Grand Slam

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Mare Șlem sau Grand Slam (în engleză) sau Grand Chelem[1] (în franceză), expresie ce înseamnă Lovitură mare, este denumirea care se folosește în tenis pentru o serie de patru turnee majore, organizate de către Federația Internațională de Tenis (ITF): Australian Open, Roland Garros, Wimbledon și U.S. Open. Acestea oferă cele mai multe puncte de clasament, premii în bani și atenție publică și mass-media. Fiecare turneu se joacă pe o perioadă de două săptămâni consecutive, fără a lua în calcul etapele de calificare. Turneele din Australia și Statele Unite se joacă pe terenuri dure, cel francez pe zgură și Wimbledonul pe iarbă. Wimbledon este cel mai vechi, fondat în 1877, urmat de cel american în 1881, francez în 1891 și australian în 1905. Dintre aceste patru, doar Wimbledon a fost major înainte de 1924-25, când toate cele patru au fost desemnate turnee Grand Slam.

Turneele de Grand Slam nu sunt operate de Asociația jucătorilor profesioniști de tenis (ATP) sau Asociația jucătoarelor profesioniste de tenis (WTA), ci de Federația Internațională de Tenis (ITF).[2] Cu toate acestea, ATP și WTA acordă puncte de clasare bazate pe performanța unui jucător la un Grand Slam.[3][4]

Câștigarea medaliei de aur la Jocurile Olimpice de vară, în plus față de cele patru turnee într-un an calendaristic este cunoscută sub numele de „Grand Slam de Aur” sau mai frecvent "Golden Slam".

Turneele Grand Slam (Mare șlem)[modificare | modificare sursă]

Turneul Locul Înființare Are loc în Teren
Australian Open Melbourne 1905 ianuarie hard
French Open Paris 1891 mai/iunie zgură
Wimbledon Londra 1877 iunie/iulie iarbă
US Open New York 1881 august/septembrie hard

Cel mai mare număr de titluri (simplu)[modificare | modificare sursă]

Masculin[modificare | modificare sursă]

Feminin[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ șlem - definiție DEX '98 | dexonline
  2. ^ „Grand Slam – Overview”. International Tennis Federation (ITF). Accesat în . 
  3. ^ „Overview”. ITFTennis.com. Accesat în . 
  4. ^ „Sport and the Media: Managing the Nexus”. Google Books. . Accesat în .