Lajos Aulich

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ludwig Aulich)
Lajos Aulich
Date personale
Nume la naștereAulich Flórián Lajos Modificați la Wikidata
Născut[1] Modificați la Wikidata
Pressburg, Monarhia Habsburgică[2][3] Modificați la Wikidata
Decedat (57 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Arad, Imperiul Austriac Modificați la Wikidata
Cauza decesuluipedeapsa cu moartea (spânzurare) Modificați la Wikidata
Cetățenie Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
ofițer Modificați la Wikidata
Activitate
Gradulgeneral  Modificați la Wikidata
Bătălii / Războaiekápolnai csata[*][[kápolnai csata (1849 battle)|​]]  Modificați la Wikidata

Lajos Aulich, cunoscut și ca Ludwig Aulich, (n. , Pressburg, Monarhia Habsburgică – d. , Arad, Imperiul Austriac) a fost un ofițer revoluționar maghiar, care a deținut funcția de ministru de război al Ungariei (14 iulie - 11 august 1849) în timpul Revoluției Maghiare de la 1848.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Lajos Aulich s-a născut pe 25 august 1792 la Pressburg, într-o familie mixtă maghiaro-germană.

La începutul Revoluției din 1848-1849 în Imperiul Austriac, el era locotenent-colonel în Regimentul austriac de infanterie „Kaiser Alexander”, cu care s-a remarcat în luptele împotriva sârbilor de la Srbobran, iar, în consecință, a fost înaintat la 2 octombrie 1848 la gradul de colonel și numit comandant al regimentului respectiv.

La sfârșitul anului 1848 Lajos Aulich a luptat pe malul stâng al Dunării împotriva trupelor conduse de Edmund zu Schwarzenberg și de Ivan Simonici.

În timpul Campaniei de Primăvară a condus o armată care a participat la mai multe bătălii. Pe 7 martie 1849, după Bătălia de la Kápolna, ministrul maghiar de război Lázár Mészáros l-a înaintat la gradul de general și i-a încredințat comanda Corpului 2 Armată. Victoriile obținute de Armata Revoluționară Maghiară împotriva oștilor lui Alfred de Windisch-Graetz în martie și aprilie 1849 au fost parțial meritul lui Aulich. A participat la 6 aprilie 1849 la marea bătălie de la Isaszeg, în care Armata Revoluționară Maghiară a obținut o victorie strategică. În timp ce Artúr Görgei a realizat eliberarea orașului Komárom, Aulich a intrat la 24 aprilie 1849 în orașul Pesta, care fusese evacuat de armata imperială austriacă, fiind aclamat și salutat de locuitori ca un erou. De la începutul lunii mai a participat la Asediul Budei, reușind să o elibereze.

Aulich era un partizan al respectării ierarhiei, de aceea a refuzat să respecte ordinul trimis de Lajos Kossuth, cerându-i să-i fie comunicat de ministrul Görgei. În iulie 1849 Аulich a fost trimis, împreună cu László Csányi și Ernő Kiss, la Komárom pentru a-l convinge pe Görgei să treacă sub ascultarea guvernului maghiar, dar această solicitare nu a avut succes. După demisia lui Görgei (7 iulie 1849), Aulich a devenit ministru de război pe 14 iulie 1849, dar a recunoscut imediat dictatura lui Görgei și s-a pronunțat în favoarea predării armelor.

Predat austriecilor de către ruși, Lajos Aulich a fost spânzurat la Arad pe 6 octombrie 1849, la ordinul comandantului militar austriac Julius von Haynau,[4] împreună cu alți doisprezece comandanți militari maghiari.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Lajos Aulich”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ „Lajos Aulich”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  3. ^ Aulich, Ludwig (BLKÖ)[*][[Aulich, Ludwig (BLKÖ) (entry in the Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich (vol. 1, p. 93))|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ Аулих Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — Sankt Petersburg., 1890—1907.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]


Funcții politice
Predecesor:
Artúr Görgei
Ministru de război al Ungariei
1849
Succesor:
Julius Jacob von Haynau
(comandant militar al Ungariei)