100 de lei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
100 de lei
One Hundred Lei
100 de lei.jpg
Afișul filmului
RatingAG - 2.png
Titlu originar100 de lei
Genpsihologic
RegizorMircea Săucan
AutorHoria Lovinescu  Modificați la Wikidata
ScenaristHoria Lovinescu
După o povestire de:
ProducătorConstantin Roateș
(director film)
Beno Meiorovici
(producător delegat)
DistribuitorRomâniafilm
StudioCasa de Filme 1
Studioul Cinematografic București
Director de imagineGheorghe Viorel Todan
MontajErika Aurian
SunetBogdan Cavadia
MuzicaAnatol Vieru
ScenografieȘtefan Marițan
CostumeOltea Ionescu
DistribuțieIon Dichiseanu
Dan Nuțu
Ileana Popovici
Premiera1973
Premiera în România5 noiembrie 1973
Durata73 min.
ȚaraRomânia
Limba originalăromână
Disponibil în românăoriginal
Buget2.085.000 lei
Prezență online


Pagina Cinemagia


Pagina CinemaRx

100 de lei este un film psihologic[1] românesc din 1973 regizat de Mircea Săucan după un scenariu de Horia Lovinescu. În rolurile principale joacă actorii Ion Dichiseanu și Dan Nuțu.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Din cauză că nu se mai înțelege cu părinții săi, tânărul Petre (Dan Nuțu) se mută la fratele său mai mare, Andrei (Ion Dichiseanu), care este un actor de succes. Petre se împrietenește cu Dora (Ileana Popovici), o fată care-l admiră pe fratele său. Când Andrei începe să-i dea atenție Dorei, Petre pleacă simțindu-se trădat, refuzând până și o sută de lei pe care el i-o dăduse.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Primire[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost vizionat de 856.348 de spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31 decembrie 2014 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.[2]

Călin Stănculescu scria în România liberă din 9 iunie 1994: „Realizat după un scenariu semnat de Horia Lovinescu, filmul 100 de lei a indispus destul de mult cenzura epocii, care a pretins modificări substanțiale filmului realizat de Mircea Săucan. Autor profund original, Mircea Săucan aducea în cinematografia română din anii '70 nu doar ambițiile experimentalismului, ci și întrebările mult mai profunde datorate exprimării universului interior al unor personaje frustrate de nobila „generozitate” a societății în care trăiau. De urmărit în acest film jocul extrem de modern al unui mare actor, Dan Nuțu, care a ales și el, de mult, libertatea ca și regizorul Mircea Săucan. În film mai puteți admira pe lon Dichiseanu, Ileana Popovici și Violeta Andrei, toți cu 22 de ani mai tineri.”

Producție[modificare | modificare sursă]

Filmările au avut loc în vara anului 1972 timp de trei săptămâni. Cheltuielile de producție s-au ridicat la 2.085.000 lei.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://aarc.ro/newfilm/film/100-lei-1973
  2. ^ „Situația numărului de spectatori înregistrat de filmele românești ieșite în premieră până la 31.12.2014” (PDF). Centrul Național al Cinematografiei. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]