Ernest Louis de Hesse și de Rin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ernest Louis, Mare Duce de Hesse)
Salt la: Navigare, căutare
Ernest Louis
Mare Duce de Hesse și de Rin
Ernst Ludwig von Hessen 1905 Foto Jacob Hilsdorf.jpeg
Date personale
Născut 25 noiembrie 1868(1868-11-25)
Darmstadt
Decedat (68 de ani)
Langen
Înmormântat Rosenhohe, Darmstadt
Părinți Ludovic al IV-lea, Mare Duce de Hesse
Prințesa Alice a Regatului Unit Modificați la Wikidata
Frați și surori Prințul Friedrich de Hesse
Prințesa Irene de Hesse
Prințesa Victoria de Hesse
Marea Ducesă Elisabeta Fiodorovna
Maria de Hessa-Darmstadt[*]
Alix de Hessa-Darmstadt Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Prințesa Victoria Melita de Saxa-Coburg și Gotha
Eleonore de Solms-Hohensolms-Lich
Copii Prințesa Elisabeth
Georg Donatus, Mare Duce de Hesse
Prințul Ludovic
Cetățenie Flag of the German Reich (1935–1945).svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupație scriitor
desenator[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Hesse-Darmstadt
Mare Duce de Hesse și de Rin
Domnie 13 martie 1892-1918
Predecesor Ludovic IV
Succesor Marele Ducat s-a abolit

Ernest Louis Charles Albert William (germană Ernst Ludwig Karl Albert Wilhelm), (25 noiembrie 1868 - 9 octombrie 1937) a fost ultimul Mare Duce de Hesse și de Rin din 1892 până în 1918.[1] În familie i se spunea Ernie.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

De la stânga la dreapta: Prințesa Irene, Prințesa Alix, Prințesa Maria și Prințul Ernest în jurul anului 1876.

Ernest Louis a fost al patrulea copil și primul fiu al Marelui Duce Ludovic al IV-lea și a Prințesei Alice a Regatului Unit, fiica reginei Victoria și a Prințului Albert de Saxa-Coburg și Gotha. A fost fratele mai mare al Alexandrei de Hesse, țarină a Rusiei, soția țarului Nicolae al II-lea al Rusiei.

Când Ernest Louis avea cinci ani, fratele lui mai mic Friedrich a murit. Cei doi băieți se jucau în dormitorul mamei lor când Friedrich a căzut de la fereastra balconului. Nu a fost o distanță mare, și la început, Friedrich părea doar agitat. Cu toate acestea, el suferea de hemofilie și a început sângerarea la nivelul creierului. A intrat în stare de inconștiență și a murit.

În 1878, o epidemie de difterie a îmbolnăvit toții copiii familiei cu excepția Prințesei Elisabeta care a fost trimisă să stea cu bunica paternă Prințesa Elizabeth a Prusiei. Prințesa Alice și-a îngrijit soțul și copiii însă la 16 noiembrie, cel mai mic dintre copii, Prințesa Maria a murit. Alice a păstrat știrea în fața copiilor timp de câteva săptămâni, până ce Ernest Louis a cerut vești despre sora lui. Ernest Louis a fost copleșit de durere atunci când mama sa i-a dezvăluit moartea lui May. Într-un efort de a-și alina fiul, Alice l-a sărutat, și într-o săptămână, ea s-a îmbolnăvit și la scurt timp, la 14 decembrie a murit de difterie. Moartea ei l-a afectat pe Ernest Louis pentru tot restul vieții sale.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

La 19 aprilie 1894 Ernest Louis s-a căsătorit cu verișoara lui primară, Prințesa Victoria Melita de Saxa-Coburg și Gotha ("Ducky"), la Coburg, o căsătorie încurajată de bunica lor regina Victoria. Căsnicia nu a fost una fericită din cauza presupusei lui homosexualități. Au avut doi copii, o fiică, Prințesa Elisabeta, născută în 1895 care a murit de febră tifoidă la vârsta de opt ani și un fiu care a murit la naștere născut la 25 mai 1900. Cuplul s-a înstrăinat și au divorțat la 21 decembrie 1901.

Ernest Louis s-a recăsătorit la Darmstadt la 2 februarie 1905, cu Prințesa Eleonore de Solms-Hohensolms-Lich cu care a avut doi fii:

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „EX-RULER OF HESSE DEAD IN GERMANY; Grand Duke Ernst Ludwig Was Ousted in 1918 After Reign Paised for Its Wisdom”. The New York Times. . p. 29. Accesat în .  Paid subscription required to read the full article.

Vezi și[modificare | modificare sursă]