Sari la conținut

Grigore Șoitu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Grigore Șoitu
Date personale
Născut29 decembrie 1971
Constanța
Naționalitate română
Ocupațiepoet
Activitatea literară
Operă de debutAnticulinare, 1996.
Literatura română

Pe categorii

Istoria literaturii române

Evul mediu
Secolul 16 - Secolul 17
Secolul 18 - Secolul 19
Secolul 20 - Contemporană

Curente în literatura română

Umanism - Clasicism
Romantism - Realism
Parnasianism - Simbolism
Naturalism - Modernism
Tradiționalism - Sămănătorism - Avangardism
Suprarealism - Proletcultism
Neomodernism - Postmodernism

Scriitori români

Listă de autori de limbă română
Scriitori după genuri abordate
Romancieri - Dramaturgi (piese de teatru)
Poeți - Eseiști
Nuveliști - Proză scurtă
Literatură pentru copii

Portal România
Portal Literatură
Proiectul literatură
 v  d  m 

Grigore Șoitu (n. 29 decembrie 1971, Constanța) este un poet român.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Constanța. Este Licențiat în Științe Juridice și Administrative, 1999 [1].

A debutat publicistic în Revista Vatra în 1994, iar în volum doi ani mai târziu, cu Anticulinare[2]. În 1993, împreună cu poeții Sorin Dinco, Mircea Țuglea, Ileana Bâja, Mugur Grosu înființează la Universitatea Ovidius din Constanța Cenaclul de Marți [3], coordonat de criticul literar Marin Mincu, pe care-l va frecventa până în anul 1998.

În anul 2002, în colaborare cu Asociația Arte & Litere ASALT din Constanța, a realizat integral numărul 7/2002 al Revistei Vatra din Târgu Mureș România virtuală, prin transpunerea celor mai importante reviste culturale online în print [4][5].

Din 2014 este editorialist al publicației onlinei „Agenția de Carte” [6].

În anul 2016 a fost exclus din Uniunea Scriitorilor din România împreună cu poetul Dan Mircea Cipariu, pentru un articol critic la adresa președintelui U.S.R., Nicolae Manolescu, fiind mai multe luări de poziție în spațiul public despre acest subiect, dintre care o amintim pe cea a organizației pentru apărarea drepturilor omului, ActiveWatch: " Raportul nr. 1 din 23 februarie 2016 al Comisiei de Monitorizare, Suspendare și Excludere din USR a propus excluderea din componența USR a scriitorilor Dan Mircea Cipariu și Grigore Șoitu, membri ai Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din România (grusr.org), pe motiv că demersurile lor publice — articole publicate, acțiuni intentate în instanță — ‘au cauzat prejudicii materiale, morale și de imagine grave U.S.R. și membrilor acesteia’. Cei doi scriitori au prezentat în mai multe rânduri faptele pe care au afirmat că se întemeiază criticile și acțiunile lor publice la adresa USR și au acuzat public lipsa unui dialog în urma căruia să se realizeze o reformă a instituției USR[...] În plus, Raportul Comisiei de Monitorizare, Suspendare și Excludere menționează un articol critic al lui Grigore Șoitu la adresa activității de critic literar a lui Nicolae Manolescu ca un exemplu de atac la adresa USR, echivalând protejarea imaginii instituției cu protejarea intereselor și a imaginii conducerii actuale.."[7] După excludere poetul a fost dat în judecată de conducerea Uniunii Scriitorilor, fiind învinuit c-ar fi încercat să înființeze o altă uniune[8][9].

A participat la mai multe proiecte naționale și europene de lecturi publice, cum ar fi "Noaptea Cărților Deschise"[10], "Maratonul de poezie și Jazz" [11][12] din cadrul "Nopții muzeelor" sau Festivalul Internațional de Poezie București [13].

În anul 2018 a înființat Asociația "Liga Literară din România"[14], alături de scriitorii Claudiu Komartin, Mugur Grosu, Paul Vinicius, Octavian Soviany, Valeriu Mircea Popa, Ioan Vieru (poet) și Radu Aldulescu, o organizație care-și propune "să aducă un dram de normalitate în raporturile dintre actorii lumii literare, editoriale și publicistice". În decembrie 2018 a lansat prin Asociația L.L.R. proiectul de lecturi publice intitulat "ReSet, festival de poezie subversivă", în aula Bibliotecii Naționale a României, moderând în 2019 a doua ediție împreună cu poetul Cosmin Perța [15][16].

Poeziile sale au fost selectate în diverse antologii, dintre care amintim "Poezia română actuală" de Marin Mincu, Editura Pontica, 1998 și "Salonul ludicilor", Editura Tracus Arte, 2014 [17].

De-a lungul timpului a publicat în revistele „Vatra”, „Tomis”, „Poesis”, „Suplimentul de Marți până luni al ziarului Observator de Constanța”, „Agenția de Carte” și altele.

