Marele Duce Alexei Alexandrovici al Rusiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Marele Duce Alexei Alexandrovici
GrandDukeAlexisRex.jpg
Născut 14 ianuarie 1850(1850-01-14)
Sankt Petersburg, Rusia
Decedat 14 noiembrie 1908 (57 de ani)
Paris, Franța
Urmași Alexei Alexandrovici
Casa Regală Casa Romanov
Tată Alexandru al II-lea al Rusiei
Mamă Maria de Hesse
Frați Alexandru al III-lea al Rusiei, Marele Duce Serghei Alexandrovici al Rusiei, Prince George Alexandrovich Yuryevsky[*], Marele Duce Vladimir Alexandrovici al Rusiei, Marele Duce Paul Alexandrovici al Rusiei, Țareviciul Nicolae Alexandrovici al Rusiei

Marele Duce Alexei Alexandrovici al Rusiei (14 ianuarie 1850 (4 ianuarie stil vechi) – 14 noiembrie 1908) a fost al șaselea copil și al patrulea fiu al Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei și al primei lui soții Maria de Hesse. Destinat unei cariere navale, Alexei a început pregătirea militară la vârsta de 7 ani. Până la vârsta de 20 de ani a fost făcut locotenet al Marinei Imperiale Ruse și a vizitat toate porturile militare ale Rusiei. În 1871 a fost trimis ca ambasador în Statele Unite ale Americii și în Japonia.

În 1883 a fost numit amiral. A a avut o contribuție semnificativă la echiparea marinei ruse cu nave noi și la modernizarea porturilor. În 1905, după înfrângerea din bătălia de la Tsushima a fost îndepărtat de la comandă. A murit la Paris în 1908.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]