László Sólyom

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
László Sólyom
László Sólyom.jpg
Date personale
Născut (76 de ani)
Pécs
Căsătorit cu Erzsébet Sólyom
Cetățenie Flag of Hungary.svg Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupație om politic
bibliotecar[*]
profesor universitar
avocat Modificați la Wikidata
Al 3-lea Președinte al Ungariei
În funcție
5 august 2005 – 5 august 2010
Precedat de Ferenc Mádl
Succedat de Pál Schmitt

Premii Ordinul Isabelei Catolica cu Colan[*]
Ordinul Vulturul Alb
Marea Cruce a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania[*]
Ordinul celor Trei Stele[*]
National Order of Merit[*]
Order of the White Star, Collar Class[*]
Dostyk Order of grade I[*]
Order of Prince Yaroslav the Wise, 1st class[*]
Grand Cross with Chain of the Order of Merit of the Republic of Hungary (civil)[*]
...mai multe...
Partid politic independent
Alma mater University of Pécs[*]

Laszló Sólyom (n. 3 ianuarie 1942, Pécs) este un om politic maghiar, care a fost președinte al Ungariei din 5 august 2005 până în 5 august 2010.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Sólyom s-a născut în orașul Pécs și a obținut licența în drept la Universitatea din Pécs în anul 1965. După absolvirea facultății, a lucrat ca profesor la facultăți de drept din Budapesta: la ELTE (Universitatea Eötvös Loránd) (1983-1996), la PPKE (Universitatea Catolică Péter Pázmány) (1996-2002) și la Universitatea de limbă germană Julius Andrássy (2002-2005). De asemenea, a lucrat 3 ani la Jena (Germania).

Și-a început cariera politică la sfârșitul anilor '80 ai secolului al XX-lea în calitate de consilier juridic al organizațiilor civile pentru protecția mediului. În anul 1987 a fost unul din fondatorii partidului MDF (Forumul Democratic Maghiar), reprezentând acest partid la negocierile cu foștii conducători comuniști care au jucat un rol important în tranziția Ungariei spre o democrație parlamentară. În 1989, pentru o scurtă perioadă, a fost membru în Comitetului Executiv al MDF.

În anul 1989 a fost ales ca judecător la Curtea Constituțională a Ungariei, iar apoi a îndeplinit funcția de președinte al acestei instituții constituționale (1990-1998). În această calitate, a avut un rol important în instaurarea democrației în Ungaria prin schimbarea constituției și aplicarea sa. După terminarea mandatului său la Curtea Constituțională, și-a continuat cariera de profesor la diferite universități. Este căsătorit și are doi copii.

Președinte al Ungariei[modificare | modificare sursă]

Partidele de opoziție MDF și FIDESZ l-au propus pe Sólyom pentru funcția de președinte al Ungariei, contracandidatul său fiind președintele Senatului, Katalin Szili, din partea partidului MSZP (partidul cu cea mai mare pondere din Parlament). Deoarece micul partid SZDSZ care făcea parte din coaliția parlamentară nu a susținut candidatura Katalinei Szili și s-a abținut de la vot, László Sólyom a câștigat cu o diferență foarte mică alegerile pentru funcția de președinte al Ungariei.