Simion Pop

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Simion Pop
Simion Pop.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Maramureș, România Modificați la Wikidata
Decedat (77 de ani) Modificați la Wikidata
Pécs, Ungaria Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist
autor
scriitor Modificați la Wikidata
Activitate
PremiiOrdinul Meritul Cultural clasa a III-a[*] ()

Simion Pop (n. , Maramureș, România – d. , Pécs, Ungaria) a fost un scriitor, jurnalist și diplomat român, fost Ambasador al României în Ungaria în perioada 1990-1992.

A fost redactor la Radiodifuziunea Română, vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România, redactor-șef al revistei România Pitorească și al publicațiilor de turism pentru străinatate[1].

De-a lungul vieții, a publicat sute de articole în reviste și ziare din România și din străinătate, precum și circa 30 de volume de proză, călătorii și versuri, între care: "Paralela 45", "Nord", "Amfitrion", "Triunghiul", "Criza de timp", "Pieton în Cuba", "Cartea Chinei", "Amfora sabină", "Student la istorie", "Luptătorul fericit și iubirea lui pătimașă", "Bestiariu", "Fotograful de îngeri", "Excelența Sa", "Nomad în Mezoamerica", "Sinele-Câinele".

Decorații[modificare | modificare sursă]

A fost decorat în 20 aprilie 1971 cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.[2]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Scriitorul Simion Pop s-a stins din viață, 14 mai 2008, Mediafax
  2. ^ Decretul nr. 138 din 20 aprilie 1971 privind conferirea unor ordine ale Republicii Socialiste România, text publicat în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România din 31 decembrie 1971.