Glenn Gould

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Glenn Gould
Date personale
Nume la naștereGlenn Herbert Gold Modificați la Wikidata
Născut[1][7][8][9] Modificați la Wikidata
Toronto, Ontario, Canada[10] Modificați la Wikidata
Decedat (50 de ani)[1][7][9][11] Modificați la Wikidata
Toronto, Ontario, Canada[12] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Mount Pleasant[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (accident vascular cerebral) Modificați la Wikidata
Cetățenie Canada[13][14] Modificați la Wikidata
Ocupațiepianist
compozitor
clavecinist[*]
publicist
music publicist[*][[music publicist (someone who handles media and public relations on behalf of a music group or a musician)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[15][16] Modificați la Wikidata
StudiiThe Royal Conservatory of Music[*][[The Royal Conservatory of Music (Canadian non-profit music education institution)|​]], Malvern Collegiate Institute[*][[Malvern Collegiate Institute (high school in Toronto, Canada)|​]]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalmuzică clasică[2][3][4]  Modificați la Wikidata
Instrument(e)pian  Modificați la Wikidata
Case de discuriCBS Records[*][[CBS Records (record label founded by CBS Corporation in 2006)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiPremiul Grammy pentru cel mai bun album de muzică clasică[*] ()
Premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare ca solist de muzica clasică (fără orchestră)[*] ()
Premiul Grammy pentru întreaga carieră[*] ()
Grammy Award for Best Album Notes[*][[Grammy Award for Best Album Notes |​]] ()
Juno Award for Classical Album of the Year – Solo or Chamber Ensemble[*][[Juno Award for Classical Album of the Year – Solo or Chamber Ensemble (annual award for the best classical music album in Canada)|​]] ()
Juno Award for Classical Album of the Year – Solo or Chamber Ensemble[*][[Juno Award for Classical Album of the Year – Solo or Chamber Ensemble (annual award for the best classical music album in Canada)|​]] ()
Juno Award for Classical Album of the Year – Solo or Chamber Ensemble[*][[Juno Award for Classical Album of the Year – Solo or Chamber Ensemble (annual award for the best classical music album in Canada)|​]] ()
Molson Prize[*][[Molson Prize (award given by the Canada Council for the Arts)|​]] ()[5]
Canadian Music Hall of Fame[*][[Canadian Music Hall of Fame |​]] ()
Grammy Hall of Fame[*][[Grammy Hall of Fame (hall of fame to honor musical recordings of lasting qualitative or historical significance; award)|​]] ()
Canada's Walk of Fame[*][[Canada's Walk of Fame (street in Toronto, Ontario, Canada)|​]] ()
Person of National Historic Significance[*][[Person of National Historic Significance (articol-listă în cadrul unui proiect Wikimedia)|​]][6]  Modificați la Wikidata
Discografie
Listă completăGlenn Gould discography[*][[Glenn Gould discography (discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Înregistrări notabileBach: The Goldberg Variations (Glenn Gould album)[*][[Bach: The Goldberg Variations (Glenn Gould album) (album de Glenn Gould)|​]]  Modificați la Wikidata
Semnătură
Prezență online
Glenn Gould

Glenn Herbert Gould (n. , Toronto, Ontario, Canada – d. , Toronto, Ontario, Canada) a fost un celebru pianist canadian al secolului al XX-lea. Este cunoscut pentru interpretarea caracterizată de rafinament tehnic și mai ales pentru înregistrările muzicii lui Bach.

În anul 1964 a părăsit brusc cariera de concertist și nu a mai apărut niciodată în public, consacrând-se înregistrărilor în studiou și realizării de emisiuni radiofonice pentru Radio Canada.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Copilăria și adolescența[modificare | modificare sursă]

