Sari la conținut

Svetlana Allilueva

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Svetlana Allilueva

Svetlana Allilueva cu tatăl său Stalin
Date personale
Nume la nașteresvetlana alilueva
Svetlana Iosifovna Stalina și Svetlana Stalina Modificați la Wikidata
Poreclălittle sparrow Modificați la Wikidata
Născută[4][5][6][7] Modificați la Wikidata
Moscova, RSFS Rusă, URSS[8] Modificați la Wikidata
Decedată (85 de ani)[9][4][5][6] Modificați la Wikidata
Richland Center, Wisconsin, SUA Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer de colon) Modificați la Wikidata
PărințiIosif Stalin
Nadejda Allilueva Modificați la Wikidata
Frați și suroriVasili Stalin, Iakov Djugașvili
Căsătorită cuGrigori Morozov (1943–1947)
Iuri Jdanov (1949–1950)
William Wesley Peters (1970–1973)
CopiiIosif Alliluyev (1945–2008)
Ecaterina/Katia (1950– )
Olga/Chrese Evans (1971– )
Cetățenie Rusia
 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
 Statele Unite ale Americii (–)
 Regatul Unit Modificați la Wikidata
ReligieEvreică, romano-catolică
Ocupațiescriitor, profesor, traducător
Limbi vorbitelimba rusă[10]
limba engleză Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeLana Peters
Poreclelittle sparrow[1][2]  Modificați la Wikidata
Alma materFacultatea de Istorie a USM „M.V. Lomonosov”[*]  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea de Stat din Moscova  Modificați la Wikidata
Partener(ă)Brijesh Singh[*]
Kapler, Aleksei Iakovlevici[*][[Kapler, Aleksei Iakovlevici (Soviet film director)|​]][3]  Modificați la Wikidata
Semnătură

Svetlana Allilueva (în limba georgiană: სვეტლანა ალილუევა, în limba rusă Светлана Иосифовна Аллилуева), (n. 28 februarie 1926 – d. 22 noiembrie 2011), cunoscută și ca Svetlana Iosifovna Stalina (limba rusă: Светлана Иосифовна Сталина), a fost o scriitoare, al treilea copil și singura fiică a lui Stalin. Allilueva a cauzat un scandal internațional în 1967 prin refugierea sa în SUA.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Viață timpurie[modificare | modificare sursă]

La fel ca mulți dintre copiii demnitarilor sovietici de rang, Svetlana a fost crescută de o doică și își vedea părinții rar. Mama ei, Nadejda Allilueva, evreică, a doua soție a lui Stalin), a murit la 9 noiembrie 1932, când Svetlana avea șase ani. Oficial, Nadejda a murit de peritonită, cauza adevărată – suicid cu revolverul lui Stalin ori chiar asasinare – nu a fost stabilită niciodată cu certitudine.

La vârsta de 16 ani, Svetlana s-a îndrăgostit de producătorul de film Alexei Kapler (cu 24 de ani mai în vârstă și de origine evreiască). Stalin s-a opus vehement idilei. Kapler a fost deportat la Vorkuta, un oraș minier din apropierea cercului polar, în bazinul carbonifer Peciora (republica Komi). El nu a fost însă internat în lagărul de muncă forțată de la Vorkuta și nu a murit în această localitate, cum se crezuse în epocă. După moartea lui Stalin, s-a reîntors în Moscova, unde a trăit până în 1979.

La vârsta de 17 ani, Svetlana s-a îndrăgostit de un coleg student la Universitatea din Moscova, Grigori Morozov, care era, de asemenea evreu. Stalin a acceptat în cele din urmă căsătoria, dar nu s-a întâlnit niciodată cu ginerele său. După nașterea unui fiu în 1945, Iosif, cuplul s-a despărțit, sentința de divorț fiind pronunțată în 1947.

Al doilea soț al Svetlanei a fost un apropiat al lui Stalin, Iuri Jdanov, fiul mânii drepte a dictatorului, Andrei Jdanov. Căsătoria a avut loc în 1949. Un an mai târziu, după nașterea fiicei lor, Ecaterina, cei doi au divorțat.

