Palatul Contarini Fasan

45°25′54″N 12°20′03″E (Palatul Contarini Fasan) / 45.431752°N 12.334269°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Palatul Contarini Fasan
Palatul în secolul al XIX-lea

Palatul Contarini Fasan, cunoscut popular drept Casa Desdemonei, este un palat din Veneția, situat în sestiere San Marco și cu fațada la Canal Grande.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Palatul Contarini este o construcție specială din secolul al XV-lea, care a aparținut familiei Contarini. Potrivit unei legende, ea este considerată în mod tradițional a fi casa Desdemonei, personajul principal al piesei de teatru Othello a lui William Shakespeare.

Arhitectură[modificare | modificare sursă]

Palatul de mici dimensiuni are o fațadă dezvoltată în înălțime. Forometria, cea mai înaltă expresie a arhitecturii gotice venețiene, scoate în evidență cele trei niveluri: parterul este format din trei ferestre mici dreptunghiulare (lipsește accesul la apă); la primul etaj este o fereastră triforă în arc acut cu balcon, ale cărei deschideri sunt susținute de coloane din piatră albă; la al doilea etaj se află două ferestre monofore ogivale.

Între cele două deschideri monofore, sub o deschidere mică pătrată, există o stemă mare în basorelief a familiei Contarini.

În partea de sus a fațadei se află o cornișă dințată, sub care supraviețuiesc urmele unor fresce care decorau odinioară suprafața. Pe partea stângă un "pasaj" leagă palatul de clădire alăturată: iese în evidență, în special, prezența unei ferestre monofore gotice, după modelul celor de pe fațadă.


Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Palatul Contarini Fasan la Wikimedia Commons