Gould s-a născut în 1932 la Toronto, Ontario, ca unic copil al părinților săi. Numele său la naștere era Glen Herbert Gold. Tatăl său, Russell Herbert („Bert”) Gold, provenea dintr-o familie metodistă cu rădăcini engleze și scoțiene. Mama sa, Florence („Flora”) Emma, născută Greig, cu zece ani mai vârstnică decât soțul ei, era de origine scoțiană și de rit presbiterian. Bunicul ei era văr cu compozitorul norvegian Edvard Grieg, prin ramura scoțiană a familiei acestuia.[17] În anul 1939 tatăl pianistului și întreaga familie și-a schimbat numele din Gold în Gould pentru a nu fi socotiți din greșeală evrei, într-o perioadă în care antisemitismul era popular. Când mai târziu va fi întrebat în legătură cu presupusa lui origine evreiască, Gould obișnuia să spună, în glumă,că a fost evreu înainte de război. Gould a copilărit în casa părintească de pe Southwood Drive 32 din Toronto. A fost foarte legat de mama sa, care era foarte anxioasă în ce-l privea și de mic a preferat adesea compania animalelor. A crescut într-o atmosferă muzicală. Mama sa era profesoară de pian, tatăl învățase vioara în copilărie și amândoi cântau în coruri bisericești. De timpuriu Florence Gould a prevăzut pentru copilul ei o carieră muzicală. La trei ani el a dovedit un auz absolut. De la 4 ani a luat lecții de pian și de canto cu mama sa.La 6 ani copilul a asistat entuziasmat la recitalul pianistului Josef Hofmann, iar la 7 ani a început să-și însoțească părinții la concertele Orchestrei Simfonice din Toronto.[18] Glen, care a început, la un moment dat, să-și scrie prenumele cu doi n, Glenn, a studiat de la vârsta de zece ani la Conervatorul Regal de Muzică din Toronto, principalii săi maeștri fiind Alberto Guerrero (pian), Frederick C. Silvester (orgă) și Leo Smith (teoria muzicii) Copil fiind, a cântat de multe ori la orgă în biserici.[19] Deja la 13 ani, în 1945 a fost prima oară solist în public ca organist, iar în anul următor, a cântat ca pianist solist primaparte din Concertul nr.4 pentru pian și orchestră de Beethoven cu Orchestra Simfonică din Toronto. În 1947 a apărut pentru prima dată într-un recital, iar în anul 1950 a cântat prima dată într-un concert transmis la radio de canalul CBC. Acesta a fost debutul unei lungi relații intre Gould și radiodifuziune și cu studiourile de înregistrări.

Solist internațional[modificare | modificare sursă]

În anul 1957 Gould a făcut un turneu de concerte în Uniunea Sovietică, fiind primul solist instrumentist nord-american care s-a produs acolo după cel de-al Doilea Război Mondial. În 1958 a interpretat concertul pentru pian în re minor de Johann Sebastian Bach cu Orchestra regală Concertgebouw sub bagheta lui Dimitri Mitropoulos, iar în 1959 a apărut acolo într-un recital. În 1959 Gould a interpretat la Carnegie Hall concertul nr.1 pentru pian de Johannes Brahms sub bagheta lui Leonard Bernstein.

La 10 aprilie 1964 Gould a apărut pentru ultima dată într-un concert public la Los Angeles. În restul vieții s-a concentrat asupra înregistrărilor in studiouri, și realizării de emisiuni radiofonice despre muzica clasică și, uneori, compoziției.

Gould s-a stins din viață în 1982 în urma unui accident vascular cerebral, la vârsta de 50 ani. A fost înhumat la cimitirul Mount Pleasant din Toronto.

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

 • Otto Friedrich Glenn Gould: A Life and Variations ,Vintage Books, Random House, New York, 1989
 • Peter Ostwald, Glenn Gould: The Ecstasy and Tragedy of Genius.1997

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c d „Glenn Gould”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 2. ^ http://www.cdbaby.com/cd/onclassical  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ http://www.szadvar.hu/bach-inventions-glenn-gould.htm  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 4. ^ http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/2154896X.2012.735046  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 5. ^ (PDF) https://canadacouncil.ca/-/media/Files/CCA/Funding/Prizes/Laureates/molson/MolsonPrizesCumulativeList.pdf  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 6. ^ https://www.pc.gc.ca/apps/dfhd/page_nhs_eng.aspx?id=13171  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 7. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
 8. ^ a b http://www.nndb.com/lists/499/000063310/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 9. ^ a b c d Glenn Gould, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
 10. ^ „Glenn Gould”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 11. ^ a b Glenn Gould, SNAC, accesat în  
 12. ^ „Glenn Gould”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 13. ^ Footlights (în engleză), The New York Times,  
 14. ^ A Disorder That Stops the Music (în engleză), The New York Times,  
 15. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 16. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
 17. ^ K.Bazzana
 18. ^ K.Bazzana
 19. ^ K.Bazzana

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Kevin Bazzana - Wondrous Strange: The Life and Art of Glenn Gould

Legături externe[modificare | modificare sursă]