Omul din Rio

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la L'Homme de Rio)
Omul din Rio
L'homme de Rio

Afișul românesc al filmului
Titlu originalL'Homme de Rio
Genfilm de aventură
film de comedie
RegizorPhilippe de Broca
ScenaristPhilippe de Broca, Daniel Boulanger,
Ariane Mnouchkine
Jean-Paul Rappeneau
StudioLes Artistes Associés, Les Films Ariane (Franța) ; Vides Cinematografica, Dear Film Produzione (Italia)
Director de imagineEdmond Séchan
MontajFrançoise Javet
MuzicaGeorges Delerue
DistribuțieJean-Paul Belmondo
Françoise Dorléac
Jean Servais
Adolfo Celi
Premiera28 februarie 1964 Franţa Franța
Durata110 minute
Film color
ȚaraFranţa Franța
Italia Italia
Filmat înParis
Rio de Janeiro
Brasília  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiRio de Janeiro
Paris
Brazilia  Modificați la Wikidata
Limba originală franceză
Disponibil în românăsubtitrat
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original (Jean-Paul Rappeneau, Ariane Mnouchkine[*], Daniel Boulanger[*] și Philippe de Broca, )  Modificați la Wikidata
Prezență online

Omul din Rio (titlul original: în franceză L'homme de Rio) este un film de aventuri franco-italian, realizat în 1964 de regizorul Philippe de Broca, protagoniști fiind actorii Jean-Paul Belmondo, Françoise Dorléac, Jean Servais și Adolfo Celi.

Conținut[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Adrien Dufourquet, militar la o unitate de aviație din Besançon, în timpul concediului său de opt zile vrea să-și viziteze capricioasa logodnică Agnès Villermosa din Paris. Cu puțin timp înainte de sosirea sa, doi indieni sudamericani au furat de la Musée de l’Homme din Paris o veche statuetă sudamericană și au ucis un paznic. Profesorul Catalan, expert în cultura dispărută a Maltecanului, îl informează pe comisarul investigator despre istoria statuetei: există trei astfel de exemplare găsite de membrii expediției, Castro, Villermosa și Catalan înainte cu un an în jungla braziliană. Fiecare participant a luat una dintre statuete, iar Catalan consideră că statueta furată este una dintre cele trei care ascund secretul unei comori. Villermosa a murit la scurt timp după înapoierea din expediție, iar fiica sa Agnès, știe unde se află statueta tatălui ei, în Rio. Agnès este răpită sub ochii lui Adrien, iar el o urmărește până în Rio de Janeiro să o elibereze.

La Rio, Adrien este ajutat de un copil lustragiu, astfel Adrien reușește să o elibereze pe Agnès sechestrată într-un hotel. Găsesc statueta tatălui lui Agnès, dar gangsterii reușesc să le-o fure. Agnès și Adrien mergând pe urmele gangsterilor, ajung în Brasilia și îi fac o vizită miliardarului Castro. În drum, îl eliberează pe profesorul Catalan din mâinile gangsterilor. În Brasilia, care este în prezent în construcție, se întâlnesc cu Castro. Se dovedește că tocmai Catalan a pus la cale crimele și răpirile, îl ucide pe Castro și o răpește pe Agnès, de care este îndrăgostit, propunându-i să se bucure împreună de comoara căutată. Adrien o urmărește într-un oraș mai mic din bazinul Amazonului, unde Catalan, gașca sa și Agnès merg în junglă pentru a ridica comoara.

Statuetele nu conțineau doar fițuici pe care era întocmit planul unde se află tezaurul, ci ele trebuie de asemenea plasate pe niște socluri într-o peșteră la un anumit moment al zilei, astfel încât pietrele prețioase fixate pe statuete, să reflecteze lumina care astfel indica intrarea la tezaur...

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Melodii din film[modificare | modificare sursă]

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]