernelor Israelului între anii 1952-1965.

În anul 1944 Kollek a fost numit șef al „Departamentului de misiuni speciale” al Agenției Evreiești. În virtutea acestei funcții, în cursul politicii numită „Sezon” a conducerii Haganei, Kollek a furnizat serviciului britanic de informații MI5 detalii asupra activității membrilor organizațiilor paramilitare evreiești rivale cu profil naționalist Etzel (Irgun) și Lehi (Grupul Stern) și care s-au revoltat împotriva autorităților mandatare britanice în Palestina. La fel au procedat și predecesorul său în această funcție, Reuven Shiloah, și cel ce i-a succedat, Zeev Sherf. În anii 1952-1964 Kollek a îndeplinit funcția de director al Oficiului Primului Ministru.În această calitate a acționat pentru fondarea Muzeului Israel din Ierusalim. În anul 1965 Kollek i-a urmat lui Mordehay Ish-Shalom în postul de primar al Ierusalimului de vest. După iunie 1967 când, în cursul Războiului de Șase Zile Israelul a cucerit și partea de est a orașului, el a devenit primar al întregului oraș, vreme de încă 26 ani, fiind reales în anii 1969,1973,1978.1983 și 1989. Activitatea sa a marcat profund modernizarea Ierusalimului.

În anul 1993, la vârsta de 82 ani, a pierdut alegerile în favoarea candidatului partidului conservator Likud, Ehud Olmert.

Premii și distincții[modificare | modificare sursă]

 • 1985 - Permiul pentru pace al librarilor germani
 • 1988 - Premiul Israel, premiul de stat al Israelului, pentru contribuția sa deosebită adusă societății și Statului Israel
 • 1988 - Premiul Four Freedom pentru libertatea cultelor
 • 1997 - Premiul pentru toleranță al Academiei Europene de Științe și Arte
 • 2001 - Cetățean de onoare al orașului Viena

In Memoriam[modificare | modificare sursă]

 • În cinstea sa a fost denumit Stadionul Teddy din cartierul Malha al Ierusalimului, stadion oficial al cluburilor de fotbal Beitar Ierusalim, Hapo'el Ierusalim și Hapo'el Katamon Ierusalim. Kollek a făcut eforturi pentru ridicarea acestui stadion, după ce nu a reușit să înființeze un stadion municipal în inima cartierului vechi Katamon, pe locul terenului sportiv Hapo'el.
 • Numele său a fost dat și școlii medii din cartierul Pisgat Zeev din nordul Ierusalimului și Fântânii Teddy din Ierusalim
 • La 23 mai 2013 a fost inaugurat în fața Porții Jaffa a Orasului Vechi un parc public numit Parcul Teddy.
 1. ^ a b "Teddy Kollek", Gemeinsame Normdatei, accesat în 27 aprilie 2014 
 2. ^ a b "Teddy Kollek", data.bnf.fr, accesat în 10 octombrie 2015 
 3. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, accesat în 9 octombrie 2017 
 4. ^ a b SNAC, accesat în 9 octombrie 2017 
 5. ^ http://fr.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1167467643457&pagename=JPost/JPArticle/ShowFull  Lipsește sau este vid: |title= (help)