Palatul Finanțelor din Turda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Palatul Finanțelor din Turda
Turda finance palace.jpg
Vedere din față
Informații despre clădire
Localitate Turda
Țară România
Adresa Piața Republicii Nr. 15
Cod LMI CJ-II-m-B-07799
Data începerii construcției 1901
Data finalizării 1902
Stil Secession

Fostul Palat al Poștei și Finanțelor din Turda (Piața Republicii nr. 15, colț cu părculețul și cu Lapidariul din fața Muzeului de Istorie și al Bisericii Reformate-Calvine din Turda-Veche) a fost construit între anii 1901-1902, în locul construcțiilor demolate din frontul pieței: bastionul de nord-est al fortăreței medievale, depozitul cizmarilor-tăbăcarilor și poarta barocă a Palatului Princiar.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Stilul eclectic-neobaroc al clădirii poartă amprenta stilului Secession[1] (Arta 1900), fiind vizibil începutul unei degajări urbanistice, nefinalizate pe partea către Biserica Reformată-Calvină. Arhitect: Lang Adolf.

Pe vremea județului Turda-Arieș aici a funcționat vremelnic primăria orașului, iar în perioada postbelică Intreprinderea Comercială de Stat, Oficiul de Pensii și Oficiul Brațelor de Muncă.

Impozanta clădire este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii din România în anul 2015 (cod LMI CJ-II-m-B-07799).

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sinonime internaționale ale acestui stil arhitectonic de la finele secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea: „Sezession”, „Art Deco”, „Jugendstil”.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons-logo.svg Materiale media legate de Palatul Finanțelor din Turda la Wikimedia Commons