America (roman)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
America
Kafka Amerika 1927.jpg
Coperta primei ediții din 1927
Informații generale
Autor Franz Kafka
Gen roman
Ediția originală
Titlu original
Amerika
Limba germană
Editură Kurt Wolff, München
Țara primei apariții Germania Germania
Data primei apariții 1927
Format original Tipăritură
ISBN 978-0-8112-1569-5
OCLC 58600742
Ediția în limba română
Traducător Simion Pop și Erika Voiculescu
Data apariției 1970

America (în germană: Amerika) este un roman neterminat scris de Franz Kafka între anii 1911 și 1914[1], dar publicat postum de Max Brod în 1927. Conform manuscriselor, jurnalelor și scrisorilor lui Kafka, romanul ar fi trebuit să se numească Dispărutul (în germană Der Verschollene).[2][3] Cele două titluri funcționează astăzi alternativ. Romanul începea inițial ca o povestire intitulată Fochistul. Kafka a încorporat și mai multe detalii ale experiențelor trăite de rudele sale care au emigrat în Statele Unite.

Personajul principal este Karl Rossmann, un tânăr german de șaisprezece ani care a emigrat în Statele Unite la insistențele părinților, după ce a sedus (sau a fost sedus de) o servitoare. Când a scris America, Franz Kafka a fost puternic influențat de romanul David Copperfield al lui Charles Dickens, așa cum va recunoaște în jurnal la 17 octombrie 1917[4]. Primul capitol al romanului, singurul publicat antum (în 1913), Fochistul, ar fi trebuit inclus, conform scriitorului, alături de alte două lucrări care tratează tema relațiilor încordate dintre tată și fiu (Verdictul și Metamorfoza) într-un volum intitulat Fiii (Die Söhne).

Romanul America are însă o paletă de teme mai bogată: este o critică a capitalismului și un studiu al conflictului dintre angajat și „exploatator” (mulți l-au interpretat în cheie marxistă), dar și o comedie picarescă, un imbroglio tragicomic în care inocentul și neinițiatul Karl Rossmann se lasă antrenat de personaje meschine și abrutizate.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Douglas Shields Dix, "The Man Who Disappeared: Kafka Imagining Amerika", Kafka.org
  2. ^ 1996 English translation by Michael Hofmann, New Directions
  3. ^ 2008 English translation by Mark Harman, Schocken Books
  4. ^ Kafka Tagebuch, 17 octombrie 1917