Frederika Louisa de Hesse-Darmstadt

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte persoane numite Prințesa Frederica, vedeți Prințesa Frederica (dezambiguizare).
Frederika Louisa de Hesse-Darmstadt
Regină a Prusiei
Regina Frederika Louisa, 1789
Regina Frederika Louisa, 1789
Domnie 1786-1797
Căsătorit(ă) cu Frederic Wilhelm al II-lea al Prusiei
Urmași Frederic Wilhelm al III-lea
Prințul Ludovic
Wilhelmine, regină a Olandei
Augusta, Prințesă de Hesse
Prințul Carol
Prințul Wilhelm
Casa regală Casa de Hesse-Darmstadt
Casa de Hohenzollern
Tată Ludwig IX, Landgrave de Hesse-Darmstadt
Mamă Caroline de Zweibrücken
Naștere 16 octombrie 1751
Prenzlau
Deces (53 de ani)
Berlin

Frederika Louisa de Hesse-Darmstadt (16 octombrie 175125 februarie 1805) a fost a doua soție a regelui Frederic Wilhelm al II-lea al Prusiei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Regina Frederika Louisa, împreună cu fiul ei, viitorul rege Frederic Wilhelm al III-lea al Prusiei, 1775.

Frederika Louisa de Hesse-Darmstadt a fost fiica lui Ludwig IX, Landgrave de Hesse-Darmstadt și a soție lui, Caroline de Zweibrücken. S-a născut la Prenzlau. Ea și Frederic s-au căsătorit la 14 iulie 1769, imediat după divorțul acestuia de Elisabeth Christine de Brunswick-Lüneburg.

A devenit regină a Prusiei după ascensiunea la tron a soțului ei în 1786 și a deținut această poziție timp de 11 ani. Căsnicia nu a fost una fericită, Frederic a avut numeroase amante, dintre care cea mai notabilă a fost Wilhelmine von Lichtenau, cu care el a început o relație în același an în care s-a căsătorit cu Frederika Louise până la moartea lui. În 1787 soțul ei a comis bigamie căsătorindu-se cu doamna ei de onoare, Julie von Voß, iar în 1790 a comis din nou bigamie căsătorindu-se cu o altă doamnă de onoare, Sophie von Dönhoff.

Regina Frederika Louisa nu era considerată atractivă și a fost descrisă ca fiind excentrică. A susținut că a văzut fantome și apariții și, pentru acest motiv, ea dormea ziua și veghea noaptea, un comportament care s-a înrăutățit după ce Frederic a murit. Frederika Louisa a fost remarcată pentru generozitatea ei mare, mai ales pentru cei în nevoi.

Din anul 1788, și-a petrecut verile la Freienwalde, lucru care a contribuit la dezvoltarea culturală și economică a orașului. În 1799, un palat de vară a fost construit pentru ea de David Gilly.

A devenit văduvă în 1797 și a murit la Berlin în 1805 la vârsta de 53 de ani.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]