James Farentino

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
James Farentino

Farentino in Cool Million in 1972
Date personale
Născut[3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Brooklyn, New York City, New York, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (73 de ani)[7][3][4][5] Modificați la Wikidata
Los Angeles, California, SUA[8] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiinsuficiență cardiacă Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMichele Lee[*] ()
Stella Farentino[*][[Stella Farentino (Canadian-American actress)|​]] ()
Debrah Farentino[*][[Debrah Farentino (actriță americană)|​]] ()
Elizabeth Ashley[*] () Modificați la Wikidata
Număr de copii1 Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațieactor
actor de televiziune[*]
actor de film
actor de teatru[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[9][10] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materAcademia Americană de Arte Dramatice[*][1]  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1962–2006
PremiiTheatre World Award ()[2]  Modificați la Wikidata

James Farentino (n. , Brooklyn, New York City, New York, SUA – d. , Los Angeles, California, SUA) a fost un actor american. A apărut în aproape 100 de roluri de televiziune, film și scenă, printre care Numărătoare inversă, Iisus din Nazareth și Dinastia.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Născut în Brooklyn, New York, Farentino a studiat în școlile locale, iar mai târziu a urmat studii de teatru și actorie la școala catolică.

În anii 1950 și anii 1960, a jucat pe scenă și a avut câteva roluri TV. Printre numeroasele sale apariții în televiziune, a jucat în 1964, alături de Efrem Zimbalist, Jr., în episodul „Super-Star” al serialului CBS The Reporter. A jucat în Alfred Hitchcock prezintă... alături de Vera Miles și John Carradine (episodul „Death Scene”). La începutul anului 1967, a apărut în serialul NBC western al lui Barry Sullivan, The Road West, în episodul „Reap the Whirlwind”. În 1969, a jucat alături de Patty Duke în filmul Me, Natalie. Farentino a fost unul dintre avocații din serialul NBC The Bold Ones (1969–1972), în care au mai apărut vedetele Burl Ives și Joseph Campanella. A avut două apariții în serialul de televiziune de antologie Night Gallery din anii 1970, o dată împreună cu soția sa de atunci Michele Lee („Since Aunt Ada Came to Stay - De când mătușa Ada a venit să stea”) și odată cu actrița Joanna Pettet („The Girl with the Hungry Eyes - Fata cu ochi înfometați”). Tot în 1970, Farentino a apărut ca Pick Lexington în The Men From Shiloh (numele reambalat al popularului serial TV western The Virginian) în episodul intitulat „The Best Man”. În 1973, a apărut în episodul „The Soft, Kind Brush” din serialul romantic de antologie Love Story. În anii 1970, a apărut la NBC în Cool Million.

În 1978, a fost nominalizat la premiul Emmy pentru cel mai bun actor în rol secundar într-o serie limitată sau film pentru interpretarea lui Simon Petru în miniserialul Iisus din Nazareth. În 1980, Farentino a jucat în Numărătoare inversă (The Final Countdown) cu Kirk Douglas și Martin Sheen, iar apoi l-a jucat pe Juan Perón în filmul de televiziune Evita Perón din 1981. Farentino a apărut ca Frank Chaney în serialul ABC de scurtă durată din 1984 Blue Thunder, bazat pe filmul din 1983 cu același nume, cu Roy Scheider în rol principal. A jucat rolul Dr. Nick Toscanni în cel de-al doilea sezon din Dynasty din 1981 până în 1982. La sfârșitul anilor 1990, el a apărut ca tatăl înstrăinat al personajului principal Doug Ross în Spitalul de urgență

Viață personală[modificare | modificare sursă]

Farentino a fost căsătorit cu:

  • Elizabeth Ashley (1 septembrie 1962 – 1965; divorțat)[11]
  • Michele Lee (20 februarie 1966 – 1982; divorțat); un copil, David (născut la 6 iulie 1969).
  • Debrah Farentino (iunie 1985 – 1988; divorțat)
  • Stella Farentino (3 august 1994 - moartea sa); Stella a cerut divorțul în 1998 din cauza „diferențelor ireconciliabile”, dar ulterior și-a retras cererea. Apoi, James însuși a cerut divorțul în ianuarie 2001, tot din cauza „diferențelor ireconciliabile”; cu toate acestea, cuplul a rămas căsătorit până la moartea lui.

Farentino a fost acuzat că și-a urmărit fosta iubită Tina Sinatra (cel mai mic copil al lui Frank Sinatra) în 1993. Împotriva lui a fost emis un ordin de restricție după ce a depus o pledoarie de nolo contendere.[12]

Farentino a fost arestat la Vancouver, Columbia Britanică, la 23 iulie 1991, după ce Canada Customs a interceptat un pachet care conținea 3,2 g de cocaină care trebuia livrat în camera sa de hotel. Se afla în oraș, la turnarea filmului de televiziune Miles from Nowhere. El a fost acuzat de deținere de cocaină și eliberat pe cauțiune.[13]

În 2010, Farentino a fost arestat de un cetățean sub suspiciunea de agresiune. Farentino a fost luat în custodie și dus la secția de la Hollywood a Departamentului de Poliție din Los Angeles înainte de a fi eliberat în dimineața următoare, după ce a depus o cauțiune de 20.000 de dolari americani.[14]

Moarte[modificare | modificare sursă]

La 24 ianuarie 2012, Farentino a murit din cauza complicațiilor apărute în urma unei fracturi la șoldul drept, la Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles, California, în urma unei lungi boli. Avea 73 de ani.

Filmografie (selecție)[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Notable Past Students 
  2. ^ http://www.theatreworldawards.org/past-recipients.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  4. ^ a b c d „James Farentino”, Internet Movie Database, accesat în  
  5. ^ a b c d James Farentino, SNAC, accesat în  
  6. ^ a b James Farentino, Internet Broadway Database, accesat în  
  7. ^ a b Death certificate: James Farentino died of broken hip (în engleză), accesat în  
  8. ^ „James Farentino”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  9. ^ IdRef, accesat în  
  10. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  11. ^ "Divorce No. 4 For Farentino", People
  12. ^ „CBSNews.com Timeline”. CBS News. . Arhivat din original la . Accesat în . Celebrities are common targets of stalkers, and some celebrities even have been known to stalk each other. Too often, these cases claim innocent lives. 
  13. ^ „July 23 — Today in History”. Magic City Morning Star. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ „James Farentino, Dynasty Actor, Arrested for Misdemeanor Battery”. CBS News. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]