Statuia Dr. Ioan Rațiu din Turda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Statuia Dr.Ioan Rațiu din Turda
Statuia Dr. Ioan Rațiu
Statuia Dr. Ioan Rațiu
Poziționare
LocalitateTurda
JudețCluj
ȚaraRomânia
AdresaPiața 1 Decembrie 1918
Edificare
ArtistCornel Medrea
Data finalizării1930
Materialebronz
Clasificare
Cod LMICJ-III-m-B-07823

Statuia Dr. Ioan Rațiu este opera sculptorului Cornel Medrea și a fost inaugurată la Turda pe 7 iunie 1930, este amplasată în micul parc din Piața 1 Decembrie 1918 (fosta Piața Regina Maria), în fața Primăriei.

Statuia Dr. Ioan Rațiu este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj[1], elaborată de Ministerul Culturii din România în anul 2015 (cod LMI CJ-III-m-B-07823).

Descriere[modificare | modificare sursă]

Statuia îl reprezintă pe Dr. Ioan Rațiu în timpul procesului memorandiștilor de la Cluj, din mai 1894, când a rostit cunoscuta sintagmă: „Existența unui popor nu se discută, ci se afirmă”, reprodusă și pe placa de bronz de pe soclul statuii. Monumentul a fost creat din bronz, la inițiativa lui Augustin Rațiu (nepotul memorandistului), I. Moldovan și a Asociației Avocaților. Pe două din laturile postamentului există basoreliefuri: basorelieful din stânga soclului îl înfățișează pe Dr. Ioan Rațiu la proces, iar în dreapta soclului basorelieful reprezintă pe moți conduși de Avram Iancu. (Dr. Ioan Rațiu a fost tribun în armata lui Avram Iancu). La baza statuii (jos în față) este așezată o coroană de lauri, realizată de maestrul Feurdean.Imprejmuirea din piatra si soclul statuii au fost realizate de pietrarul Eduard Schnabell din Deva. Costurile ridicării acestui monument s-au ridicat la suma de 506.847 lei. La ceremonia dezvelirii lui au participat, printre alții, Ion Agârbiceanu, Iuliu Hossu, Valeriu Moldovan și Emil Racoviță[2].

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Turda, date istorice, Violeta Nicula, Editura Triade, ISBN 973-9196-72-4, pag. 47-50
  • Despre ridicarea și dezvelirea statuii doctorului Ioan Rațiu din Turda, Horațiu Groza, în Acta Mvzei Napocensis 34.II, 1998, pp. 395–405
  • Dicționar de personalități turdene, Valentin Vișinescu et al, Editura Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2006.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Statuia Dr. Ioan Rațiu din Turda

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]