Palatul Comunal, Buzău

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Palatul Comunal
Palatul Comunal din Buzău
Palatul Comunal din Buzău
Poziționare
Coordonate45°9′13″N 26°49′15″E45°9′13″N 26°49′15″E
LocalitateBuzău
JudețBuzău
Țara România
AdresaBuzău, Buzău, România; Str. Unirii 163, municipiul Buzău
Edificare
ArhitectAlexandru Săvulescu
Data începerii construcției1899
Data finalizării1903
Înălțime20 m[1][2]
Clasificare
Cod LMIBZ-II-m-A-02323

Palatul Comunal este o clădire aflată în centrul orașului Buzău, România și care servește drept sediu al primăriei și consiliului local. A fost construit în perioada 1899-1903 la comanda primarului orașului, Nicu Constantinescu, după un proiect al arhitectului Alexandru Săvulescu. Săvulescu a supervizat lucrările până în 1902, și atunci locul său la conducerea proiectului a fost preluat de Kafșinski. Palatul a fost inaugurat în 1903, în prezența regelui Carol I și a principelui Ferdinand.

Cea mai importantă sală a Palatului Comunal era sala de recepții, decorată în stil venețian. În ea a avut loc ceremonia de inaugurare a clădirii. Tot acolo se țineau ședințele solemne de învestitură, recepții oficiale sau chiar concerte. Înaintea celui de al Doilea Război Mondial, Liga Culturală organiza anual în această sală un bal de 24 ianuarie. Primarul Pretor Grigorescu a achiziționat pentru această sală picturi ale mai multor artiști, printre care se numără Alexandru Moscu, Petre Bulgăraș, Ignat Bednarik. În timpul războiului, pentru a fi ferite de bombardamente, acestea au fost transferate la primăria comunei învecinate Simileasca, de unde doar puține din ele au fost recuperate după război. Palatul a fost bombardat la 8 august 1944 de avioane britanice, iar în noaptea de 27–28 august a fost incendiat.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Bunilă, Iulian (). „Turnul Palatului Comunal din Buzău, în colecția Romfilatelia”. Adevărul. 
  2. ^ Șontică, Cosmin. „România se mândrește cu Turnul Palatului Comunal din Buzău. Vezi unde a apărut imaginea grandioasei clădiri!”. Ziua de Buzău. 
  3. ^ Nicolescu, Valeriu; Bostan, Călin. „Palatul Comunal, o bijuterie arhitectonică”. Buzău: Opinia. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Palatul Comunal din Buzău