Maria Alexandrovna a Rusiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Maria Alexandrovna
Ducesă de Saxa-Coburg și Gotha
Ducesă de Edinburgh
Daughter of Alexander II Grand Duchess Maria Alexandrovna 1870 by Sergei Levitsky.jpg
Căsătorit(ă) cu Alfred, Duce de Saxa-Coburg și Gotha
Urmași Alfred, Prinț de Saxa-Coburg și Gotha
Maria, regină a României
Victoria, Mare Ducesă a Rusiei
Alexandra, Prințesă de Hohenlohe-Langenburg
Prințesa Beatrice, Ducesă de Galliera
Tată Alexandru al II-lea al Rusiei
Mamă Maria de Hesse
Naștere 17 octombrie 1853(1853-10-17)
Tsarskoye Selo, Rusia
Deces 24 octombrie 1920 (67 de ani)
Zürich, Elveția

Marea Ducesă Maria Alexandrovna a Rusiei (mai târziu Ducesă de Edinburgh și Ducesă de Saxa-Coburg și Gotha; 17 octombrie 185324 octombrie 1920) a fost fiica țarului Alexandru al II-lea al Rusiei și a Mariei Alexandrovna. Maria a fost soția Prințului Alfred, Duce de Edinburgh, al doilea fiu al reginei Victoria.

Căsătoria[modificare | modificare sursă]

La 23 ianuarie 1874 la Palatul de Iarnă, St. Petersburg, Marea Ducesă Maria s-a căsătorit cu ducele de Edinburgh, Albert de Saxa-Coburg și Gotha. Ducele și ducesa de Edinburgh și-au făcut apariția în public la Londra la 12 martie. Mariajul n-a fost unul fericit. Tatăl Mariei, țarul Alexandru al II-lea, insista ca lumea să se adreseze fiicei sale cu titlul de "Înălțime imperială" și să aibă prioritate față de Prințesa de Wales, lucru ce a înfuriat-o pe regina victoria. Regina a insistat ca titlul de "Alteța regală" Maria Alexandrovna să preceadă întotdeauna titlul de "Înălțime imperială" pe care Maria l-a primit la naștere.

Saxa-Coburg și Gotha[modificare | modificare sursă]

La moartea unchiului ei, Ernst al II-lea, Duce de Saxa-Coburg și Gotha la 22 august 1893, Ducatul a revenit ducelui de Edinburgh devreme ce fratele său mai mare Prințul de Wales renunțase la drepturile sale la succesiune. Odată cu ascensiunea soțului ei la conducerea Ducatului, Marea Ducesă Maria Alexandrovna a devenit Ducesa de Saxa-Coburg și Gotha, acest titlu adăugânduse celui de Ducesă de Edinburgh.

Primul copil al cuplului, fiul Alfred, Prinț moștenitor de Saxa-Coburg și Gotha a fost implicat într-un scandal; la cea de-a 25-a aniversare a părinților săi prințul s-a împușcat în ianuarie 1899. A supraviețuit, părinții l-au trimis la Meran pentru a se recupera, însă două săptămâni mai târziu, la 6 februarie, prințul a murit. Ducele de Saxa-Coburg și Gotha a murit de cancer la gât la 30 iulie 1900 la Castelul Rosenau, districtul Coburg. Tronul Ducatului a trecut la nepotul ducelui, prințul Charles Edward, Duce de Albany. Ducesa de Saxa-Coburg și Gotha a continuat să trăiască în Coburg.

Copii[modificare | modificare sursă]

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]