Sari la conținut

Prințesa Helena Adelaide de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Prințesa Helena Adelaide
Prințesă a Danemarcei

Prințesa Helena și Prințul Harald în 1909
Date personale
Nume la naștereHelene Adelheid Viktoria Marie
Născută1 iunie 1888(1888-06-01)
Grünholz, Schleswig-Holstein, Prusia
Decedată (74 de ani)
Hellerup, Danemarca
Cauza decesuluiboală Modificați la Wikidata
PărințiFriedrich Ferdinand, Duce de Schleswig-Holstein
Prințesa Karoline Mathilde de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg
Frați și suroriWilhelm Friedrich, Duce de Schleswig-Holstein
Prințesa Victoria Adelaide de Schleswig-Holstein
Princess Adelaide of Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg[*][[Princess Adelaide of Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (Princess consort of Solms-Baruth)|​]]
Prințesa Alexandra Victoria de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
Karoline-Mathilde von Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg[*][[Karoline-Mathilde von Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (German princess)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuPrințul Harald al Danemarcei
CopiiFeodora, Prințesă Christian de Schaumburg-Lippe
Carolina-Matilda, Prințesă a Danemarcei
Alexandrine-Louise, Contesă Luitpold de Castell-Castell
Prințul Gorm
Prințul Oluf
Cetățenie Germania Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriprințesă
Familie nobiliarăCasa de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg

Prințesa Helena Adelaide de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg[1][2] (1 iunie 1888 - 30 iunie 1962) a fost a treia fiică a lui Friedrich Ferdinand, Duce de Schleswig-Holstein și a soției sale, Prințesa Karoline Mathilde de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg.[1][2] A fost prințesă a Danemarcei prin căsătoria cu Prințul Harald.

Prințesa Helena a fost simpatizantă a nazismului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial iar după război a fost exilată din Danemarca.

Căsătorie și copii

[modificare | modificare sursă]

Helena Adelaide s-a căsătorit cu Prințul Harald al Danemarcei, al patrulea copil și al treilea fiu al regelui Frederic al VIII-lea al Danemarcei și al soției sale, Prințesa Louise a Suediei și Norvegiei[1][2] la 28 aprilie 1909 la Glücksburg, Schleswig-Holstein, Germania.[1][2] Helena Adelaide și Harold au avut cinci copii[1][2]:

Prințesa Helena a devenit foarte nepopulară în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial din cauza simpatiei ei pentru ocupația germană și pentru partidul nazist după ce Germania a ocupat Danemarca în 1940. Mișcarea de rezistența daneză a declarat că Prințesa Helena a fost singura membră a casei regale daneze care a trădat Danemarca: ea a primit și a distrat pe germani acasă la ea și a participat la petreceri organizate de germani la Gesandtskab.[3]

În 1942, ea a făcut eforturi pentru a-l convinge pe Prințul Knud al Danemarcei să-l convingă pe monarh să permită membrilor naziști să devină membri ai guvernului danez.[4]

După război, Prințesa Helena nu a fost adusă la proces fiind membră a casei regale însă a fost exilată din Danemarca la 30 mai 1945 și plasată sub arest la Castelul Glücksburg din Germania.[4] I s-a permis să se întoarcă în Danemarca la moartea soțului ei în 1949.

  1. ^ a b c d e Darryl Lundy (). „Helene Adelheid Prinzessin zu Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg”. thePeerage.com. Accesat în .  Legătură externa în |publisher= (ajutor)
  2. ^ a b c d e Paul Theroff. „SCHLESWIG-HOLSTEIN”. Paul Theroff's Royal Genealogy Site. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Tore Pryser (). Kvinnliga spioner (Female spies) (în Swedish). ISBN 9789127117419. 
  4. ^ a b Tore Pryser (). Kvinnliga spioner (în Swedish). ISBN 9789127117419. 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Arbore genealogic

[modificare | modificare sursă]