László Sólyom

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
László Sólyom
László Sólyom.jpg
Date personale
Născut (76 de ani)
Pécs
Căsătorit cu Erzsébet Sólyom
Cetățenie Flag of Hungary.svg Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupație om politic
bibliotecar[*]
profesor universitar
avocat Modificați la Wikidata
Președinte al Ungariei
Deținător actual
Funcție asumată
5 august 2005
Precedat de Ferenc Mádl
Succedat de în funcție

Premii Ordinul Isabelei Catolica
Ordinul Vulturul Alb
Marea Cruce a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania[*]
Ordinul celor Trei Stele[*]
National Order of Merit[*]
Order of the White Star, Collar Class[*]
Partid politic independent
Alma mater University of Pécs[*]
Ungaria
Coat of arms of Hungary.png

Acest articol face parte din seria:
Politica și conducerea
Ungariei


Politica altor țări • 

Laszló Sólyom (n. 3 ianuarie 1942, Pécs) este un om politic maghiar, președinte al Ungariei din 5 august 2005 până în prezent.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Sólyom s-a născut în orașul Pécs și a obținut licența în drept la Universitatea din Pécs în anul 1965. După absolvirea facultății, a lucrat ca profesor la facultăți de drept din Budapesta: la ELTE (Universitatea Eötvös Loránd) (1983-1996), la PPKE (Universitatea Catolică Péter Pázmány) (1996-2002) și la Universitatea de limbă germană Julius Andrássy (2002-2005). De asemenea, a lucrat 3 ani la Jena (Germania).

Și-a început cariera politică la sfârșitul anilor '80 ai secolului al XX-lea în calitate de consilier juridic al organizațiilor civile pentru protecția mediului. În anul 1987 a fost unul din fondatorii partidului MDF (Forumul Democratic Maghiar), reprezentând acest partid la negocierile cu foștii conducători comuniști care au jucat un rol important în tranziția Ungariei spre o democrație parlamentară. În 1989, pentru o scurtă perioadă, a fost membru în Comitetului Executiv al MDF.

În anul 1989 a fost ales ca judecător la Curtea Constituțională a Ungariei, iar apoi a îndeplinit funcția de președinte al acestei instituții constituționale (1990-1998). În această calitate, a avut un rol important în instaurarea democrației în Ungaria prin schimbarea constituției și aplicarea sa. După terminarea mandatului său la Curtea Constituțională, și-a continuat cariera de profesor la diferite universități. Este căsătorit și are doi copii.

Președinte al Ungariei[modificare | modificare sursă]

Partidele de opoziție MDF și FIDESZ l-au propus pe Sólyom pentru funcția de președinte al Ungariei, contracandidatul său fiind președintele Senatului, Katalin Szili, din partea partidului MSZP (partidul cu cea mai mare pondere din Parlament). Deoarece micul partid SZDSZ care făcea parte din coaliția parlamentară nu a susținut candidatura Katalinei Szili și s-a abținut de la vot, László Sólyom a câștigat cu o diferență foarte mică alegerile pentru funcția de președinte al Ungariei.