Marea Galileei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Marea Galileei
Lacul Tiberiada, Lacul Ghenizaret
Sea of Galiliee P5310015.JPG

Marea Galileei
Administrație
Țară/Țări Israel
Geografie
Coordonate Coordonate: 32°50′N 35°35′E / 32.833°N 35.583°E / 32.833; 35.58332°50′N 35°35′E / 32.833°N 35.583°E / 32.833; 35.583
Tip Lac natural
Suprafața lacului 166 km²
Altitudine variază intre -209 si -215 m
Lungime 21 km
Lățimea maximă 13 km
Adâncime maximă 43 m
Volum 780 milioane m³
Hidrografie
Râu afluent Iordan
Sea of Galilee.jpg
Vedere din satelit

Marea Galileei (cunoscută și ca Lacul Tiberiada, și Lacul Ghenizaret, Lacul Kinneret, Marea Tiberiadei, în limba ebraică: ים כנרת, în limba aramaică: بحيرة طبرية), este un lac de apă dulce, situat în nord-estul Israelului, la vest de Înălțimile Golan. Este lacul de apa dulce cel mai jos de pe pămant, si pe locul 2 după Marea Moartă (care este de fapt un lac sărat). Lacul este alimentat parțial de izvoare subterane, cel mai important contribuitor fiind insa râul Iordan care apoi curge spre sud prin Valea Iordanului revărsandu-se in Marea Moartă.

Lacul furnizează aproximativ 25% din necesarul de apa dulce a Israelului fiind folosit pentru consum casnic și agricultura. Lacul a fost până foarte recent în pericol de secare dar după deschiderea a patru uzine de desalinizare a apei în Israel din ultimii ani (a 5-a fiind așteptată în curând), nevoia de pompare a apei din lac a scăzut.

Lacul și împrejurimile sunt un obiectiv turistic foarte popular pentru milioane de vizitatori, atât localnici cât și străini, locurile din apropiere având semnificație specială pentru creștini.

Nume[modificare | modificare sursă]

Numele actual al bazinului, Lacul Tiberiada, sună destul de puțin cunoscut pentru majoritatea turiștilor. Dar, la auzul numelui de "Ghenizaret" (în ebraică Ginossar) cei mai mulți fac legătura cu lacul pomenit în Biblie, Luca 5:1. Acest rezervor de apă, care poartă și alte denumiri (Marea Galileei,Yam Kinneret în ebraică), figurează în mai multe episoade biblice. Numele arab contemporan al Lacului Tiberiada este "Bahr Tabariya".

Geografie și hidrografie[modificare | modificare sursă]

Lacul Tiberiada este situat în nord-estul Israelului, in depresiunea Iordanului care este continuarea nordică a „Marelui rift sau Faliei Siro-Africane”. În epoci geologice îndepărtate, bazinul făcea parte din Marea Mediterană, care se întindea de la marginea nordică a teritoriului Israelului contemporan până la aproximativ 64 km sud de Marea Moartă.

Adâncimea Lacului Tiberiada ajunge la un maxim de numai 43 de metri, iar oglinda apei fluctueaza intre 209 si 215 m sub nivelul mării (nivelul apei creste iarna in anotimpul ploios si scade vara si este monitorizat incontinuu - vezi aici). Suprafața lacului este de 166 km².

Istorie[modificare | modificare sursă]

Ținutul deluros din preajma acestui bazin este mai putin populat decat zona de tarm al Marii Mediterane. În trecut însă, aici au existat orașe înfloritoare care întrețineau schimburi comerciale cu aproape întreaga lume cunoscută la vremea respectivă. Pe malurile lacului, se intersectau principalele artere comerciale de transport ale Orientului Apropiat. Nu este de mirare că unele dintre așezările antice au ajuns să fie menționate în Biblie. Până în ziua de astăzi, dintre ele a supraviețuit numai Tverya (Tiberias).

După Războiul de șase zile din 1967, Siria s-a retras de pe malul de nord-est al lacului, care de atunci se află în totalitatea sa în jurisdicția statului Israel.

În apele Mării Galileei a fost descoperit, în 1986, un vas de pescuit vechi din primul secol e.n. dar nu exista dovezi care sa confirme speculatiile ca ar fi fost folosit de Iisus sau discipolii sai.

Semnificatia religioasa pentru crestini[modificare | modificare sursă]

Vizitatorii crestini care poposesc pe malurile Lacului Tiberiada (Tiberias), caută urme și locuri legate de viața lui Iisus Hristos. Biblia menționează că aici Iisus i-a îndemnat pe Petru și pe trei alți apostoli să devină "pescari de oameni". După înmulțirea miraculoasă a pâinii și a peștilor, cu care a hrănit 5.000 de oameni în apropiere de Betsaida, Iisus le-a poruncit discipolilor să traverseze apa pentru a ajunge la Capernaum. În timpul călătoriei, un vânt a luat cu asalt lacul, speriindu-i de moarte pe discipoli care, fiind pescari cu experiență, știau prea bine ce pericol îi amenință. Iisus a sosit însă la ei mergând pe apă, a domolit vântul și a liniștit valurile.

Turism si economie[modificare | modificare sursă]

În prezent, turismul reprezintă cea mai importantă activitate economică din regiune, milioane de turiști vizitând locurile istorice și spirituale din jurul lacului și îndeosebi orașul Tveria (Tiberia). Există planuri de completare a unui traseu de 60 km în jurul lacului din care 30 km sunt deja accesibili. În zonă se ține un maraton anual precum și un concurs anual de ciclism în jurul lacului. Concursul anual de inot este cel mai mare eveniment de inot din Israel.

Pentru creștini lacul și imprejurimile au o semnificație specială, datorită faptului că multe din minunile săvârșite de Iisus după Noul Testament s-au întîmplat în această zonă. În 2011 a fost dat în folosință un traseu numit "traseul lui Iisus", care combină zone pedestre, piste de ciclism și străzi și care trece prin locuri importante din viața sa și a discipolilor săi. Traseul are 65 de km, începe în Nazaret și se termină la Capernaum.

In lacul Tiberiada traiesc diferite specii de pește iar pe maluri se afla de asemenea pasari si animale precum cufundari, pelicani, broaște țestoase și raci de apă dulce. Sistemul complex de canale de irigații face posibilă cultivarea bananierilor, a curmalilor și a viței de vie.

Climă[modificare | modificare sursă]

În regiunea lacului, clima este subtropicală, cu temperaturi medii multianuale de +14 °C în luna ianuarie și de +28 °C în luna august.

Note[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Marea Galileei