Alexei Starobinskii
Acest articol sau această secțiune are bibliografia incompletă sau inexistentă. Puteți contribui prin adăugarea de referințe în vederea susținerii bibliografice a afirmațiilor pe care le conține. |
Alexei Starobinskii (n. , Moscova, RSFS Rusă, URSS – d. , Moscova, Rusia) a fost un fizician sovietic și rus, membru al Academiei de științe din Federația rusă, de origine evreiască.
Biografie
[modificare | modificare sursă]Starobinskii a absolvit facultatea de fizică, catedra de teorie cuantică a Universității Lomonosov din Moscova în anul 1972. A fost studentul academicianului Iacov Zeldovici. Membru PCUS. În anul 1974 a devenit candidat în științe fizico-matematice. A lucrat după avbsolvirea Universității la Institutul de fizică teorietică în mumele lui L.D. Landau din Moscova, unde actualmente este cercetător științific principal. În anul 1985 a susținut teza de doctor în științe fizico-matematice, iar în anul 1991 a devenit membru-corespondent al Academiei de științe din Rusia. În anul 2011 a devenit membru deplin al Academiei de științe din Rusia.
Creația științifică
[modificare | modificare sursă]În anul 1973 a soluționat una dintre problemele foarte dificile din fizica găurilor negre- a obținut soluția analitică a ecuatiei de undă în câmp gravitațional Kerr[6], pentru care s-a invrednicit de gradul științific de candidat în științe fizico-matematice.Acest rezultat a fost generalizat de moldovenii A.Gaina și Fiodor Kochorbe pentru particule cu masa de repaos. Mai mult aceștia doi au arătat cum se poate obține prin aplicarea matricei S pentru scattering a spectrului stărilor legate a particulelor cu masa de repaos nenula [7] Ulterior a generalizat acest rezultat pentru unde electromagnetice și gravitaționale[8]. Interesele științifice s-au deplasat treptat spre cosmologie, unde s-a preocupat de A) problema generării de partciule cuantice în Universul anizotropic B) problema soluționării dificultăților teoriei standart cosmologice. În cadrul celei de a doua probleme a ajuns la concluzia, că Universul a trecut printr-o fază de inflație după Big-Bang. Acaeași concluzie a fost formulată independent și de fizicienii Alan Guth (SUA) și Andrei Linde (URSS). Ulterior această teorie a obținut denumirea de teorie a Universului inflaționar, devenind unletrior una dintre cele mai importante teorii cosmologice. Teoria Universului inflaționar este și astăyi teoria quasiunanim acceptată, cu excepția teoriilor creaționiste.
Publicații și informații scientologice
[modificare | modificare sursă]Starobinskii a publicat circa 255 de lucrări științifice, cu un indice H=57 (ADS NASA). A redactat un volum de lucrări al academicianul Iakov Zeldovici, intitulat "Particule, nuclee, Universul".
Alte informații
[modificare | modificare sursă]- Președinte al Societății de gravitație din Rusia (din 2017)
Discipoli
[modificare | modificare sursă]Note
[modificare | modificare sursă]- ^ (PDF) https://www.leopoldina.org/fileadmin/redaktion/Mitglieder/CV_Starobinsky_Alexei_ENG.pdf Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ https://gruber.yale.edu/cosmology-laureates Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ https://www.su.se/cmlink/2.48708/research/memorial-lecture/earlier-lectures Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ http://www.itep.ru/science/pomeranshuk/laureaty-2021.php Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ https://www.ictp.it/home/dirac-medallists-2019 Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ A.Starobinski, JETP, 1973, vol.37,p.28
- ^ A. Găină,F. Kochorbe, S-matrix and resonance states in the Kerr- Newman geometry, JETP, 1987, vol.65(2), p.211
- ^ Starobinskii,Churilov,JETP, 1974, vol.38, p.1