Ipohondrie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ipohondrie
Specialitatepsihiatrie
psihologie  Modificați la Wikidata
Clasificare și resurse externe
ICD-9300.7  Modificați la Wikidata
ICD-11  Modificați la Wikidata
ICD-9-CM300.7[1][2]  Modificați la Wikidata
MedlinePlus001236
MeSH IDD006998[2]  Modificați la Wikidata

Ipohondria, în termeni medicali hipocondria, reprezintă preocuparea excesivă sau teama de a suferi de o boală gravă. De cele mai multe ori starea de anxietate persistă chiar și după un consult medical după care bolnavul este asigurat că temerile legate de simptomele sale nu au o bază medicală solidă, sau dacă există o boală la baza simptomelor, temerile sale sunt mult exagerate. Majoritatea celor ce suferă de această boală tind să își focalizeze teama asupra unui anumit simptom, cum ar fi problemele gastro-intestinale, palpitațiile sau oboseala musculară. Conform DSM-IV-TR, ipohondria afectează între 1% și 5% din populație.

De cele mai multe ori ipohondria este definită ca teama ca mici simptome să reprezinte un indicator al unei boli grave, constantă autoanaliză și autodiagnosticare, precum și o excesivă preocupare față de propriul organism. Multe persoane suferind de acestă boală exprimă neîncredere în diagnosticul medicilor precum și faptul că asigurările medicilor față de absența unei boli serioase sunt neconvingătoare sau de scurtă durată. Mulți ipohondri necesită constante reasigurări, fie de la doctori, fie de la familie sau prieteni, boala putând deveni un adevărat calvar atât pentru bolnav, cât și pentru familia și prietenii acestuia.

  1. ^ Disease Ontology, accesat în  
  2. ^ a b Monarch Disease Ontology release 2018-06-29sonu[*][[Monarch Disease Ontology release 2018-06-29sonu (Release of the Monarch Disease Ontology)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);