Opera[modificare | modificare sursă]

Poezie[modificare | modificare sursă]

 • Anticulinare, Editura Arhipelag, 1996.
 • Addenda, Editura Dacia, 2002, republicată în format electronic de Adrian Rezuș în colecția ÉQUIVALENCES, în 2004[18].
 • Spam, Editura Brumar, 2007[19].
 • Poeme de stânga, Editura Casa de pariuri Literare, 2011 [20].
 • Melcoveste, o poveste și nu prea, poezie pentru copii ilustrată de Manuela Șoitu, Editura Tracus Arte, 2015, 2016 [21].
 • După amiaza unui câine, Editura Paralela 45, 2018[22].
 • o lungă scrisoare pentru un coming out, editura frACTalia, 2022, colecția Pansophie[23].


Antologii editate și îngrijite[modificare | modificare sursă]

 • Poemarți, o antologie marțolie, Editura Tracus Arte, 2014[24][25].

Proză[modificare | modificare sursă]

 • Povestea dragonului și a stăpânului celor o sută una de maimuțe, roman fantasy, Editura Hyperliteratura, 2021 [26].

Premii[modificare | modificare sursă]

 • Premiul POESIS pentru debut pe anul 1996, pentru volumul Anticulinare, în cadrul frontierei Poesis Satu-Mare.
 • Nominalizare la „Premiul ASPRO pentru experiment” pentru volumul Addenda (București, 2002).
 • Nominalizare la „Premiul Avangarda22” pentru volumul Spam (Bacău, 2007).

Referințe critice[modificare | modificare sursă]

 • "Grigore Șoitu e, fârâ îndoiala, un regizor al scandalului de registre, al abruptelor discursive și al simulației comunicative. Sentimentul sau creativ e unul dialogic, amestecând pastișa și invenția pânâ la indistincție. Sensilibilitatea sa postmodernâ defilează cu nonșalanța printre structuri recuperate și reabilitate, ca și printre structuri caricate sau ingenuizate. E un poet de verva deconstructivâ și demetaforicâ în care anxietatea adie printre fragilități juxtapuse cu abilitate spectaculară."(Alexandru Cistelecan, Două vorbe.., în prefața de la volumul Anticulinare, text reluat și în revista culturală Luceafărul, 1998)[27].
 • "Evident șarjând în spirit nouăzecist, poetul cenaclului de marți al Universității Ovidius din Constanța, se comportă ca un marțoliu veritabil atunci când conferă, acest titlu, total antiliric, producției sale de versuri (de "texte"!). El vrea să spună, în mod manifest, că artele poetice au fost însușite de-a lungul evoluției genului liric, de către "bucătarii" poeți precum niște arte culinare, de preparare a unor bucate mai mult sau mai puțin nobile"Marin Mincu în volumul de critică literară "Poeticitate românească postbelică", Editura Pontica, 1998, pag.522.
 • "Addenda sa este, dacă vreți, un parazit literar, se hrănește cu voluptate din nume, stiluri, cuvinte, termeni cruciali pentru autor, devenind pana la final un manual al întamplărilor unei mitologii proprii. Experiența literară e generatoarea unei metarealități, a unei realități textuale pe care autorul se abține, dintr-o pudoare jucată, să o dezvolte până la statutul de utopie "serioasă" sau de tărâm "dicomesian"[...] Alexandru Stănescu despre volumul experimental Addenda, articol apărut Ziarul financiar în 2004[28].
 • "Ce mi s-a părut de menționat și de susținut, cum am încercat să sugerez și în cronica despre „ștrumfii” lui Ianuș, este că de abia acum tinerii se înfurie cu adevărat și că până acum, de multe ori, aveam de-a face cu simple exerciții de furie, de... „exp”-uri cum scrie Șoitu, adică de experimente. Dincolo de acest intro anecdotic, citim în cartea lui Grigore Șoitu spasmele confesiunii autentice resimțite ca spamuri. Eul din acest volum pare atât de furios, de înverșunat, de dispus să pună bomba la picioarele sistemului metis, încât uită complet de ... travaliul liric propriu-zis și, la nivel formal, nu depășește un soi de primitivism al expresiei poetice. Cum spuneam, câștigul este, în opinia mea, la nivelul autenticității. Tocmai prin faptul că pare de-a dreptul incapabil de o mininimă transfigurare, prin faptul că, eufemistic vorbind, cultivă elementarul, eul atinge un nivel al confesiunii care-i teleportează textele direct în zona liricului. Mutarea aceasta de accent de pe limbaj pe mesaj am văzut-o și la Ianuș și prefer să văd în ea deocamdată o coincidență și nu o „contaminare de context". Xenia Karo în cronica despre volumul Spam din Revista Mozaicul, 2007.
 • "Așa se întîmplă în cel mai recent dintre volumele poetului (după-amiaza unui cîine, Editura Paralela 45, 2018), marcat de un accentuat sentiment al declinului ontologic și de obsesia morții. Acum Grigore Șoitu scrie poeme „despre fragilitatea vieții“ (cum ar spune Marin Mincu), dominate de prezența „cîinelui negru“ care devorează tot ce e omenesc: „sîntem în burta/ unui cîine negru care/ respiră,/ poate cerberul lui/ Ian macEwan,/ poate altul, fără nume,/ ne topim ușor în stomacul lui,/ mergem cu el mai departe/ (mai adînc/ înseamnă mai departe,/ o, cît ne dorim mișcarea/ mișcarea/ dezordonată/ a oxiurilor,/ doar ei vor scăpa./ noi vom privi/ cum se scurge“ (după-amiaza unui cîine)." Octavian Soviany, Observator cultural, 2019[29].
 • "După-amiaza unui câine este o carte savuroasă și irezistibilă – în ciuda teribilismelor nemascate (nu știu dacă e cea mai inspirată expresie în plină eră covid) de pe alocuri, încărcată de referințe și subtilități, ascunse printre rânduri și paranteze. O carte din care îți vine să citești și să citezi în nesaț. O carte „cu dedicație”." Andrei Mocuța, Revista Opt Motive, 2020[30].

