Inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei

Captopril, primul inhibitor ECA sintetic
Identificare
Cod ATCC09A
Date clinice
Clasă farmacologicăda

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (cunoscuți și ca inhibitori ECA) alcătuiesc o clasă de medicamente folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale (antihipertensive) și insuficienței cardiace congestive[1]. Aceste medicamente funcționează prin reducerea nivelului enzimei de conversie a angiotensinei din țesuturi, ceea ce duce la vasodilatare și, drept consecință, scăderea tensiunii arteriale. Exemple de inhibitori ECA sunt: enalapril, captopril, ramipril, etc. Aceste medicamente produc relaxarea pereților vaselor de sânge (vasodilatație), ceea ce duce la o micșorare a presiunii arteriale. Ele inhibã enzima de conversie a angiotensinei, care este un component important în sistemul renină-angiotensină-aldosteron.

Utilizări medicale[modificare | modificare sursă]

Inhibitorii ECA sunt folosiți în tratamentul hipertensiunii arteriale și pot fi administrați singuri sau în combinație cu alte medicamente antihipertensive. Mai recent, sunt folosite și în alte boli cardiovasculare și renale precum:[2]

Clasificare[modificare | modificare sursă]

Derivați de sulfhidril[modificare | modificare sursă]

Derivați dicarboxilici[modificare | modificare sursă]

Derivați de fosfinil[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „TRATAMENTUL CU INHIBITORI AI ENZIMEI DE CONVERSIE”, Medfam.ro, accesat în  
  2. ^ Jackson, Edwin K. (). „Chapter 30. Renin and Angiotensin”. În Brunton, Laurence L.; Lazo, John S.; Parker, Keith. Goodman & Gilman's The Pharmacological Basis of Therapeutics (ed. 11th). New York: McGraw-Hill. ISBN 0-07-142280-3.