Lebăda neagră (film din 2010)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Lebăda neagră (dezambiguizare).
Lebăda neagră
Afișul filmului
Afișul filmului
Titlu originalBlack Swan
RegizorDarren Aronofsky
Scenarist
 • Mark Heyman
 • Andres Heinz
 • John McLaughlin

Poveste de:
Andres Heinz
Producător
 • Ari Handel
 • Scott Franklin
 • Mike Medavoy
 • Arnold Messer
 • Brian Oliver
Studio
DistribuitorFox Searchlight Pictures
Director de imagineMatthew Libatique
MontajAndrew Weisblum
MuzicaClint Mansell
Piotr Ilici Ceaikovski
Distribuție
Premiera  (2010-09-01) (Venice)  (2010-12-03) (United States)
Premiera în România25 februarie 2011
Premiera în Republica MoldovaN/A
Durata108 minute
ȚaraStatele Unite
Filmat înNew York City  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiNew York City
Lincoln Center  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românădublat sau subtitrat
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun film (Mike Medavoy[*][[Mike Medavoy (producător de film american)|​]], Brian Oliver[*][[Brian Oliver (producător de film american)|​]] și Scott Franklin[*][[Scott Franklin (producer and actor)|​]], )
Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță (Natalie Portman, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor (Darren Aronofsky, )
Premiul Oscar pentru cea mai bună imagine (Matthew Libatique[*][[Matthew Libatique (American cinematographer (born 1968))|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun montaj (Andrew Weisblum[*][[Andrew Weisblum (American film and visual effects editor)|​]], )  Modificați la Wikidata
Buget13 milioane $[1]
Încasări329 milioane $
Website oficialSite web oficial
Prezență online

Pagina Cinemagia

Lebăda neagră este un film american psihologic thriller și de groază[2][3] din 2010 regizat de Darren Aronofsky cu Mila Kunis, Vincent Cassel și Natalie Portman în rolurile principale. Scenariul a fost redactat de către Mark Heyman, John McLaughlin și Andres Heinz și are la bază o poveste concepută inițial de Heinz[4]. Acțiunea are ca punct central o producție a baletului lui Ceaikovski, Lacul Lebedelor, de către o companie de balet din New York. Producția necesită ca una dintre balerine să-și asume atât rolul lebedei albe, caracterizată prin inocență și fragilitate, rol care i se potrivește perfect Ninei (Portman), cât și acela al lebedei negre viclene și senzuale, atribute care o descriu mai degrabă pe rivala acesteia, Lily (Kunis). Nina este copleșită de presiunea competiției pentru rolul principal, își pierde și ultima fărâmă de rațiune și cade pradă maniei.

Aronofsky și-a formulat premisa îmbinând experiența lui ca fan al baletului Lacul Lebedelor cu un scenariu propriu nerealizat care încorpora conceptul de dubluri și amenințarea unei sosii, similar cu folclorul doppelgängerului. Aronofsky a mai citat ca inspirație romanul Omul Dedublat a lui Feodor Dostoievski. Regizorul a afirmat de asemenea că Lebăda neagră este un urmaș spiritual al filmului său precedent, Luptătorul, din 2008, argumentând că ambele filme înfățișează un efort titanic consacrat unor forme de artă diferite. Acesta a inițiat discuțiile cu Portman în anul 2000, iar după o perioadă scurtă de colaborare cu Universal Studios, Lebăda neagră a fost produs în New York în anul 2009 cu sprijinul Fox Searchlight Pictures. Portman și Kunis au luat lecții de balet timp de câteva luni în anticiparea filmărilor.

Filmul a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai buna actriță în rolul principal din 2011 (Natalie Portman),[5] fiind nominalizat și la Premiul Oscar pentru cel mai bun film, pentru cel mai bun montaj, pentru cea mai bună imagine și pentru cel mai bun regizor.[6] A mai câștigat Globul de Aur pentru cea mai buna actriță (dramă) (Natalie Portman), Trofeul Marcello Mastroianni (Mila Kunis) în cadrul Premiilor de la Veneția din 2010 și multe alte premii. Este considerat ca fiind unul dintre cele mai bune filme ale anului 2010.[7] De asemenea Institutul American de Film îl consideră ca fiind unul din cele 10 filme cele mai bune ale anului.[8]

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Nina Sayers (Natalie Portman) este o balerină la o companie de balet din New York a cărei viață, la fel ca a tuturor celelalte din profesia ei, este complet ocupată cu dansul artistic. Ea locuiește împreună cu mama sa cea obsesivă și fostă balerină, Erica (Barbara Hershey), care exercită un control sufocant asupra ei. Când directorul artistic Thomas Leroy (Vincent Cassel) decide să o înlocuiască pe prim-balerină Beth MacIntyre (Winona Ryder) în producția de deschidere a noului sezon, Lacul lebedelor, Nina este prima sa alegere. Dar Nina are concurență: o nouă dansatoare, Lily (Mila Kunis), care-l impresionează de asemenea pe Leroy. Lacul lebedelor necesită o dansatoare care poate juca atât ca Lebăda albă, cu inocență și grație, dar și ca Lebăda neagră, care reprezintă viclenia și senzualitatea. Nina se potrivește perfect rolului Lebedei albe, dar Lily este personificarea Lebedei negre. Întrucât cele două tinere dansatoare (care aveau o prietenie mai ciudată) încep să devină rivale, Nina încearcă să intre în contact cu partea sa mai întunecată - dar acest lucru se dovedește a fi o imprudență care amenință s-o distrugă.[9]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Zeitchik, Steven (). „Darren Aronofsky's 'Black Swan' a feature film of a different feather”. The Korea Herald. McClatchy-Tribune Information Services. Arhivat din original la . Accesat în . 
 2. ^ "Direct Effect Season 1, Episode 7 Darren Aronofsky of BLACK SWAN". Arhivat în , la Wayback Machine. Fox Movie Channel Originals. TV Guide. 8 octombrie 2011.
 3. ^ "'Black Swan' director Darren Aronofsky likes a challenge". Los Angeles Times. 09 decembrie 2010
 4. ^ SA, Imedia Plus Group. „Black Swan (2010)”. Cinemagia. Accesat în . 
 5. ^ „Nominees for the 83rd Academy Awards”. oscars.org. Accesat în . 
 6. ^ SA, Imedia Plus Group, Premii Black Swan (2010) - Lebăda neagră - Film - CineMagia.ro, Cinemagia 
 7. ^ „2010 Film Critic Top Ten Lists”. Metacritic. Arhivat din original la . Accesat în . 
 8. ^ „AFI AWARDS 2010”. American Film Institute. Accesat în . 
 9. ^ Black Swan la Internet Movie Database

Legături externe[modificare | modificare sursă]