Republica Croată Herțeg-Bosnia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Republica Croată Herțeg-Bosnia
Hrvatska Republika Herceg-Bosna
Entitatea croată autoproclamată din
Bosnia și Herțegovina
Flag of SR Bosnia and Herzegovina.svg
1991 – 1994 Flag of Bosnia and Herzegovina (1992-1998).svg
Drapel Stemă
Steag Stemă
Localizarea Republicii Croate Herțeg-Bosnia
Republica Herțeg-Bosnia,
entitatea croată autoproclamată din Bosnia și Herțegovina
Capitală de jure: Mostar
de facto: Grude
Formă de guvernare Republică
Președinte Mate Boban
Epoca istorică Războaiele iugoslave
 - Destrămarea Iugoslaviei 25 iunie 1991
 - Secesiuni 27 aprilie 1991
 - Proclamarea Comunității Croate Herțeg-Bosnia 18 noiembrie 1991
 - Acordul de la Washington 18 martie 1994

Republica Croată Herțeg-Bosnia (în croată Hrvatska Republika Herceg-Bosna) a fost o entitate nerecunoscută din Bosnia și Herțegovina care a existat între 1991 - 1994 în timpul războiului bosniac. Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPI) a tras concluzia că Herțeg-Bosnia a fost înființată cu scopul de a se separa de Bosnia și Herțegovina și să se unească cu Croația.[1] Capitala Herțeg-Bosniei a fost partea occidentală a orașului Mostar, care a încetat să mai existe în 1994, când s-a unit cu Federația Bosniei și Herțegovinei la semnarea Acordului de la Washington de către autoritățile Croației și Bosniei și Herțegovinei. Unul dintre cantoane ale Federației a fost numit „Cantonul Herțeg-Bosnia” însă acest nume a fost considerat neconstituțional de Curtea Constituțională a Federației, iar oficial este cunoscut sub numele Cantonul 10.[2]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en ICTY - Kordic and Cerkez judgment - E. The Parties’ Cases and Trial Chamber Findings. http://www.un.org/icty/kordic/trialc/judgement/kor-tj010226e-4.htm#IE. „Having considered all the evidence on this topic, the Trial Chamber rejects that given on behalf of the Defence and finds that the weight of the evidence and all the circumstances point to the conclusion that the HZ H-B was founded with the intention that it should secede from Bosnia and Herzegovina and with a view to unification with Croatia.” 
  2. ^ bs Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine. http://www.ustavnisudfbih.ba/bos/odluke/odluke/u11_97.htm. Accesat la 6 august 2009.