Epoca lepton

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

În cosmologia fizică, epoca lepton a fost perioada din evoluția universului timpuriu în care leptonii au dominat masa universului.

A început la aproximativ 1 secundă după Big Bang, după ce majoritatea hadronilor și anti-hadronilor s-au anihilat reciproc la sfârșitul epocii hadronului. În timpul epocii lepton, temperatura universului a fost încă suficient de ridicată pentru a crea perechi lepton/anti-lepton, astfel încât leptonii și anti-leptonii au fost în echilibru termic. La aproximativ 10 secunde după Big Bang temperatura universului a scăzut până la punctul în care perechile lepton/anti-lepton nu mai erau create.[1] Majoritatea leptonilor și anti-leptonilor au fost apoi eliminați în reacții de anihilare, lăsând un mic reziduu de leptoni. Masa universului a fost apoi dominată de fotoni, și a intrat în următoarea epocă, epoca foton.[2][3]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Thermal history of the Universe and early growth of density fluctuations” (PDF). Guinevere Kauffmann. Max Planck Institute for Astrophysics. Accesat în . 
  2. ^ „First few minutes”. Eric Chaisson. Havard Smithsonian Center for Astrophysics. Accesat în . 
  3. ^ „Timeline of the Big Bang”. The physics of the Universe. Accesat în .