Palatul Corner Contarini dei Cavalli

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Palazzo Corner Contarini dei Cavalli

Palatul Corner Contarini dei Cavalli este un palat din Veneția, situat în sestiere San Marco, cu vedere la partea stângă a Canal Grande, între Rio di San Luca și Palatul Grimani di San Luca pe de o parte și Palatul Tron și Palazzetto Tron Memmo pe de altă parte. În fața sa se află Palatul Papadopoli.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Construcția actualei clădiri datează probabil de la mijlocul secolului al XV-lea[1], dar în 1310 clădirea precedentă a primit "stigmatul infamiei" rezervat trădătorilor de țară pentru că proprietarii lor au luat parte la conspirația eșuată a lui Baiamonte Tiepolo contra Republicii Venețiene.

Printre oamenii celebri care au locuit acolo se află și condotierul Bartolomeo d'Alviano în primii ani ai secolului al XVI-lea.

Dreptul de proprietate asupra clădirii a trecut în 1521, prin căsătorie, în familia Contarini, care l-a păstrat până la 1830, când palatul a fost vândut familiei Mocenigo; apoi el a trecut la familia Ulbricht, la cavaleri și la orașul Ravenna. În prezent, clădirea găzduiește unele birouri ale Ministerului Justiției.[2]

Arhitectură[modificare | modificare sursă]

Edificiul este construit în stilul gotic flamboyant venețian, dar prezintă la etaje diferite stiluri arhitecturale din secolele în care s-au executat lucrări de renovare. Parterul are un aspect rustic de secol al XVII-lea, cu un portal central către apă inclus într-o serliană; etajul principal își păstrează aspectul inițial cu o fereastră hexaforă cu arcuri trilobate surmontate de cuadrilobi și cu câte o fereastră monoforă laterală amintind de stilul fațadei de la Palatul Dogilor[1], în timp ce al doilea etaj, care este un adaos din secolul al XIX-lea are o deschidere triforă și două perechi de ferestre monofore laterale de o parte și de alta, cu arcade rotunde. Toate deschiderile sunt dotate cu un balcon ieșit în afară, cu excepția a două ferestre laterale ale deschiderii polifore de la etajul principal.

Denumirea adițională "dei Cavalli" se datorează prezenței la primul etaj a două scuturi mari din secolul al XV-lea care înfățișează căluți de mare.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Brusegan & p. 85. .
  2. ^ Brusegan & p. 86. .
  3. ^
    „Brusegan”
    —p. 85
    .

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Brusegan, Marcello (). I palazzi di Venezia. Roma: Newton & Compton. ISBN 978-88-541-0820-2.  Parametru necunoscut |cid= ignorat (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Palatul Corner Contarini dei Cavalli la Wikimedia Commons