Referințe multimedia[modificare | modificare sursă]

 • Poeți la Maraton - Grigore Șoitu: “Mizez foarte mult pe rolul terapeutic al poeziei”, interviu apărut pe Radio România Cultural[31]
 • Grigore Șoitu citind în 2020 din volumul "După-amiaza unui câine", Editura Paralela 45 - Ficțiune, la invitația librăriei Cărturești din București[32].
 • Videopoem de Grigore Șoitu din volumul Spam, 2007, lansat în Green Hours la Efectul de seară și reluat în cadrul noname fest[33].

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Cezar Nicolescu, Horia Gârbea, uncristian O carte fierbinte ca un glonț abia ieșit de pe țeavă..., 21.09.2011
 2. ^ Volumul Anticulinare pe Google Books
 3. ^ Articol despre Cenaclul de Marți pe poezie.ro
 4. ^ Revista Vatra nr. 7/2002
 5. ^ Proiectul Asociației Asalt intitulat România virtuală
 6. ^ Echipa editorială a publicației Agenția de Carte
 7. ^ Uniunea Scriitorilor din România-PCR, articol din ziarul Curentul pornind de la comunicatul organizației ActiveWatch
 8. ^ Nicolae Manolescu dă în judecată 10 foști membri ai USR pentru anularea actului prin care aceștia au înființat o altă Uniune, articol pe digi24
 9. ^ 10 scriitori, dati in judecata de presedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, articol pe hotnews
 10. ^ Să sărbătorim cartea citind, articol pe situl postului de radio RFI România[nefuncționalăarhivă]
 11. ^ Maraton de Poezie și Jazz: 34 de poeți fac Noaptea Muzeelor, pe 21 mai, articol pe Mediafax
 12. ^ La Radio România Cultural Noaptea Muzeelor începe ziua
 13. ^ Program al Festivalului Internațional de Poezie București
 14. ^ „Fondatori ai Ligii Literare din România”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 15. ^ Reset/Festival de poezie subversivă, ediția I, 15 decembrie 2018, articol publicat pe situl Bibliotecii Naționale a României
 16. ^ Festivalul de poezie subversivă – ReSet - a ajuns la a doua ediție, 4 decembrie 2019, articol publicat pe websitul Bibliotecii Naționale a României
 17. ^ Antologia de poezii comice "Salonul ludicilor", lansată în Centrul Vechi, articol pe agerpres[nefuncțională]
 18. ^ Addenda, varianta electronică pe Google Books, realizată de Adrian Rezuș
 19. ^ Spam, varianta electronică pe Google Books
 20. ^ Articol despre Poeme de stânga pe situl Agenției de Carte
 21. ^ Volumul Melcoveste,... pe situl editurii
 22. ^ Volumul După amiaza unui câine, pe situl editurii
 23. ^ https://www.goodreads.com/book/show/75251963-o-lung-scrisoare-pentru-un-coming-out]
 24. ^ Lansarea antologiei Poemarți la Cărturești
 25. ^ Cronică literară de Mircea Țuglea despre antologia Poemarți, apărută în Gazeta de Constanța
 26. ^ Pagina romanului Povestea dragonului...pe goodreads
 27. ^ Două vorbe în loc de Cuvânt înainte, prefață de Al.Cistelecan la volumul Anticulinare
 28. ^ Dicționar de idei literatate, Ziarul financiar, 23.03.2004
 29. ^ Despre fragilitatea vieții de Octavian Soviany, Observator cultural, 2019
 30. ^ Un poet pus pe șotii, Revista Opt Motive, septembrie 2020
 31. ^ Interviu cu Grigore Șoitu apărut pe situl postului Radio România Cultural
 32. ^ Grigore Șoitu citind din volumul , După-amiaza unui câine, Editura Paralela 45 - Ficțiune, pe pagina de facebook a Librăriei Cărturești
 33. ^ Videopoem de Grigore Șoitu pe youtube, textul fiind extras din volumul Spam, 2007