Platforma Demnitate și Adevăr (partid politic)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Acest articol se referă la un partid politic. Pentru mișcarea civică, neafiliată politic, vedeți Platforma Civică Demnitate și Adevăr.
Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”
Logo Da.png
Președinte Andrei Năstase
Secretar general Tihon Zaraf
Înființat 13 decembrie 2015
Număr de membri (aprilie 2018) 14 000
Ideologie oficială Liberalism social,
Integrarea Europeană
Cumătrism
Poziție politică Centru-dreapta
Slogan politic Patriotism, Responsabilitate, Prosperitate
Afiliere națională nu are
Afiliere internațională nu are
Mandate în Parlament
0 / 101
Președinți de raioane
0 / 32
Prezență online www.platformada.md

Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA) este un partid politic de centru-dreapta de opoziție din Republica Moldova, condus de avocatul Andrei Năstase și constituit în urma protestelor antiguvernamentale din 2015–2016.

La baza creării Partidului Platforma Demnitate și Adevăr a stat o formațiune de pe atunci existentă (Partidul Forța Poporului) și un grup de activiști ai Platformei Civice Demnitate și Adevăr. La Congresul Extraordinar al Partidului Forța Poporului desfășorat pe 13 decembrie 2015 s-a decis schimbarea denumirii formațiunii în Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”. În calitate de președinte al partidului a fost ales unanim unul din liderii mișcării protestatare Andrei Năstase, în calitate de vicepreședinți ai partidului au fost aleși Alexandru Slusari, Stanislav Pavlovschi și Inga Grigoriu. Tihon Zaraf a fost ales în calitate de Secretar general al partidului. La 24 februarie 2016 partidul a fost înregistrat la Ministerul Justiției.

Primordialele revendicări ale partidului sunt schimbarea completă a clasei politice actuale din țară, lupta cu corupția, promovarea persoanelor integre în funcții de conducere și păstrarea vectorului european al Republicii Moldova.

Legături externe[modificare | modificare sursă]