Marele Duce Paul Alexandrovici al Rusiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Marele Duce Paul Alexandrovici
PaulAleksandrovitsj.jpg
Marele Duce Paul Alexandrovici al Rusiei
Date personale
Născut 3 octombrie 1860(1860-10-03)
Tsarskoye Selo, Imperiul Rus
Decedat (58 de ani)
Petrograd, Republica Sovietică Federală Socialistă Rusă
Părinți Alexandru al II-lea al Rusiei
Maria de Hessa
Căsătorit cu Prințesa Alexandra a Greciei și Danemarcei
Olga Valerianovna Karnovitsch
Copii Marea Ducesă Maria Pavlovna
Marele Duce Dmitri Pavlovici
Prințul Vladimir Pavlovici
Prințesa Irina Pavlovna
Prințesa Natalia Pavlovna
Ocupație om politic
militar[*]
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa Holstein-Gottorp-Romanov

Marele Duce Paul Alexandrovici al Rusiei (Павел Александрович) (3 octombrie 186030 ianuarie 1919) a fost cel de-al 8-lea copil al Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei și a primei lui soții, împărăteasa Maria Alexandrovna.

Prima căsătorie[modificare | modificare sursă]

La 17 iunie 1889, la Saint Petersburg, s-a căsătorit cu Prințesa Alexandra a Greciei care i-a dăruit doi copii:

Alexandra a murit la câteva ore după nașterea lui Dmitri. A intrat neglijent într-o barcă cauzând o naștere prematură. Dmitri s-a născut la câteva ore după accident. Alexandra a intrat în comă și nu și-a mai revenit.

A doua căsătorie[modificare | modificare sursă]

Marele Duce Paul, Olga Valerianovna și copiii lor (în jurul anului 1910).

În 1893, tânărul văduv a devenit apropiat de Olga Valerianovna Karnovich iar după un timp i-a cerut permisiunea Țarului Nicolae al II-lea să se căsătorească cu ea însă a fost refuzat. Cuplul s-a stabilit la Paris. La 10 octombrie 1902 s-au căsătorit într-o biserică ortodoxă din Livorno, Italia. Guvernul bavarez i-a garantat Olgăi titlul de Contesă de Hohenfelsen în 1904. Căsătoria a stârnit un scandal la curtea rusă. Paul a fost demis din comisiile militare, toate proprietățile au fost puse sub sechestru iar fratele său Marele Duce Serghei Alexandrovici numit tutore al Mariei și al lui Dmitri.

Timp de mulți ani a trăit în exil în Franța cu Olga și cei trei copii ai lor: Vladimir, care a devenit un poet remarcabil, și două fete, Irina și Natalia. În cele din urmă a fost iertat și s-a stabilit cu familia la Tsarskoe Selo. În 1915 Țarul i-a acordat Olgăi și copiilor ei titlul de Prinț și Prințesă Paley.

Revoluție și deces[modificare | modificare sursă]

După ce bolșevicii au venit la putere, el și familia lui s-au confruntat cu un chin oribil. Proprietățile lor au fost confiscate, au trăit sub o hărțuire constantă iar în martie 1918 fiul său Vladimir a fost exilat în Urali unde a fost executat la 18 iulie 1918 în apropiere de Alapaevsk odată cu mătușa sa, Marea Ducesă Elisabeta Fiodorovna.

În august 1918 Marele Duce Paul a fost arestat și ținut prizonier la St. Petersburg. Sănătatea sa, deja șubredă, s-a înrăutățit. Deși soția sa a făcut tot posibilul să-l elibereze, n-a reușit. La 29 ianuarie 1919 Paul a fost mutat în Fortăreața Sf. Petru și Pavel iar în dimineața următoare a fost împușcat împreună cu verișorii săi: Marele Duce Dmitri Constantinovici, Marele Duce Nicolae Mihailovici și Marele Duce George Mihailovici.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]