Sari la conținut

Portal:Chișinău

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


modificare 

Chișinău

Chișinău este capitala Republicii Moldova, centrul administrativ, teritorial, economic, științific și cultural al acesteia. Menționat documentar pentru prima dată în 1436, Chișinăul este cel mai mare oraș al Republicii și cel mai verde din Europa. Este străbătut de râul Bâc și este așezat la o margine a pantei de sud-est a Podișului Central al Moldovei, în zona de silvostepă. Este al doilea oraș ca mărime din spațiul etnic românesc, după București.

modificare 

Articole selectate

Populația Chișinăului, de la prima sa atestare cronologică (17 iulie 1436) în calitate de localitate așezată pe malurile Bîcului, a avut un caracter etnic românesc. Moldovenii, în ciuda tuturor vicisitudinilor (războaie, incendieri, încorporări forțate în teritoriul altor țări, deportări, foamete etc.), întotdeauna au fost majoritari prin număr față de orice alt grup de populație străină, așezată aici cu mult mai târziu. În a doua jumătate a sec. XVIII, în Chișinău, pe vremea războaielor ruso-turce de pe teritoriul Moldovei, încep a se stabili reprezentanți ale unor grupuri alogene, în special sârbi, bulgari, greci, armeni, băjenari din diferite regiuni ale Imperiului Rus.

modificare 

Imagine selectată

modificare 

Știați că...

  1. ...Chișinău este unul dintre cele mai verzi orașe europene[1]?
  2. ...funcția de primar în Chișinău nu a existat în intervalul anilor 1941-1990?
  3. ...Grădina Botanică din Chișinău a fost inaugurată inițial pe un teren de 76 ha de pe valea râului Durlești?

Bibliografie

modificare 

Știri

  1. 26 ianuarie 2009 unimedia.md Activitatea primăriei mun. Chișinău este paralizată. Ministerul Justiției a aplicat sechestru pe toate conturile direcțiilor municipalității: „Activitatea primăriei mun. Chișinău ar putea fi paralizată”, a declarat primarul Dorin Chirtoacă în timpul ședinței operative a primăriei capitalei de azi, 26 ianuarie 2009, după ce Ministerul Justiției a aplicat un nou sechestru pe toate conturile subdiviziunilor municipalității, invocând neachitarea datoriei de 147 de milioane de lei către SA „Termocom”. Edilul a calificat acest sechestru ca fiind „un abuz”, atenționând că primăria va avea „o activitate destul de dificilă în perioada următoare de până la alegerile parlamentare”.
  2. 25 ianuarie 2009 unimedia.md Dorin Chirtoacă vrea o linie de cale ferată cu ecartament european pentru direcția Chișinău – Iași și conectarea Republicii Moldova la conductele de gaz ale României: „Este necesar construcția liniilor electrice și a conductelor de gaz între cele două maluri ale Prutului, pentru a asigura o autonomie și o independență reală a celor care locuiesc în această zonă a Europei, inclusiv construcția liniilor de cale ferată cu ecartament european pentru direcția Chișinău – Iași, ceea ce va însemna o mai mare deschidere către Uniunea Europeană”. Declarația aparține primarului mun. Chișinău, vice-președinte al Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, lansată ieri, 24 ianuarie 2009, la Iași în timpul aniversării 150 de ani de la Unirea Principatelor Române.
  3. 23 ianuarie 2009 unimedia.md Cadavrul unui bărbat de circa 60 de ani a fost găsit pe stadionul liceului „Petru Zadnipru” din capitală: Un bărbat cu identitatea necunoscută, în vârstă de aproximativ 60-65 de ani, a fost găsit mort pe stadionul liceului „Petru Zadnipru” din capitală, transmite Info-Prim Neo. „Ambulanța a fost solicitată de trecători, care au și descoperit cadavrul. Bărbatul purta trening. Cel mai probabil, a suferit un atac de cord în timp ce făcea sport. Poliția cercetează cazul, au comunicat surse din cadrul Comisariatul de Poliție din sectorul Ciocana. Alte detalii nu au fost făcute publice”, mai precizează Info-Prim Neo.
modificare 

Legături externe

modificare 

Portaluri asemănătoare

modificare 

Biografie selectată

Nathaniel Kleitman (26 aprilie 1895, Chișinău,Basarabia, atunci în Imperiul Rus, azi în Republica Moldova - 13 august 1999, Los Angeles,SUA) a fost un neurofiziolog și psiholog american, evreu, originar din Basarabia, considerat părintele somnologiei și oneirologiei - al cercetării științifice a somnului și a fiziologiei viselor, descoperitor împreună cu Eugene Aserinski al stadiului REM al somnului.

În anul 1939 a publicat lucrarea sa deschizătoare de drum „Somnul și starea de veghe” (Sleep and Wakefulness) (a doua ediție - în 1963) în care a prezentat descoperirea sa cea mai remarcabilă - existența în cursul somnului a ciclului de bază repaus - activitate (basic rest - activity cycle BRAC).

modificare 

Liste

modificare 

Categorii

modificare 

WikiProiecte

Orașului Chișinău îi este dedicat wikiproiectul Chișinău.

modificare 

Lucruri pe care le poți face

modificare 

Asociația Wikimedia

Următoarele proiecte ale Fundației Wikimedia oferă mai multe despre acest subiect:

Wikimanuale
Manuale

Commons
Media

Wikiștiri 
Știri

Wikicitat 
Citate

Wikisource 
Texte

Wikiversity
Resurse de învățare

Wikivoyage 
Ghiduri de călătorie

Wikționar 
Dicționar

Wikidata 
Bază de date

Wikispecies 
Director de specii