Site-uri Google

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Site-uri Google
Google Sites 2020 Logo.svg
Pracomment.gov.png
DezvoltatorGoogle  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

Site-uri Google este un wiki structurat și un instrument de creare a paginilor web inclus ca parte a suitei gratuite bazată pe web Google Docs Editors. Serviciul include, de asemenea, Documente Google, Foi de calcul Google, Prezentări Google, Desene Google, Formulare Google și Google Keep. Site-uri Google este disponibil numai ca aplicație web. Aplicația permite utilizatorilor să creeze și să editeze fișiere online în timp ce colaborează cu alți utilizatori în timp real.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Site-uri Google a început ca JotSpot, numele și singurul produs al unei companii de software care oferea software social pentru întreprinderi. A fost vizat în principal întreprinderilor mici și mijlocii. Compania a fost fondată de Joe Kraus⁠(d) și Graham Spencer, co-fondatorii Excite.

În februarie 2006, JotSpot a fost numit parte din Business 2.0, „Next Net 25”,[1] iar în mai 2006, a fost onorat ca unul dintre „15 Start-up-uri de urmărit” al InfoWorld.[2] În octombrie 2006, JotSpot a fost achiziționat de Google.[3] În 2007, Google a anunțat o tranziție prelungită de date a paginilor web create folosind Google Page Creator (română Creator de pagini Google) (cunoscut și sub numele de „Google Pages” (română Pagini Google) către serverele Site-uri Google. Pe 28 februarie 2008, Site-uri Google a fost lansat folosind tehnologia JotSpot.[4] Serviciul era gratuit, dar utilizatorii aveau nevoie de un nume de domeniu, pe care Google l-a oferit pentru 10 USD. Cu toate acestea, începând cu 21 mai 2008, Site-uri Google a devenit disponibil gratuit, separat de Google Apps și fără a fi nevoie de un domeniu.[5]

În iunie 2016, Google a introdus o reconstrucție completă a platformei Site-uri Google, denumită New Google Sites,[6][7] împreună cu programul de tranziție de la Classic Google Sites.[8] Noul Site-uri Google nu utilizează tehnologia JotSpot.

În august 2020, noul site-uri Google a devenit opțiunea implicită pentru crearea site-urilor web, și în noiembrie 2021, toate site-urile web realizate cu Site-uri Google clasice au fost arhivate.

Cenzură[modificare | modificare sursă]

În urma unei hotărâri a tribunalului regional turc din 2009, toate paginile găzduite pe Site-uri Google au fost blocate în Turcia, după ce s-a afirmat că una dintre pagini conținea o insultă a fondatorului Turciei, Mustafa Kemal Atatürk. În 2012, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că blocarea reprezintă o încălcare a articolului 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (Yildirim împotriva Turciei, 2012).[9] Blocajul a fost ridicat în 2014.[10]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Schonfeld, Eric (). „CNN's – The Webtop” (în engleză). con Mindy con mine.com. Accesat în . 
  2. ^ Gruman, Galen (). „JotSpot delivers enterprise wikis and mashups” (în engleză). InfoWorld. Accesat în . 
  3. ^ Spot on – Google Blog, November 1, 2006
  4. ^ Auchard, Eric (). „Google offers team Web site publishing service” (în engleză). Yahoo! News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Google Sites Help Group” (în engleză). . Accesat în . 
  6. ^ Lardinois, Frederic (). „Google's redesigned Google Sites goes live”. TechCrunch (în engleză). Accesat în . 
  7. ^ „Google Apps for Work – Email, Collaboration Tools And More”. apps.google.com (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „An update on the classic Google Sites deprecation timeline”. G Suite Updates Blog (în engleză). . Accesat în . 
  9. ^ 1 Crown Office Row (). „Turkish block on Google site breached Article 10 rights, rules Strasbourg” (în engleză). UK Human Rights Blog. Accesat în . 
  10. ^ „Google Transparency Report – Turkey, Google Sites” (în engleză). Accesat în .