Miliarul de la Aiton

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Miliarul de la Aiton
(copia de la Turda)

Miliarul de la Aiton este o bornă kilometrică romană (în latină miliarium) din anul 108 d.C., care a fost descoperită în secolul al XVIII-lea în comuna Aiton, județul Cluj.

Originalul miliarului se păstrează la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

O copie a miliarului a fost așezată în iunie 1993 în fața Poștei din Turda (Piața 1 Decembrie 1918), iar o altă copie în satul Aiton (2010).

Descriere[modificare | modificare sursă]

Miliarul indică o distanță de MP X între localitățile Aiton și Potaissa (azi Turda), ceea ce înseamnă 1000 (M = millia) de pași (P) înmulțiți cu zece (X), respectiv distanța de la Aiton la Potaissa (14,8 km). Un pas roman (P) (sing. „passus“, pl. „passuum“) este egal cu distanța între vârfurile degetelor de la mâini, întinse în sens contrar (1,48 m).

M.P.X. = 1000 pași x 1,48 m x 10 = 14.800 m = 14,8 km.

Inscripția latină[modificare | modificare sursă]

Inscripția era parțial ștearsă și ea a fost copiată cu lacune după cum urmează:

"IMP

CÆSAR NERVA

TRAIANVS AVG

GERM DACICVS

PONTIF . MAXIM

POT . XII . COS . V

IMP . VI . P . P . FECIT

PER COH . I . FL . VLP

HISP . MIL . C . R . EQ

A POTAISSA . NA PO

MP . X"

Inscripția completă este: "IMPerator CAESAR NERVA TRAIANUS AUGustus GERManicus DACICUS PONTIFex MAXIMus (tribunicia) POTestate XII, COnSul IV, IMPerator VI, Pater Patriae, FECIT PER COHortem I FLaviam ULPiam hiSPanorum MILliariam Civium Romanorum EQiutatam A POTAISSA naPOCAE. Millia Passuum X." Inscripția a fost înregistrată în „Corpus Inscriptionum Latinarum”, vol.III, textul 1627, Berlin, 1863.

Traducerea inscripției în limba română[modificare | modificare sursă]

Traducerea inscripției în română este aceasta: Împaratul Caesar Nerva Traianus Augustus (învingator al) germanilor (și) dacilor, preot suprem (investit) cu putere (tribuniciară) de 12 ori, consul de 4 ori, aclamat împarat de 6 ori, părintele patriei, a făcut (această bornă) prin intermediul (unității militare) cohorta I Flavia Ulpia Hispanorum de o mie de pedestrași, cetățeni romani și cuprinzând un contingent de cavalerie. De la "Potaissa Napocae" (sunt) 14,8 km (M.P.X. = millia passuum 10 = 1000 x 1,48 x 10 = 14,8 km). În ultima parte sintagma "Potaissa Napocae" este tradusă îndeobște: "de la Potaissa către Napoca", considerând că forma de genitiv a numelui Napoca ar exprima o locație (așa numitul genitiv locativ) și nu aparteneța, cum se întâmplă de obicei. Numai că în limba latină direcția este exprimată firesc prin cazul acuzativ plus prepoziție (ad, versus etc). De aceea nu putem exclude ipoteza formulată încă de Theodor Mommsen, că Napoca era numele unei regiuni, care îngloba și satul (vicus) Potaissa. Centrul acestei regiuni era situat în așezarea omonimă de pe Someșul Mic.

În satul Aiton, în locul numit „La cruce” din vatra satului, în curtea casei nr. 130 precum și în curtea școlii, se găsesc urme ale drumului roman Potaissa-Aiton-Napoca.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Miliarul de la Aiton


Vezi și[modificare | modificare sursă]