Obiect mic din sistemul solar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
951 Gaspra, un obiect mic din sistemul solar din centura de asteroizi, măsurând aproape 18 km în lungime (fotografiată de către sonda Galileo)

Un obiect mic din sistemul solar (engleză: SSSB) este un obiect ceresc din sistemul solar care nu este nici planetă, nici planetă pitică, nici satelit natural:Termenul a fost pentru prima dată definit în 2006 de către Uniunea Astronomică Internațională.

Definiție[modificare | modificare sursă]

Distribuția obiectelor centaurii și a obiectelor trans-neptune.

În prezent nu este clar dacă o limită de dimensiune mai mică va fi stabilită ca parte a definiției micilor organisme ale sistemului solar în viitor sau dacă va cuprinde tot materialul până la nivelul meteoroidelor, cele mai mici corpuri macroscopice în orbită în jurul Soarelui . (La nivel microscopic există obiecte și mai mici, cum ar fi praful interplanetar, particule de vânt solar și particule libere de hidrogen.)

Cu excepția celor mai mari, care se află în echilibru hidrostatic, sateliții naturali (lunii) diferă de corpurile mici ale sistemului solar, nu în dimensiuni, ci în orbitele lor. Orbitele sateliților naturali nu sunt centralizați pe Soare, ci în jurul altor obiecte ale sistemului solar, cum ar fi planetele, planetele pitic și corpurile mici ale sistemului solar.

Orbitele marea majoritate a corpurilor mici ale sistemului solar sunt situate în două zone distincte, și anume centura de asteroizi și centura Kuiper. Aceste două curele posedă o structură internă legată de perturbații de către planetele majore (în special Jupiter și respectiv Neptun) și au limite destul de slab definite. Alte zone ale sistemului solar cuprind și corpuri mici în concentrații mai mici. Acestea includ asteroizii apropiați de Pământ, centaurii, cometele și obiectele discului împrăștiate.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Alain Doressoundiram et Emmanuel Lellouch, Aux Confins du Système solaire, 2008.

Vezi și[modificare | modificare sursă]