Muzeul Israel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Sanctuarul Cărții, în perimetrul Muzeului Israel
Muzeul Israel, vedere aeriană, în stânga sus se vede Sanctuarul Cărții, în postplan - Knessetul

Muzeul Israel din Ierusalim (ebraică: מוזיאון ישראל, ירושלים, Muze'on Israel, Yerushalayim) este cel mai mare și mai însemnat muzeu din Israel. El se află pe dealul Givat Ram, în apropierea Muzeului Țărilor Biblice și a Campusului Național de Arheologia Țării Israelului, nu departe de Knesset, de Curtea Supremă a Israelului și de Universitatea ebraică Muzeul contine peste 500,000 de exponate din domeniul artelor, de la începuturile culturilor omenești și până în zilele noastre, care fac parte din colecții din domeniul arheologiei, etnografiei, judaicii, artei israeliene și artei universale, precum si din expoziții temporare.

Fondatorul muzeului, în anul 1965 a fost Teddy Kollek, fost director general al Oficiului Primului Ministru și primar al Ierusalimului, care a obținut în cursul anilor donații ale unor colecționari importanți pentru noua instituție. Arhitecții care au proiectat muzeul în versiunea sa inițială au fost Al Mansfeld și Dora Gad. Muzeul a fost deschis pentru public în mai 1965.

Muzeul Israel este administrat de o societate mixtă care aparține, în părți egale Guvernului Israelului, Primăriei Ierusalim, Agenției Evreiești, Academiei de arte Betzalel, Universității Ebraice ,Muzeului Betzalel și Fundației Sanctuarului Cărții.


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Israel Museum

Note[modificare | modificare sursă]