După moartea lui Stalin[modificare | modificare sursă]

După moartea lui Stalin în 1953, Svetlana a adoptat numele de fată al mamei sale și a lucrat în Moscova ca profesoară și traducătoare. În 1963 l-a întâlnit pe Brajesh Singh, un comunist indian în vizită în capitala sovietică. Brajesh a revenit la Moscova în 1965 pentru a activa ca traducător. Celor doi nu li s-a permis căsătoria. Brajesh a murit în 1966, iar Svetlana a primit permisiunea să plece în India, pentru a-i duce familiei urna, ca cenușa să fie aruncată în fluviul Gange. Allilueva a stat în India timp de două luni, fiind impresionată de diverse aspecte culturale ale țării.

Emigrarea în Statele Unite ale Americii[modificare | modificare sursă]

La 6 martie 1967, după ce trecuse pe la ambasada sovietică din New Delhi, Allilueva s-a dus la ambasada americană, unde a depus o cerere oficială de azil politic, cerere adresată ambasadorului Chester Bowles. Cererea i-a fost aprobată. Pentru a feri India de reacții sovietice neplăcute, Svetlana a fost scoasă imediat din țară și trimisă în Elveția, de unde, după șase săptămâni, a plecat în Statele Unite.

La sosirea în America (în aprilie 1967), Svetlana Allilueva a denunțat, într-o conferință de presă, atât regimul tatălui său, cât și cel al noilor lideri sovietici. Intenția ei de a publica lucrarea autobiografică Twenty Letters To A Friend (Douăzeci de scrisori către un prieten) în 1967, totodată anul celei de-a 50-a aniversări a "Marii revoluții socialiste din Octombrie", a stârnit opoziția în Uniunea Sovietică, guvernul sovietic amenințând cu publicarea unei versiuni neautorizate. Conflictul diplomatic a fost aplanat prin amânarea publicării în Occident.

În 1970, Allilueva a acceptat invitația văduvei lui Frank Lloyd Wright, Olgivanna Wright, de a vizita Taliesin West din Scottsdale, Arizona. Potrivit cărții sale autobiografice "Distant Music", Wright credea în misticism și era convinsă că Svetlana Allilueva era o înlocuitoare spirituală pentru propria fiică, Svetlana, care murise într-un accident de automobil. Aceasta din urmă care fusese căsătorită cu principalul colaborator al lui Frank Lloyd Wright, William Wesley Peters. În mod surprinzător, Allilueva a acceptat după numai câteva săptămâni să se căsătorească cu Peters. După căsătorie a adoptat numele Lana Peters. Cei doi au avut o fiică, Olga. În cele din urmă, căsnicia lor s-a destrămat, în mare parte din cauza presiunilor făcute de doamna Wright.

În 1982, Svetlana Allilueva s-a mutat cu fiica sa în Cambridge, Anglia, iar în 1984 s-a reîntors în Uniunea Sovietică, unde celor două li s-a acordat cetățenia sovietică. S-au stabilit în Tbilisi, Georgia. În 1986, Allilueva s-a reîntors în Statele Unite, pentru ca mai târziu să se mute la Bristol, Anglia. În 2010 locuia în localitatea Richland Center, Wisconsin.

Cărți ale scriitoarei Svetlana Allilueva[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Svetlana Allilueva
 • Twenty Letters To A Friend (autobiografie scrisă în 1963, publicată în 1967, Londra)
 • Only One Year (1969, New-York)
 • Faraway Music (1984, India, 1992, Moscova)

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ https://web.archive.org/web/20111129162636/https://www.nytimes.com/2011/11/29/world/europe/stalins-daughter-dies-at-85.html?hp=&pagewanted=all  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ https://web.archive.org/web/20081001143358/http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,959280,00.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ https://web.archive.org/web/20150103235304/http://mirnov.ru/arhiv/mn735/mn/26-1.php  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 4. ^ a b „Svetlana Allilueva”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 5. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
 6. ^ a b Svetlana Alliluyeva, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
 7. ^ Swetlana Allilujewa, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
 8. ^ „Svetlana Allilueva”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 9. ^ http://www.latimes.com/news/obituaries/la-me-lana-peters-20111129,0,1359088.story  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 10. ^ Autoritatea BnF, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]